Preplet tradicije, zgodovine in vrhunske kulinarike

Vietnam

26
Feb
2021
13
Feb
2021
14 dni
Hoteli ***, ladja in vlak spalnik
Minibus
2190 EUR
EUR

1999

Ob prijavi do
31. 10. 2020

Kratek opis

Vietnam je eksotična dežela naravnih lepot, Vietnamci pa narod s tisočletno zgodovino. Apnenčasti osamelci krasijo morske zalive, riževe terase obdajajo zelene gričke, obraze ljudi pa krasijo nasmehi. Odlična hrana je lahko edini razlog za obisk te dežele! Na okuse so vplivali tudi nekdanji kolonizatorji Francozi (ki zelo radi dobro jedo). Pripravo hrane v Vietnamu jemljejo celo tako resno, da so nekateri recepti predmet sporov. Poskusiti boste želeli prav vse :). Vojna je danes le še zgodovinski spomin. Vietnamci so nanjo ponosni, umik Američanov je zanje pomenil dokončno osamosvojitev dežele. Vietnam bomo prepotovali od severa proti jugu. Privoščili si bomo dvodnevno križarjenje po enem najlepših zalivov na svetu, raziskovali starodavne templje, grobnice in palače, pokušali lokalne specialitete in se izgubili na mističnem podeželju med grički tradicionalne Sape. Odpočili si bomo na peščenih plažah v Hoi Anu, se zapeljali po bujno zeleni delti reke Mekong in raziskovali neskončno mrežo podzemnih tunelov iz vietnamske vojne. V ceno je vključeno skoraj vse, tudi hrana večino dni, a ne čisto vsi obroki – da boste lahko pokusili čim več in po svoji izbiri.

Program potovanja

1. dan
13
Feb
2021
Let Ljubljana–Istanbul–Hanoj

Večerni let s Turkish Airlines z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana v Vietnam s krajšim prestopanjem v Istanbulu.

2. dan
14
Feb
2021
Pristanek v prestolnici in prvi vtisi
Nočitev Hanoj, 30 km

Pristanek v prestolnici Hanoj v popoldanskih urah. Prevoz do središča mesta in zaslužen počitek v hotelu. V večernih urah se lahko po želji z našim vodnikom odpravite še na živahno nočno tržnico, ki je v starem delu mesta odprta vsak konec tedna do polnoči (nedelja).

3. dan
15
Feb
2021
Ho Chi Minhov mavzolej, staro mestno jedro Hanoja in gledališče vodnih lutk
Nočitev Hanoj, 10 km, obroki: Z

Po zajtrku si ogledamo Ho Chi Minhov kompleks stavb z njegovim mavzolejem. Obiščemo najstarejšo budistično pagodo v prestolnici Tran Quoc iz 6. stoletja, iz časa vladarja Ly Nam De. Popoldne si ogledamo staro mestno jedro vietnamske prestolnice. Obiščemo predel, imenovan "36 starih ulic", s številnimi tradicionalnimi trgovinicami, ki prodajajo raznovrstne izdelke. Vsaka ulica je specializirana, v eni ulici prodajajo nakit, v drugi svilo, v tretji sadje, v četrti določeno vrsto hrane in tako naprej. Sprehodimo se po nekaterih ulicah, čas bo tudi za kakšen nakup in pokušanje lokalnih specialitet. Nadaljujemo v predel ob jezeru Hoan Kiem in obiščemo tempelj Ngoc Son. Zvečer si ogledamo predstavo z vodnimi lutkami v gledališču Thang Long.

4. dan
16
Feb
2021
Slikoviti Halong Bay z ladjo
Nočitev na ladji v mirnem zalivu, 180 km, obroki: Z + K + V

Vožnja skozi provinco Hai Duong do zaliva Halong, kjer se vkrcamo na ladjo. Namestitev v dvoposteljnih kabinah in križarjenje mimo čudovitih apnenčastih osamelcev … Postregli nam bodo s kosilom, nato se ustavimo na farmi biserov in obiščemo otok z imenom Titov. Na ladji bo na voljo veliko brezplačnih aktivnosti po izbiri: izposoja kajakov, udeležba na kuharskem tečaju, lovljenje lignjev, karaoke, kopanje ali le uživanje v razgledu s palube. Večerja in nočitev na ladji v mirnem zalivu.

