Pravljična mesta Svilne ceste

Uzbekistan

06
May
2020
26
Apr
2020
11 dni
Hoteli in B&B 3*
Minibus
1890 EUR
EUR

1750

Ob prijavi do
31. 12. 2019

Kratek opis

Potovanje po Uzbekistanu bodo zaznamovale čudovite zgodbe iz daljne preteklosti, odlično ohranjena mogočna in barvita arhitektura ter vrvež mestnih bazarjev. Obiskali bomo znamenita mesta, kjer so se v obdobjih silnega bogastva zbirali odlični arhitekti, učenjaki in umetniki. Za kontrast starodavnim mestom se bomo umaknili v naravo, v gorovje Beldersay, ki je del zahodnega Tian Shana, in se kopali v jezeru Charvak. Cena potovanja vključuje praktično vse, v Osrednjo Azijo pa bomo leteli z Letališča Jožeta Pučnika.

Program potovanja

1. dan
26
Apr
2020
Let v Osrednjo Azijo

Zbor na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in let s Turkish Airlines preko Istanbula s kratkim prestopanjem v Uzbekistan. Pristanek v Taškentu v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do hotela.

2. dan
27
Apr
2020
Preplet tradicije in modernega v Taškentu
Nočitev: hotel v Taškentu

Krajši počitek in zajtrk, nato se z vodnikoma podamo odkrivat prestolnico. Obiskali bomo duhovno središče mesta, verski kompleks Hastimam in Kukeldaš Madrasah. Madrasah ali slovensko medresa je islamski kulturni center, ki po navadi vključuje mošejo in izobraževalno ustanovo. Sprehodimo se po pisanem in živahnem bazarju Čorsu. Prosto za kosilo. Nato obiščemo še modernejši predel mesta: Trg samostojnosti, muzej uporabne umetnosti, gledališče Alisher Navoi, trg Amir Temur ... Večerja in nočitev v hotelu v Taškentu.

3. dan
28
Apr
2020
Starodavna Hiva (UNESCO)
Nočitev: hotel v Hivi

Zgodnji zajtrk in kratek notranji let proti zahodu, v Urgench. Dan bo namenjen odkrivanju Hive, starodavne oaze na Svilni cesti, nekoč zadnje postaje trgovcev pred vstopom v perzijske puščave. Mesto je staro že več kot dve tisočletji in je pravi muzej na prostem z odlično ohranjenimi primeri muslimanske arhitekture Osrednje Azije. Celoten stari del mesta Itchan Kala, zaščiten z 10 m visokim opečnim zidom, je na seznamu svetovne dediščine UNESCO. Ogledali si bomo več izjemnih arhitekturnih biserov, kot so utrdba Kunya Ark, številni mavzoleji, medrese in minareti ter veličasna palača s haremom Tash Havli, ki jo je v začetku 19. stoletja dal zgraditi Allah Kuli Khan. Večerja in nočitev v Hivi.

4. dan
29
Apr
2020
Po puščavi Kizilkum
Nočitev: hotel v Bukhari

Po zajtrku zapustimo Hivo. Vožnja proti jugu vzdolž Svilne ceste in ogromne puščave Kizilkum (kar v turščini pomeni rdeči pesek). Večkrat se bomo ustavili, tudi ob največji reki Osrednje Azije Amu Darja in v eni izmed puščavskih oaz. Popoldne prispemo v Bukharo, eno najimenitnejših mest Svilne ceste. Večerja pri ribniku Lyab Hauz-a v starem mestnem jedru. Kraj je še posebej zanimiv, ker se tu radi zbirajo tudi domačini in bomo imeli priložnost spoznati njihove navade.

