Uzbekistan in Kirgizija

Biseri Svilne ceste

18
Aug
2019
04
Aug
2019
15 dni
Hoteli, gostišča in jurte
Minibus
2590 EUR
EUR

2390

Ob prijavi do
31. 12. 2018

Kratek opis

Čeprav imata Kirgizija in Uzbekistan tudi veliko skupnega, se deželi v marsičem razlikujeta. Potovanje po ravninskem in bolj sušnem Uzbekistanu bodo zaznamovale čudovite zgodbe iz daljne preteklosti, odlično ohranjena barvita arhitektura in vrvež mestnih bazarjev. Obiskali bomo znamenita mesta na križiščih Svilne ceste, kjer so se zbirali slavni arhitekti, učenjaki in umetniki. V Kirgiziji, deželi pod Nebeškim gorovjem, pa nas bodo spremljali pogledi na mogočne gore, pokrite s snegom, neokrnjena narava, slikovita jezera in nomadsko življenje domačinov, katerih svet se vrti okrog jurt in konjev. Deželama so skupni neverjetno prijazni domačini in odlična kulinarika, za kar so zaslužni vplivi različnih kultur iz preteklosti. Cena potovanja vključuje skoraj vse, v Osrednjo Azijo pa letimo z Letališča Jožeta Pučnika. Zadnji dan potovanja si boste lahko ogledali še Istanbul.

Program potovanja

1. dan
04
Aug
2019
Let v Osrednjo Azijo

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika in let v Uzbekistan preko Istanbula. Pristanek v Taškentu sredi noči naslednji dan in namestitev v prijetnem hotelu.

2. dan
05
Aug
2019
Prepletanje tradicije in modernega v Taškentu
Nočitev: hotel v Taškentu

Zaradi prihoda v nočnih urah si zajtrk privoščimo malo kasneje, nato pa se podamo na voden ogled prestolnice. Obiskali bomo duhovno središče mesta, verski kompleks Hastimam, in Kukeldaš Madrasah. Madrasah ali slovensko medresa je islamski kulturni center, ki po navadi vključuje mošejo in izobraževalno ustanovo. Sprehodimo se po pisanem bazarju Čorsu, sledi kosilo. Po kosilu obiščemo modernejši predel mesta: Trg samostojnosti, muzej uporabne umetnosti, gledališče Alisher Navoi, trg Amir Temur ... Večerja in nočitev v hotelu v glavnem mestu.

3. dan
06
Aug
2019
Staro mestno jedro Bukhara (UNESCO) in folklorna predstava
Nočitev: hotel v Bukhari

Po zajtrku z jutranjim vlakom zapustimo Taškent. Opoldne prispemo v Bukharo, eno najimenitnejših mest Svilne ceste. Kosilo in popoldanski ogled mesta, ki je vključeno na seznam svetovne dediščine UNESCO. Staro mestno jedro velja za muzej na prostem, v katerem je kar 140 mošej, palač, mavzolejev, minaretov in kulturnih centrov, ki so stoletja ostali lepo ohranjeni do današnjega dne in odražajo razvoj arhitekture skozi več kot 2500 let. Ogledamo si predstavitev narodnih noš in folklorno predstavo v kulturnem centru Nodir Devonbegi. Zvečer se naučimo, kako se pripravi tradicionalna uzbeška jed plov.

4. dan
07
Aug
2019
Bukhara in keramična obrt
Nočitev: hotel v Samarkandu

V Bukhari obiščemo najstarejši mavzolej Ismael Samani, lokalni bazar in center Chor Minor. Kosilo v lokalni restavraciji, nato nadaljujemo proti drugemu izjemnemu mestu, Samarkandu. Na poti obiščemo keramično delavnico in muzej Gijguvan Master of Ceramics Abdulla Narzullaev, kjer se družinska obrt prenaša iz roda v rod že nekaj generacij. Prihod v Samarkand, eno najstarejših mest na svetu in nekdaj pomembno križišče na Svilni cesti. Mesto je bilo ustanovljeno že okoli leta 700 pr. n. št. Tudi Samarkand je na seznamu svetovne dediščine UNESCO. Večerja in nočitev.