5. dan
17
Feb
2021
Zaliv Halong Bay in povratek v Hanoj
Nočitev vlak spalnik, obroki: Z + K

Pred zajtrkom se bomo po želji razgibali – možnost taj čija na ladijski palubi (vključeno, a neobvezno). Zajtrk in nadaljevanje vožnje po zalivu. Obiskali in raziskovali bomo jamo Sung Sot. Opoldne še kosilo, nato se izkrcamo in odpeljemo nazaj v prestolnico. Prosto popoldne izkoristimo za obisk Hanoi Train Street, zelo slikovite ulice, po kateri teče železniška proga, ter za nakupovanje in kulinarična doživetja. Ob 21. uri se vkrcamo na udoben turistični vlak spalnik in se odpeljemo na skrajni sever dežele. Vlak spalnik (kabina na fotografiji) smo izbrali zato, ker je to daleč najudobnejša možnost prevoza v oddaljeno Sapo.

6. dan
18
Feb
2021
Sapa, obisk tradicionalnih skupnosti in mistično podeželje
Nočitev vlak spalnik, obroki: Z + K + V

V jutranjih urah prispemo na daljni sever, skoraj do meje s Kitajsko. Ko bo megla zastrla pokrajino in se bodo iz nje prikazali zeleni griči, boste vedeli, da ste prispeli v Sapo. Obdalo nas bo skoraj mistično vietnamsko podeželje, kjer bomo lahko občutili pristno kulturo živopisano oblečenih domačinov.

Na železniški postaji Lao Cai nas pobere minibus in odpelje globoko v notranjost Sape (okrog ura vožnje). Privoščimo si zajtrk v lokalni restavraciji, nato pa se sprehodimo po očarljivem mestecu. Obiščemo lokalno tržnico in staro katedralo, kjer bomo srečali predstavnike svojevrstne etične skupnosti Black H'mong in Red Zao. Vsaka skupnost ima svoj jezik, tradicionalna oblačila in običaje, ki nam jih bodo predstavili. Nato nadaljujemo v dolino Muong Hoa. Peš bomo ta dan skupaj prehodili 7-8 km oz. 3 do 4 ure. Hoja bo nezahtevna, s postanki za oglede in razglede. Ob lepem vremenu nas bo spremljal pogled na najvišje vrhove gorovja Hoang Lien Son, morda se nam bo odkril tudi vrh Fansipan, najvišji vrh Indokine (3.147 mnv). Obiskali bomo tradicionalno vasico y Linh Ho, kjer živijo družine skupnosti H'mong. Piknik kosilo, nato nas čaka pohod do večje vasi Lao Chai (prav tako ljudstvo H'mong) in do vasice Ta Van, kjer prebiva skupnost Zay. Obiskali bomo tradicionalne domove, vaško šolo, spoznavali njihovo kulturo in način življenja ter občudovali dih jemajočo pokrajino doline Muong Hoa. Povratek v mesto Sapa z minibusom, zgodnja večerja in transfer do postaje Lao Cai, kjer se ponovno vkrcamo na vlak spalnik, ki nas popelje nazaj v Hanoj.

7. dan
19
Feb
2021
Hue (UNESCO): pagode, palače in citadela
Nočitev Hue, obroki: Z + K

Zgodaj zjutraj prispemo v Hanoj. Kratek prevoz do letališča in let v Hue. Nekoč znano kot cesarjevo mesto je danes uvrščeno na seznam svetovne dediščine (UNESCO). Mesto na bregovih reke Parfume slovi po palačah, trdnjavi z obzidjem in kraljevih grobnicah. Po kosilu se z ladjico zapeljemo po reki do pagode Thien Mu, ki je bila zgrajena leta 1601 med reko in borovim gozdičkom. Gre za enega najstarejših in najlepših verskih objektov v državi. Ogledamo si mogočno citadelo, iz katere je vladala dinastija Nguyen med letoma 1802 in 1945. Prost večer v Hue.