5. dan
30
Apr
2020
Bukhara (UNESCO) in folklorna predstava
Nočitev: hotel v Bukhari

Staro mestno jedro Bukhare velja, podobno kot Hiva, za muzej na prostem. Tu je kar 140 izjemno ohranjenih mošej, palač, mavzolejev, minaretov in kulturnih centrov, ki odražajo razvoj arhitekture skozi dolgih 2500 let. Obiščemo najstarejši mavzolej Ismael Samani, lokalni bazar in center Chor Minor. Prosto za kosilo, popoldne obiščemo še trdnjavo in kompleks Bolo-Hauz. Zvečer si ogledamo predstavitev narodnih noš in folklorno predstavo v kulturnem centru Nodir Devonbegi.

6. dan
01
May
2020
Izlet v okolico Bukhare: Palača zadnjega emirja, mesto mrtvih (UNESCO) in romarsko središče
Nočitev: hotel v Samarkandu

Izlet v okolico Bukhare. Severno od mesta stoji poletna rezidenca zadnjega bukharskega emirja Alima Kana, ki jo imenujejo tudi palača lune in zvezd. Palača je zanimiva kombinacija evropske, ruske in orientalske arhitekture. Obiščemo spominski kompleks posvečen Bahauddinu Naqshbandi, pomembnemu teologu sufizma, posebne (zelo stroge) veje islama. Kompleks velja za najpomembnejše romarsko središče muslimanov v Osrednji Aziji.

V bližini si ogledamo nekropolo Chor Bakr, ki jo radi imenujejo kar Mesto mrtvih (UNESCO), nato se vrnemo v Bukharo. Nekaj prostega časa, sledi večerja, kjer se naučimo priprave tradicionalne uzbekistanske jedi  plov.

7. dan
02
May
2020
Keramičarska obrt, predelovalnica bombaža in starodaven karavanseraj
Nočitev: hotel v Samarkandu

Po zajtrku vožnja proti še enemu izjemnemu mestu ob Svilni cesti, Samarkandu. Na poti obiščemo keramičarsko delavnico in muzej Gijguvan Master of Ceramics Abdulla Narzullaev, kjer se družinska obrt prenaša iz roda v rod že nekaj generacij. Ustavimo se tudi v predelovalnici bombaža in ob nekdanjem karavanseraju - postajališču karavan. V kanjonu Sarmishsay se sprehodimo do starodavnih petroglifov. Zvečer prispemo v Samarkand, eno najstarejših mest na svetu. Mesto je bilo ustanovljeno že okrog leta 700 pr. n. št. in je seveda na seznamu svetovne dediščine UNESCO. Večerja in nočitev.

8. dan
03
May
2020
Samarkand – veličasten trg Registan
Nočitev: hotel v Samarkandu

Celodnevni ogled mesta Samarkand. Ogledali si bomo znamenit mavzolej Guri Emir, kjer so pokopani turško-mongolski osvajalec Timur Lenk in njegovi družinski člani, ter veličasten trg Registan, ki ga obdajajo tri čudovite medrese z značilno islamsko arhitekturo ter mošeja z zlato kupolo. Obiskali bomo observatorij Ulugbek, kjer so preučevali zvezde že v 15. stoletju. Prosto za raziskovanje in nakupovanje na zanimivem lokalnem bazarju.

9. dan
04
May
2020
Zanimivosti na hribu Afrosiab in vožnja s hitrim vlakom istega imena
Nočitev: hotel v Taškentu

Po zajtrku se odpravimo v starodavni center Samarkanda na hribu Afrosiab, imenovanem po legendarnem turanskem kralju. Obiščemo istoimenski muzej s predstavitvami najzanimivejših obdobij dolge zgodovine tega mesta. Kosilo v restavraciji, nato obisk mavzoleja Khodja-Daniyar na severnem pobočju hriba Afrosiab ob izviru zdravilne vode. V stari samarkandski papirnici Konigil Meros si ogledamo tradicionalen način izdelave svilenega papirja na mlinu na bregu reke Siab.

Pozno popoldne se z udobnim hitrim vlakom, ki ima zanimivo isto ime Afrosiab, vrnemo v prestolnico Taškent. Večerja in nočitev.