5. dan
08
Aug
2019
Samarkand – križišče kultur na Svilni cesti
Nočitev: hotel v Samarkandu

Celodnevni ogled mesta Samarkand. Ogledali si bomo znamenit mavzolej Guri Emir, kjer so pokopani turško-mongolski osvajalec Timur Lenk in njegovi družinski člani, ter veličasten trg Registan, ki ga obdajajo tri čudovite medrese z značilno islamsko arhitekturo in mošeja z zlato kupolo. Obiskali bomo observatorij Ulugbek, v katerem so preučevali zvezde že v 15. stoletju. Prosto za raziskovanje in nakupovanje na lokalnem bazarju.

6. dan
09
Aug
2019
Nazaj v Taškent, Timurjeva železna vrata
Nočitev: hotel v Taškentu

Vožnja nazaj v Taškent. Ustavili se bomo pri zgodovinsko pomembnem prehodu, imenovanem "Timurjeva železna vrata", in pri drugi največji osrednjeazijski reki Sir Daryi, pa še pri kakšni obcestni tržnici – tu prodajajo najboljše melone daleč naokoli. Poslovilna večerja in zadnja nočitev v Uzbekistanu pred nadaljevanjem v Kirgizijo.

7. dan
10
Aug
2019
Prihod v Kirgizijo
Nočitev: hotel v Biškeku

Let v prestolnico Kirgizije Biškek in prevoz do hotela. Kirgizija je najliberalnejša osrednjeazijska država, odprta do obiskovalcev in dežela, ki neguje nomadsko identiteto gostoljubnih Kirgizov. Biškek se nahaja pod kuliso bližnjih pettisočakov in je z urejenimi parki zelo zelena in precej mirna prestolnica. S približno 900 tisoč prebivalci je glavno mesto 5,7-milijonske Kirgizije. Uri prihoda v mesto bomo prilagodili dolžino in oglede v Biškeku. Ob razpisu potovanja namreč ura leta še ni določena.

8. dan
11
Aug
2019
Osupljiva pokrajina ob reki Kökömeren
Nočitev: gostišče Kyzyl-Oi

Po zajtrku zapustimo Biškek in se usmerimo najprej proti zahodu, nato pa nadaljujemo proti jugu med gore. Po serpentinasti cesti se bomo povzpeli na kar 3100 m, peljali se bomo tudi skozi edini plačljiv in 2,5 km dolg predor v državi. Razgled na čudovito dolino Suusamyr, v katero se spustimo in sledimo reki Kökömeren do vasice Kyzyl-Oi. Cesta nas bo vodila po osupljivi pokrajini s kuliso mogočnih gora. Okoliške gore so še posebej barvite, saj jih obdaja rdeča glina, ki so jo domačini uporabljali tudi za gradnjo hiš. Nekaj jih bomo videli v vasi. Nočitev v prijetnem gostišču.

9. dan
12
Aug
2019
Vožnja do jezera med gorami Song-Köl
Nočitev v jurtah

Vožnja po makadamski cesti čez prelaze in kanjone do jezera Song-Köl, največjega sladkovodnega gorskega jezera v Kirgiziji. Ob njem so le jurte prijaznih domačinov, ki tu poleti pasejo živino. Jezero leži na 3100 m in je obdano z zasneženimi gorami ter predvsem z veliko miru in tišine. Tu bomo spoznali življenje nomadov, pastirskih družin, ki na tej planoti preživijo poletje. Večerja in nočitev na tradicionalen način v jurtah.

10. dan
13
Aug
2019
Dan ob jezeru Song-Köl
Nočitev v jurtah

Dan bomo preživeli na planoti ob jezeru Song-Köl. Sprehodili se bomo po neokrnjeni naravi, polni planik, obiskali bomo pastirja in imeli možnost poskusiti kymyz (fermentirano kobilje mleko), mogoče bo tudi jezditi konje (za manjše doplačilo).

11. dan
14
Aug
2019
Kočkor in Bokonbaevo
Nočitev v gostišču

Zapustimo planoto in se preko prelaza Kalmak-Ashuu (3446 m) spustimo v dolino Tolok. Vožnja po razgibani zeleni pokrajini do prihoda na glavno cesto, ki vodi proti Kitajski. Postanek v Kočkorju, kjer si ogledamo ročno izdelane umetnine iz filca. Nadaljujemo mimo vodnega zajetja do vasice Bokonbaevo na južni strani jezera Issyk-Köl. Nočitev v prijetnem gostišču.