8. dan
20
Feb
2021
Grički Ba Na, sodobna žičnica in Zlati most
Nočitev Hoi An, 123 km, obroki: Z + K

Vožnja proti jugu do mesta Da Nang, obdanega z grički Ba Na. Gričke povezuje najsodobnejša žičnica v Jugovzhodni Aziji. Z najdaljšo žičnico na svetu (5.801 m) se povzpnemo na razgledno točko, od koder je panoramski razgled na mesto Da Nang, nato pa si privoščimo še kosilo. Obiskali bomo znameniti Zlati most, kjer se bomo počutili, kot bi hodili po oblakih. Most držita v zrak dve ogromni kamniti roki, z njega pa bomo lahko občudovali pokrajino gričevja Ba Na. Pozno popoldne prispemo v Hoi An, namestitev v zelo lepem hotelu *** z bazenom in v bližini plaže. Prost večer.

9. dan
21
Feb
2021
Staro mestno jedro Hoi An in svetišče My Son
Nočitev Hoi An, 80 km, obroki: Z + K

Zjutraj se odpravimo do svetišča My Son, ki spada pod Unescovo zaščito. Več kot 2000 let stare ruševine svetišča nas bodo popeljale v obdobje kraljevine Champa. Izlet vključuje tudi kosilo, nato se vrnemo v Hoi An, ki je bilo v 16. in 17. stoletju edino mednarodno trgovsko središče v Vietnamu. Ogledali si bomo staro mestno jedro, ki je prav tako uvrščeno na seznam svetovne dediščine (UNESCO) in kjer so številne zanimivosti: hiša Tan Ky, japonski most, vodnjaki, pristanišče, različne tržnice … Za malico bomo lahko pokusili tudi nekaj lokalnih specialitet.

10. dan
22
Feb
2021
Hoi An – prost dan za aktivnosti po izbiri
Nočitev Hoi An, obroki: Z

Prost dan v Hoi Anu. Mesto ponuja številne zanimive organizirane aktivnosti, prepuščamo vam izbiro po vaših željah. Nekaj predlogov.

Možnost 1: Kuharski tečaj na otoku Thuan Tinh, 39 USD/os.

Najprej se boste odpravili na tržnico in izbrali sveže sestavine za kuharski tečaj. Vožnja z ladjico (40 min) na otok Thuan Tinh, kjer bo potekal kuharski tečaj v kuhinji na prostem, z razgledom na gozd Bay Mau.

Možnost 2: Kolesarjenje, 39 USD/os.

Poldnevno kolesarjenje (4 ure) po podeželju v okolici Hoi Ana. Več.

Možnost 3: Kulinarični potep po mestu, od 25 USD/os.

Več možnosti kulinaričnih izletov: http://hoianfoodtour.com/holiday_category/food-tours-2/

Možnost 4: Plaža

Dan lahko preživite na lepi peščeni plaži An Bang. Tu so številne restavracije, lokali, na voljo so tudi različne vodne športne aktivnosti in masaže.

11. dan
23
Feb
2021
Let v Ho Chi Minh in tuneli Cu Chi
Nočitev Ho Chi Minh, 100 km, obroki: Z + K

Kratek dopoldanski let v Ho Chi Minh. Postanek za kosilo, nato bomo obiskali tunele Cu Chi, ki so jih izkopali vietnamski gverilci (vietkongovci) med vietnamsko vojno. Mreža tunelov meri kar 200 km. Tuneli so bili skrivališča in bivališča za številne borce ter hkrati komunikacijske in dobavne poti, bolnišnice, skladišča hrane in orožja. Vietkongovcem so zelo pomagali pri uspešnem uporu proti ameriškim silam. Povratek v Ho Chi Minh in nočitev.