10. dan
05
May
2020
Gorovje Beldersay in jezero Charvak

Zajtrk in vožnja do vznožja gorovja Beldersay, ki je zahodni del gorovja Tian Shan. Z gondolo se povzpnemo na razgledno točko (pol ure, dolžina 3 km), kjer je pozimi smučarsko središče. Tukaj bo mogoče jezditi konje, si privoščiti krajši sprehod ali pa le uživati v širnem razgledu. Z gondolo se vrnemo v dolino in nadaljujemo do jezera Charvak, ob lepem vremenu prosto za kopanje ali za sprehod. Povratek v Taškent in nekaj prostega časa (morda za kakšen zanimiv nakup pred odhodom domov). Poslovilna večerja in prevoz do letališča.

11. dan
06
May
2020
Prihod domov

Polet s krajšim prestopanjem v Istanbulu do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  V ceno je vključeno:

  • let Ljubljana–Taškent–Ljubljana s Turkish Airlines,
  • notranji let Taškent–Urgench z lokalno letalsko družbo,
  • vožnja z udobnim hitrim vlakom Afrosiab iz Samarkanda v Taškent,
  • vsi prevozi po programu,
  • namestitve v dvoposteljnih sobah v hotelih 3*,
  • polpenzion, na razpolago bo tudi pitna voda v plastenkah,
  • kakovostno slovensko in lokalno vodenje,
  • vse vstopnine po programu,
  • folklorna predstava v Bukhari,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila: 

  • zdravstveno zavarovanje Coris (11,80 € ob zavarovanju vsaj sedem oseb ali 19 € ob zavarovanju manj oseb),
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3 % cene potovanja (mogoče je le ob prijavi),
  • enoposteljna soba 190 €,
  • napitnine.

   

  Kako velika bo skupina? V skupini bo od 12 do 20 udeležencev.

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Potrebnih doplačil bo zelo malo. Morda se boste odločili za kakšno dodatno aktivnost v prostem času, kaj zanimivega kupili ali si privoščili kosilo/malico na poti. Ker so navade zelo različne, vam na to vprašanje težko natančno odgovorimo. Cene v trgovinah in lokalih so približno za tretjino nižje kot v Sloveniji. Po nasvetu lokalnega vodnika predlagamo 100–150 € žepnine, odvisno od vaših želja in potreb.

  Prehrana? Ves čas potovanja bomo deležni dveh obrokov dnevno (zajtrk in večerja). Obroki so po navadi precej obilni. V času kosila bo na voljo dovolj prostega časa za pokušino novih raznolikih okusov. Pitna voda bo na avtobusu na razpolago (vključeno v ceno), druga pijača pa ni vključena. V trgovinah sta hrana in pijača cenejši kot v Sloveniji, podobno tudi v restavracijah, gostilnah in barih.

  Kot zgodovinsko pomembno križišče in del številnih imperijev je uzbekistanska hrana izvorno zelo raznolika. V njihovi kuhinji so prisotni indijski, iranski, arabski, ruski in kitajski vplivi. Najpogostejša in najbolj znana jed je plov iz riža, zelenjave in ovčetine. Iznašli naj bi ga kuharji Aleksandra Velikega. Podobno kot kirgiška tudi uzbekistanska hrana temelji na ovčjem in govejem mesu, rižu in domači sezonski zelenjavi. Obožujejo polnjene testenine, imenovane chuchvara, in polnjene cmoke manti. Obožujejo tudi kruh, ki je tu različnih oblik.

  Najbolj priljubljena pijača je čaj. Uzbeki zelo radi pijejo zeleni čaj, ruski prebivalci pa črnega. Kavo pijejo le redko in ni najboljša (instant). Najpogostejše alkoholne pijače so pivo (domače ali rusko), domača vodka in nekaj drugih lokalnih žganih pijač. Kymyz je posebna lokalna pijača iz fermentiranega konjskega mleka.

  Če ste vegetarijanci ali morda potrebujete kakšno posebno prehrano, nam, prosim, sporočite ob prijavi, da lahko za vas uredimo primerne obroke.