12. dan
15
Aug
2019
Lovec z orlom, pravljična dolina Skazka in sedem kamnitih bikov
Nočitev: hotel v Karakolu

Po zajtrku spoznamo domačina in njegovega planinskega orla, ki ga je vzgojil za lov. Vožnja do kanjona Skazka, po naše Pravljičnega kanjona, le nekaj kilometrov od obale jezera Issyk-Köl. Kanjon čarobnih barv so začuda odkrili šele pred nekaj leti. Nadaljujemo do doline Jeti-Ögüz. Ogled sedmih kamnitih bikov in zlomljenega srca, naravnih skulptur iz rdečih konglomeratov iz terciarja, po katerih je dobilo slikovito območje ime. Slišali bomo starodavno legendo in se sprehodili po razgledni poti. Nočitev v Karakolu.

13. dan
16
Aug
2019
Karakol in dolina Semenkova
Nočitev: hotel v Cholpon Ata

Ogled Karakola. Obiščemo kitajsko mošejo Dungan in rusko pravoslavno cerkev Svete trojice, ki je bila v času Sovjetske zveze plesna dvorana, med drugo svetovno vojno pa šola.

Vožnja po severni obali jezera Issyk-Köl do doline Semenovka, kjer se vzpnemo na razgledni hrib (uro do dve lažje hoje). Dolina je bila prizorišče svetovnih nomadskih iger, že v daljni preteklosti pa glavno zbirališče kirgiških plemen. Nočitev v hotelu pri kraju Cholpon Ata.

14. dan
17
Aug
2019
Stolp Burana
Nočitev: hotel v Biškeku

Vožnja proti Biškeku. Obisk stolpa Burana iz 11. stoletja v dolini Shamsy, ki je ostanek mesta Balasagun, nekoč pomembne točke na Svilni cesti. V bližini bomo videli »balbale«, starodavne nagrobne kamne nenavadnih oblik iz 6. do 10. stoletja. Možnost ogleda manjšega muzeja, ki odkriva še nekaj zanimivih predmetov iz preteklosti. Prihod v Biškek v popoldanskih urah. Večerja in nočitev.

15. dan
18
Aug
2019
Ogled Istanbula in večerni pristanek v Ljubljani

V zgodnjih jutranjih urah prevoz na letališče in polet domov preko Istanbula. Ker je med letoma predviden nekajurni postanek v Istanbulu, si bomo z našim vodnikom ogledali mesto. Ogled Istanbula ni obvezen, doplača se le javni prevoz z letališča v mesto in nazaj (pribl. 1,5 €/smer). Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika je predviden ob 19. uri.

  Dodatne informacije

  V ceno so vključeni:

  • leti Ljubljana–Taškent in Biškek–Ljubljana s Turkish Airlines in Taškent–Biškek z lokalno letalsko družbo,
  • vsi prevozi v Uzbekistanu in Kirgiziji po programu,
  • ureditev vizuma za Uzbekistan (za Kirgizijo ni potreben),
  • namestitve v hotelih (Taškent, Bukhara, Samarkand, Biškek, Karakol in Cholpon Ata), gostiščih (Kyzyl–Oi, Bokonbaevo) in jurtah (pri jezeru Song-Köl),
  • polni penzion (začne se z zajtrkom v Taškentu in konča z večerjo v Biškeku),
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • vse vstopnine po programu,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Nujna doplačila:

  • pijača.

   

  Možna doplačila: 

  • zdravstveno zavarovanje Coris (11,80 € ob zavarovanju vsaj sedem oseb ali 19 € ob zavarovanju manj oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja (mogoče je le ob prijavi),
  • enoposteljna soba v hotelih in gostiščih 250 € (za 12 noči), v jurtah enoposteljna soba žal ni na voljo,
  • napitnine.

   

  Kako velika bo skupina? V skupini bo 10 do 20 udeležencev.