12. dan
24
Feb
2021
Z ladjico po delti reke Mekong v provinci Ben Tre
Nočitev Ho Chi Minh, 140 km, obroki: Z + K

Vožnja skozi slikovito pokrajino, obdano z riževimi polji. Postanek in ogled pagode Vinh Trang, ki velja za najstarejšo v južnem Vietnamu in za največjo ter najlepšo v predelu delte Mekong. Pagoda je mešanica vplivov vietnamske, khmerske in evropske arhitekture. V kraju My Tho se bomo vkrcali na ladjico in se zapeljali po reki ter opazovali hiše na pilotih, plantaže različnega sadja in ribiške vasice ob strugi. Na enem izmed otočkov bomo imeli kosilo, nato pa odpluli naprej po naravnih rečnih kanalih delte s tradicionalnimi čolni v senci obvodnih dreves. Okušali bomo sveže sezonsko sadje in medeni čaj ob zvokih vietnamske ljudske glasbe. Obiskali bomo delavnico, kjer ročno izdelujejo sladkarije iz kokosa. Pozno popoldne povratek v Ho Chi Minh.

13. dan
25
Feb
2021
Ogled mesta Ho Chi Minh City
Obroki: Z + K

Po zajtrku obiščemo Palačo neodvisnosti. Tu je bil sedež predsednika v času vietnamske vojne in ravno tu se je vojna 30. aprila 1975 končala z zasedbo mesta Saigon in vdorom tanka v palačo. Ogledamo si še nekatere čudovite zapuščnine iz časov francoske kolonializacije Vietnama kot sta katedrala Notre Dame in Glavna pošta. Za konec obiščemo še vojni muzej in podrobneje spoznamo potek vietnamske vojne. Kosilo, nato pa prosto za zadnje nakupe. Prevoz na letališče in večerni let proti Evropi.

14. dan
26
Feb
2021
Prihod domov

Kratko prestopanje v Istanbulu in pristanek na Letališču Jožeta Pučnika ob 8.45 uri zjutraj.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • letalsko karto Ljubljana–Hanoj in Ho Chi Minh–Ljubljana s Turkish Airlines z vsemi taksami,
  • notranja leta Hanoj–Hue in Da Nang–Ho Chi Minh,
  • vse prevoze po programu z minibusom,
  • povratni prevoz v udobnim turističnim vlakom spalnikom iz Hanoja v Sapo v štiriposteljih kupejih, lahko uredimo tudi dvoposteljni VIP kupe ob doplačilu 25 €/os. na smer,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • vse izlete in vstopnine po programu, na vseh izletih je poleg slovenskega še lokalno vodenje,
  • nočitve z zajtrki v prijetnih, lepo ocenjenih in čistih hotelih ***/****,
  • 1x nočitev s polnim penzionom v dvoposteljni kabini na ladji ***,
  • prehrano po programu (11x zajtrk, 9x kosilo in 2x večerja),
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Morebitna doplačila:

  • enoposteljna soba 170 €/os., izjema je le nočni vlak Hanoj–Sapa–Hanoj, kjer ni mogoče urediti kupeja za eno osebo,
  • dodatna prehrana (povprečno en obrok dnevno ni vključen, okusna hrana je v Vietnamu sorazmerno poceni),
  • pijača na potovanju, 
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja: 4,3 % cene aranžmaja, sklepa se lahko le ob prijavi,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris, osnovno kritje do 25.000 €: 19 € ali 11,80 € (ob prijavi vsaj 7 oseb),
  • morebitni dodatni ogledi ali izleti v prostem času.

   

  Nujno doplačilo:

   

  Velikost skupine: 10–20 oseb.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja.