  Se bomo veliko vozili? Ne, v programu daljše vožnje niso predvidene. V Uzbekistanu bomo daljšo razdaljo med Taškentom in Samarkandom prevozili z modernim hitrim vlakom (dobri dve uri). Le dve daljši vožnji pa bosta med mestoma Hiva in Buhkara (455 km) ter med mestoma Bukhara in Samarkand (280 km). Obe daljši vožnji bomo večkrat prekinili z zanimivimi postanki in ogledi.

  Kako bomo potovali po deželah? Potovali bomo z minibusom, ki bo imel dovolj prostora za udobno sedenje in prtljago. Ceste so večinoma asfaltirane, nekatere z več, druge z manj luknjami. Posamezni odseki poti bodo potekali tudi po makadamu. Med mestoma Taškent in Hiva bomo imeli krajši notranji let.

  Prtljaga? Priporočamo kovček ali potovalko na kolesih ter manjši nahrbtnik za dnevne izlete.

  Jezik? Zaradi sovjetske preteklosti v Uzbekistanu skoraj vsi govorijo tudi rusko, kar je nekoliko podobno slovenščini in olajša sporazumevanje. Angleščina pride prav predvsem v prestolnici in morda še v kakšnem turističnem kraju. Povsod bo z vami slovenski vodnik, v pomoč pri sporazumevanju z domačini pa bodo seveda tudi lokalni vodniki.

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Prenočevali bomo v skrbno izbranih hotelih 3* in enkrat v B&B 3*. Sobe bodo dvoposteljne ali po želji enoposteljne/triposteljne z zasebno kopalnico.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, da ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne bi našel, stroške enoposteljne sobe pokrijemo mi.

  Vodnik? Skupino vodi izkušen slovenski turistični vodnik. Pri vseh ogledih bo z nami tudi lokalni vodnik.

  Kakšne bodo temperature? Oblačila? Pričakujejmo temperature od 22 do 28 stopinj C. Priporočamo poletna oblačila, pa tudi dolge rokave za morebitne hladnejše večere in jutra. Kopalke nam bodo prišle prav za kopanje v jezeru Charvak. Udeleženkam potovanja priporočamo pokrita ramena in kolena za obisk verskih objektov.

  Kje menjati denar? Uzbekistanskih somov se v Sloveniji ne da kupiti, zato vzemite s seboj evre ali ameriške dolarje, ki jih boste lahko menjali v glavnem mestu in na poti. Bankovci, ki jih boste menjali, morajo biti novejši in čisti, ne smejo biti zmečkani ali popisani, saj vam jih drugače ne bodo želeli zamenjati. Ponekod raje vzamejo večje bankovce (50 €).

  S kreditnimi karticami se lahko plačujejo nekatere storitve predvsem v prestolnici in morda še v kakšnem mestu. Prav tako so v večjih mestih bankomati, vendar niso pogosti.

  Lahko potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste potni list, ki mora biti veljaven še vsaj šest mesecev po prihodu domov. Slovenci za obisk Uzbekistana ne potrebujemo vizuma.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate ali fotografirate svoj potni list z obeh strani, dokumente pa si pošljete na svoj e-naslov. Tako je lažje dokazati svojo identiteto v primeru izgube dokumentov.

  Varnost? Države Osrednje Azije slovijo po svoji poštenosti, gostoljubnosti in prijaznosti. Možnost kraje ali podobnih neprijetnih izkušenj je majhna. Osnovna previdnost vseeno ne bo odveč.

  Kako je z napitninami? Napitnine so zaželene in v navadi, vendar niso obvezne. Prijazni domačini so jih veseli.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko ob plačilu na obroke po dogovoru nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok ob plačilu s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 500 EUR na naš bančni račun. *Razlika se poravna do mesec pred odhodom.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d. (Swift/BIC: HDELSI22), namen Uzbekistan, v polje sklic lahko vpišete datum (npr. 00 10-10-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.