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Potrebnih doplačil bo zelo malo. Morda se boste odločili za kakšno dodatno aktivnost (npr. ježa konj, okrog 10 €) ali kaj zanimivega kupili. Ker so navade zelo različne, vam na to vprašanje težko natančno odgovorimo. Cene v trgovinah in lokalih so vsaj za tretjino nižje kot v Sloveniji. Po nasvetu lokalnega vodnika predlagamo 100–150 € žepnine, odvisno od vaših želja in potreb.

  Prehrana? Ves čas potovanja bomo deležni treh obrokov dnevno. Polni penzion se začne z zajtrkom v Taškentu in konča z večerjo v Biškeku. Edino doplačilo bo pijača in morda kakšni prigrizki oz. pokušina novih okusov na poti. V trgovinah je hrana cenejša kot v Sloveniji, podobno tudi v restavracijah, gostilnah in barih.

  Hrana v Kirgiziji spada v dve kategoriji: kirgiško in rusko, v praksi pa je večina hrane mešanica obeh kultur. Nomadski način življenja domačinov je močno vplival na kirgiško hrano, ki je pripravljena tako, da je njen rok trajanja čim daljši. Porcije, ki nam jih bodo pripravili domačini, bodo po navadi obilne. Hrana temelji na mesu, pogosto ovčetini in govedini, ter mlečnih izdelkih. Meso pripravljajo v juhi, omaki ali pečejo na žaru. Lagman so doma narejeni rezanci z ovčetino in pikantno omako, manti pa poparjeni cmoki z ovčetino. Poleti je večkrat kot priloga sezonska domača zelenjava, večinoma korenje in krompir. Svinjine niso vajeni, saj je država večinoma muslimanska. Tudi ribe so le redko na jedilniku, z izjemo dimljene ribe, ki je popularna jed na stojnicah ob cesti ob jezeru Issyk-Köl.

  Kot zgodovinsko pomembno križišče in del številnih imperijev je uzbeška hrana izvorno zelo raznolika. V njihovi kuhinji so prisotni indijski, iranski, arabski, ruski in kitajski vplivi. Najpogostejša in najbolj znana jed je plov iz riža, zelenjave in ovčetine. Iznašli naj bi ga kuharji Aleksandra Velikega. Podobno kot kirgiška tudi uzbeška hrana temelji na ovčjem in govejem mesu, rižu in domači sezonski zelenjavi. Obožujejo polnjene testenine, imenovane chuchvara, in polnjene cmoke manti. Prav tako kot Kirgizi obožujejo kruh, ki je tudi tu različnih oblik.

  Najbolj priljubljena pijača v obeh državah je čaj. Kirgizi in Uzbeki zelo radi pijejo zeleni čaj, ruski prebivalci pa črnega. Kavo pijejo le redko in ni najboljša (instant). Od alkoholnih pijač so najpogostejše pivo (domače ali rusko), domača vodka in nekaj drugih lokalnih žganih pijač. Kymyz je posebna lokalna pijača iz fermentiranega konjskega mleka, ki jo pijejo v obeh državah. Svetujemo, da pijete ustekleničeno vodo.

  Če ste vegetarijanci ali morda potrebujete kakšno posebno prehrano, nam, prosim, sporočite ob prijavi, da lahko za vas uredimo primerne obroke.

  Se bomo veliko vozili? Vožnje smo v programu skrajšali, kolikor je bilo mogoče, zato ne bodo predolge. V Uzbekistanu bomo daljšo pot med Taškentom in Bukharo prevozili z vlakom (malo manj kot 4 h vožnje), dve nekoliko daljši vožnji pa bosta le med mestoma Samarkand in Taškent (310 km) ter mestoma Bukhara in Samarkand (280 km). V Kirgiziji smo v program vključili najlepši in prometno dostopnejši severni del Kirgizije ter se s tem izognili predolgim vožnjam. Vožnje bodo prekinjene s postanki za ogled znamenitosti, sprehodi, kosili ...

  Kako bomo potovali po deželah? Potovali bomo z minibusom, ki bo imel dovolj prostora za prtljago in udobno sedenje. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami. Posamezni odseki poti bodo potekali tudi po makadamu. Razdaljo med mestoma Taškent in Bukharo bomo prevozili z vlakom, razdaljo med prestolnicama pa bomo premostili s krajšim letom.

  Prtljaga? Priporočamo kovček ali potovalko na kolesih ter manjši nahrbtnik za hojo po pešpoteh in mestih.