  Priporočamo, da naredite kopijo potnega lista, ki vam bo v pomoč ob morebitni izgubi potnega lista. Eno kopijo pošljite na svoj e-naslov, drugo shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Vizum: Slovenski državljani za vstop v Vietnam potrebujemo vizum. Pridobimo ga vnaprej preko uradne spletne strani: https://www.immigration.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt. E–vizum stane 25 USD/os. Če želite, ga lahko za vas uredimo tudi mi, ob doplačilu stroška storitve 5 €/os.

  Za ureditev vizuma boste potrebovali:

  • eno barvno fotografijo za osebni dokument (sken),
  • potni list, veljaven še vsaj šest mesecev po koncu potovanja.

   

  Zdravje: Vietnam je dežela tretjega sveta, zato je koristno upoštevati nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna, zaradi česar se izogibajte tudi ledu v pijačah. Sadje je dobro olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežele lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje te zanimive dežele brez zdravstvenih motenj.

  Obveznih cepljenj za potovanje v Vietnam ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ter tetanusu, ki se prenašajo s hrano, vodo in neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo (predvsem ruralni gozdni predeli, na območju mest tveganja ni). Dodatne informacije o boleznih in morebitni predhodni zaščiti lahko dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo ali na njihovi spletni strani KLIK. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

  Za vstop v deželo se zahteva zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

  Varnost: Vietnam je varna dežela. Domačini tujce toplo sprejmejo, če ti pokažejo zanimanje in spoštovanje. Zaradi visoke stopnje revščine v bolj turističnih krajih in gneči priložnost radi izkoristijo žeparji, zato svetujemo nekaj previdnosti.

  Priporočamo, da imate med potovanjem večje količine denarja in osebne dokumente varno shranjene, npr. v potovalni denarnici pod obleko ločeno od denarnice, s katero plačujete. V sobi dokumentov in denarja ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak udeleženec potovanja sam.

  Denar: Uradna valuta je vietnamski dong (VND). 1 EUR = pribl. 26.500 VND (marec 2020). Ob odhodu iz menjalnice se boste počutili kot milijonar, saj ima najmanjši bankovec vrednost 1.000 dongov, kar je 0,04 evra. Bankovci so si med seboj precej podobni, bodite pozorni na vrednost.

  V večjih mestih je plačevanje s kreditnimi karticami mogoče v večini hotelov, restavracij in večjih trgovinah. V manjših mestih in vaseh jih žal ne sprejemajo, potrebovali boste gotovino. Evre (zaželeni so novejši in nepoškodovani bankovci) bo mogoče zamenjati za vietnamske donge že na letališču, ugodnejši tečaj pa je v bankah, menjalnicah in zlatarnah v glavnem mestu Hanoj.

  Denar lahko dvignete tudi na bankomatih, vendar z bolj ali manj visokimi provizijami (Maestro, Visa, Mastercard). Enkraten dvig je večinoma omejen na 2.000.000 VND (76 €). Bankomati so v večjih mestih na vsakem koraku, na podeželju pa jih je manj ali jih sploh ni, zato priporočamo, da imate pri sebi vedno dovolj gotovine. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah in ga pozorno preštejete, potrdilo o menjavi pa shranite do izhoda iz države.

  Dodatni stroški na potovanju: Dodatnih stroškov bo le malo, saj so cene v Vietnamu za slovenske razmere nizke. Nacionalna jed, juha pho stane od 0,7 do 1,5 €, odvisno od sestavin, lokacije in priljubljenosti restavracije. V povprečju obrok (krožnik riža s poljubno vrsto mesa in solato) na stojnici ali v restavraciji z lokalno hrano stane 3 €, v restavraciji z zahodnjaško hrano pa so cene obrokov zaradi davkov dvakrat višje. Za pollitrsko točeno domače pivo (bia hoi) boste na stojnicah odšteli 0,30 €, pločevinka ali steklenica vas bo stala okrog 1 €, uvoženo pivo pa kar 4 €. Cene so precej višje tudi v barih in restavracijah. Steklenica kokakola stane manj kot pol evra, približno toliko kot 1,5 l ustekleničene vode. Priporočamo 10–20 € dnevno za hrano, pijačo in morda kakšen nakup, spominke.

  Zajtrki so vključeni pri vseh nočitvah, na dnevnih izletih smo vključili tudi kosilo (2x), večerja pa je vključena 2x (na križarjenju po zalivu Halong in v Sapi).

  Napitnine v Vietnamu lokalnim vodnikom so v navadi in pričakujejo približno 2 USD/os. na celodnevni izlet.

  Vera: Prevladujoča vera je vietnamska različica budizma Tam Giao (trojna vera), ki se je skozi stoletja razvila na podlagi medsebojnih vplivov budizma, konfucionizma, taoizma in vietnamskega animizma. Še dandanes je v veri Vietnamcev čutiti tudi močno prisotnost starodavnih verovanj, ki so starejša od konfucionizma in budizma. Muslimanska skupnost šteje okoli 0,5 % populacije in je sestavljena pretežno iz Kmerov in Chamov. Z okoli 8–10 % krščansko verujoče populacije je Vietnam na drugem mestu, takoj za Filipini, po razširjenosti krščanstva v Aziji.

  Jezik: Uradni jezik v Vietnamu je vietnamščina. To je materni jezik Vietnamcev, uporablja pa se tudi kot prvi ali drugi jezik mnogih etničnih manjšin. Jezik spada v avstro-azijsko jezikovno skupino z nekaj sposojenimi kitajskimi besedami, čutiti pa je tudi francoski vpliv. Za pisavo uporabljajo latinsko abecedo z nekaj dodatki. Večina prebivalcev v večjih mestih sicer govori tudi osnovno angleščino, kar omogoča preprostejše sporazumevanje. Bogato kulturno in jezikovno dediščino ohranjajo številne etnične manjšine, ki prihajajo iz sosednjih dežel. Večina jih živi v goratem severozahodu države, njihovi pripadniki govorijo svoj jezik ter imajo svojevrstne navade in običaje, ki dajejo Vietnamu posebno raznolikost in barvitost.

  Hrana: Preprosto pripravljena, a izjemno okusna kulinarika izpod rok uličnih kuharskih mojstrov je nepogrešljiv del Vietnama. Hrana je sveža, lahka, zdrava in pestrega okusa. Uporabljajo veliko svežega sadja, zelenjave in začimb, kot so limonska trava, meta, ingver, koriander, cimet, čili in bazilika. Tipične sestavine vietnamske hrane so še ribja omaka, pasta iz kozic, sojina omaka in sadje. Vietnam ima več kot 500 tradicionalnih jedi, tako da boste vedno lahko našli kaj zanimivega. Veliko je različnih juh, morske hrane, riža in lokalnih specialitet, ki jih ponujajo na vsaki tržnici. Najbolj znana jed in vietnamski nacionalni obrok je juha pho. To je goveja juha z riževimi rezanci in koščki na tanko narezanega govejega mesa, začinjena s česnom, čebulo, ingverjem in janežem, na jugu države pa ji dodajo še svežo zelenjavo in kalčke. Jedo jo skozi cel dan, najpogosteje zjutraj. Zelo okusni so tudi mleti rakci v testu, imenovani white rose, ki so posebnost mesta Hoi An. Ob morju hrano postrežejo kar na plaži. Izbirate lahko med raki, tunami, mečaricami, mini hobotnicami in številnimi drugimi ribami, sadjem in slaščicami.

  Priljubljeni vietnamski pijači sta zeleni čaj in kava, najpogosteje črna. V ponudbi imajo tudi veliko brezalkoholnih pijač, tipičnih le za Vietnam. Od alkoholnih pijač so med Vietnamci priljubljena piva številnih vietnamskih pivovarn, ki so zelo poceni. Na voljo imajo tudi veliko žganih lokalnih pijač. Na jugu Vietnama, kjer so temperature višje, svetujemo pitje dovolj vode (iz plastenk).