  Jezik? Zaradi sovjetske preteklosti v Kirgiziji in Uzbekistanu skoraj vsi govorijo tudi rusko, kar je nekoliko podobno slovenščini in olajša sporazumevanje. Angleščina pride prav predvsem v prestolnicah in morda še v kakšnem turističnem kraju. Skupino spremljata slovenski in lokalni vodnik (ki govori angleško).

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? V mestih in večjih krajih smo izbrali prijetne hotele in gostišča. Sobe bodo preproste dvoposteljne ali po želji enoposteljne/triposteljne. Kjer bo namestitev v sobah, sta zagotovljeni prha in topla voda. Ob slikovitem gorskem jezeru pa je na voljo le prenočevanje v jurtah, kjer bo v eni jurti od štiri do šest ljudi. Tukaj ne bo tople prhe, bo pa za umivanje na voljo čista voda. V hotelih bodo kopalnice in stranišča v sobah, v gostiščih pa za več sob skupaj.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če bi želeli deliti sobo s še enim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da bi želeli deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Vodnik? Skupino spremljata izkušena slovenski turistični vodnik in lokalni vodnik. Na poti vam bomo poskušali predstaviti kar največ informacij o deželi, njenih prebivalcih, preteklosti in sedanjosti.

  Kakšne bodo temperature? Oblačila? Ker se bomo gibali po različnih nadmorskih višinah, bodo različne tudi temperature in potrebna oblačila. V Biškeku in ob jezeru Issyk-Köl je poleti precej toplo, pogosto nad 30 °C, tu se bo mogoče kopati. V višjih legah (nad 3000 m) pa se temperatura celo v poletnem času ob jutrih včasih spusti tudi do ničle.

  V Uzbekistanu bo topleje kot v Kirgiziji, saj se bomo gibali v nižinskih predelih. Pričakujemo temperature okoli 35 °C.

  S seboj boste potrebovali oblačila za vse letne čase :). Priporočamo tako topla večplastna oblačila, kapo in rokavice kot tudi poletna oblačila in kratke rokave.

  V Uzbekistanu za obisk verskih objektov udeleženkam potovanja priporočamo pokrita ramena in kolena.

  Nujna oprema? Brisača (v hotelih in gostiščih so vključene, v jurtah ne), za hojo nižji pohodni čevlji, manjši nahrbtnik (za fotoaparat, kremo proti soncu, malico, pijačo in oblačila), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, veljaven potni list.

  Se na potovanju veliko hodi? Kirgizija je zelo gorata dežela in hoja približa marsikatero sicer skrito zanimivost. Izbrali smo krajše in lažje pohodniške izlete v nekaterih najlepših območjih. Če kdo težko hodi peš, se je povsod mogoče dogovoriti za kraj, kjer se lahko počaka in počne kaj drugega. V Uzbekistanu bo hoje manj, saj bomo obiskali ravninske predele s kulturnimi znamenitostmi.

  Kje menjati denar? Kirgiških in uzbeških somov se v Sloveniji ne da kupiti, zato vzemite s seboj ameriške dolarje ali evre, ki jih bomo lahko menjali v glavnih mestih in na poti. Primernejši so manjši bankovci. S kreditnimi karticami se lahko plačujejo nekatere storitve predvsem v prestolnicah, drugje pa žal ne bodo uporabne.

  Lahko potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste potni list, ki mora biti veljaven še vsaj šest mesecev po prihodu domov. Za Kirgizijo državljani Slovenije ne potrebujemo vizuma, za Uzbekistan pa. Vizum bomo uredili mi in je vključen v ceno potovanja.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate ali fotografirate svoj potni list z obeh strani, dokumente pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru njihove izgube ali kraje.

  Varnost? Države Osrednje Azije slovijo po svoji poštenosti, gostoljubnosti in prijaznosti. Možnost kraje ali podobnih neprijetnih izkušenj je majhna. Osnovna previdnost vseeno ne bo odveč.

  Kako je z napitninami? Napitnine so zaželene, vendar niso obvezne. Prijazni domačini so jih veseli.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 700 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Uzbekistan in Kirgizija, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 31-12-2018), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni ob četrtkih med 16. in 19. uro po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.