  Hoteli: Izbrali smo zelo lepo ocenjene hotele ***, v Hoi Anu ****, eno noč pa bomo prespali tudi na ladji, v zasebnih dvoposteljnih kabinah prav tako kategorije ***. Hoteli so na osrednjih lokacijah, v Hoi Anu je hotel v bližini peščene plaže (ima tudi bazen).

  Daljšo razdaljo iz Hanoja v Sapo in nazaj bomo premagali z udobnim turističnim vlakom – spalnikom. Uredili bomo štiriposteljne kupeje, ob doplačilu 25 €/os. na smer pa je mogoče rezervirati tudi dvoposteljne VIP kupeje. Prosimo, sporočite ob prijavi, da lahko pravočasno uredimo VIP kupe. Število VIP kupejev je omejeno. Enoposteljni kupe žal ni mogoče urediti.

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Prevoz: Po Vietnamu se bomo vozili s 16- oz. 26-sedežnim minibusom (odvisno od končne velikosti skupine). Daljše razdalje bomo prevozili z letalom (dva notranja leta).

  Vreme: Podnebje v Vietnamu je zelo raznoliko, saj je država ozka in dolga ter se razprostira preko več podnebnih pasov. Razlike v vremenu in temperaturah so med severom in jugom lahko precejšnje. Na severu so prisotni vsi štirje letni časi, osrednja regija ima dva vremenska vzorca, in sicer hladne zime in vroča poletja, v južnem delu države pa se izmenjujeta mokro in suho obdobje. Monsunsko obdobje z več dežja traja od maja do septembra. Vietnam bomo obiskali v obdobju suhega vremena, ki traja od oktobra pa do aprila. Takrat je manj padavin, ni več tako vroče in prevladuje lepo vreme, zato bo prijetno potovati.

  Višje temperature nas bodo pričakale na jugu Vietnama, kjer bo toplo in lahko podnevi pričakujemo med 25 in 30°C, ponoči pa med 18 in 25°C. V severnem Vietnamu in okolici Sape bo v zraku več vlage, v jutranjih urah je pogosta megla. Noči so precej sveže, čez dan pa pričakujemo do 18°C, v Hanoju pa tudi do 25°C.

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili šest ur naprej (časovni pas UTC +7).

  Oblačila: Potrebovali boste oblačila za toplo tropsko vreme. Za večji del potovanja priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom), kratke majice in hlače. Na hladnejšem severu boste potrebovali tudi lažje zaprte pohodne čevlje za hojo med riževimi terasami, vsaj en topel pulover in kakšno pelerino. Na jugu bo pomembna zaščita pred tropskim soncem. Seveda ne pozabite na kopalke in brisačo. Za večere in noči priporočamo topla oblačila, ki vam bodo prišla prav tudi v klimatiziranih prostorih.

  Za vstop v templje je treba pokriti ramena in noge. Pri tem bo ženskam prišel prav kakšen sarong, moškim pa ¾ ali dolge hlače.

  Telefon, internet: Da bi se izognili visokim cenam mednarodne telefonije, za komunikacijo z domačimi priporočamo uporabo interneta (Viber, e-pošta ...).

  Mobilna omrežja delujejo brezhibno v vseh večjih mestih. Brezžična povezava (wi-fi) bo na voljo v večini hotelov in kavarn, v nakupovalnih središčih in na letališčih.

  Če bi želeli domov telefonirati, predlagamo, da pred potovanjem pri svojem operaterju preverite cene mednarodnih klicev. Mednarodno je mogoče klicati v skoraj vseh hotelih. Telefonirati je mogoče tudi iz javnih govorilnic, za kar potrebujete kartico, ki jo lahko kupite na pošti. Klicna številka iz Vietnama v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Vietnam je 0084 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V/50 Hz. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 600 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda. V času do normalizacije stanja po koroni ob prijavi vplačate nižji depozit in razliko kasneje.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Swift/BIC: HDELSI22, namen Vietnam, v polje sklic vpišete številko računa brez letnice, koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.