Raziskovanje Indokine

Vietnam in Kambodža

17
Mar
2020
03
Mar
2020
15 dni
Hoteli ***
Minibus
2490 EUR
EUR

2399

Ob prijavi do
14. 2. 2020

Kratek opis

Vietnam je eksotična dežela številnih naravnih lepot, Vietnamci pa narod s tisočletno zgodovino. Apnenčasti osamelci krasijo morske zalive, riževe terase obdajajo zelene gričke, obraze ljudi pa krasijo nasmehi. Le odlična hrana je lahko razlog za obisk te dežele! Na okuse so vplivali tudi Francozi, nekdanji kolonizatorji (ki radi dobro jedo). Pripravo hrane v Vietnamu jemljejo celo tako resno, da so nekateri recepti predmet sporov :). Vojna je danes le še zgodovinski spomin. Vietnamci so nanjo ponosni, umik Američanov je zanje pomenil osamosvojitev dežele. Vietnam bomo prepotovali od severa proti jugu. Privoščili si bomo križarjenje po enem najlepših zalivov na svetu, raziskovali starodavne templje, grobnice in palače, pokušali lokalne specialitete in se izgubili na mističnem podeželju med grički Sape. Odpočili si bomo na peščenih plažah v Hoi Anu, zapluli po bujno zeleni delti reke Mekong in raziskovali ogromno mrežo podzemnih tunelov iz vietnamske vojne. Na koncu potovanja bomo obiskali Kambodžo in si ogledali največji verski objekt na svetu – zanameniti kmerski tempeljski kompleks Angkor Wat, ter spoznali daljno in žalostno bližnjo zgodovino dežele. V ceno potovanja je vključeno skoraj vse, tudi hrana večino dni, a ne prav vsi obroki – da boste lahko pokusili čim več različnega tudi po vaši izbiri.

Program potovanja

1. dan
03
Mar
2020
Let Zagreb–Doha–Hanoj
Prevoz iz Ljubljane, 152 km

Okrog poldneva prevoz iz Ljubljane do zagrebškega letališča. Let v Vietnam z eno najboljših letalskih družb Qatar Airways s krajšim prestopanjem v Dohi.

2. dan
04
Mar
2020
Pristanek v prestolnici in gledališče vodnih lutk
Nočitev Hanoj, 30 km

Pristanek v prestolnici Hanoj v popoldanskih urah. Prevoz do središča mesta in zaslužen počitek v hotelu. Zvečer si ogledamo predstavo z vodnimi lutkami v gledališču Thang Long in se sprehodimo okoli jezera Hoan Kiem.

3. dan
05
Mar
2020
Izlet v Ninh Binh in Tam Coc
Nočitev Hanoj, 190 km, obroki: Z + K

Po zajtrku nas čakata dve uri vožnje do podeželskega mesteca Ninh Binh, glavnega mesta istoimenske province. Najprej bomo obiskali Hoa Lu, nekdanjo prestolnico kraljevine Dai Co Viet iz 10. stoletja. Citadela in apnenčasti hribi Yen Ngua so kraljestvo zelo dobro varovali pred vsiljivci. Kosilo v lokalni restavraciji, nato pa zanimiv izlet s sampanom (tradicionalni lesen čoln) po reki Ngo Dong. Zapeljali se bomo v jame Tam Coc (slo. Tri jame, Hang Ca, Hang Hai in Hang Ba) in mimo apnenčastih osamelcev z bogato favno in floro. Pozno popoldne se vrnemo v Hanoj.

4. dan
06
Mar
2020
Zaliv Halong Bay
Nočitev Hanoj, 350 km, obroki: Z + K

Vožnja skozi provinco Hai Duong do zaliva Halong, kjer se vkrcamo na ladjo. Križarjenje mimo čudovitih apnenčastih osamelcev … Postregli nam bodo s kosilom, nato obiščemo največjo apnenčasto jamo v zalivu in se sprehodimo po njej (45 min). Možnost izposoje kajakov ali bambusovih čolnov (oboje vključeno v ceno) ali le uživanje v razgledu s palube. Postanek na otoku Titov, prosto za kopanje na peščeni plaži ali vzpon na najvišjo točko otoka s čudovitim panoramskim razgledom. Ob sončnem zahodu prispemo nazaj v pristanišče in se odpeljemo v Hanoj.

5. dan
07
Mar
2020
Staro mestno jedro Hanoja
Nočitev Hue, obroki: Z

Po zajtrku si ogledamo staro mestno jedro vietnamske prestolnice. Obiščemo predel, imenovan "36 starih ulic", s številnimi starimi trgovinicami, ki prodajajo najrazličnejše izdelke. Vsaka ulica je specializirana za določene izdelke, v eni ulici prodajajo nakit, v drugi svilo, v tretji sadje, v četrti določeno vrsto hrane in tako naprej. Sprehodimo se po nekaterih ulicah, čas bo tudi za kakšen nakup in pokušanje lokalnih specialitet. Nadaljujemo v predel ob jezeru Hoan Kiem in obiščemo tempelj Ngoc Son. Popoldne prevoz do letališča in kratek let v Hue.

6. dan
08
Mar
2020
Hue: pagode, palače in citadela
Nočitev Hue, obroki: Z + K

Nekoč znano kot cesarjevo mesto je danes uvrščeno na seznam svetovne dediščine (UNESCO). Mesto, ki stoji na bregovih reke Parfume, slovi po palačah, trdnjavi z obzidjem in kraljevih grobnicah. Sprehodimo se skozi glavno mestno tržnico in se z ladjico zapeljemo po reki do pagode Thien Mu, ki je bila zgrajena leta 1601 med reko in borovim gozdičkom. Gre za enega najstarejših in najlepših verskih objektov v državi. Ogledamo si mogočno citadelo, iz katere je vladala dinastija Nguyen med letoma 1802 in 1945. Kosilo v lokalni restavraciji, nato obiščemo tudi grobnici dveh cesarjev: Minh Mang in Khai Dinh. Obe obdajajo čudoviti vrtovi, palače, paviljoni in templji. Obiskali bomo vasico, kjer izdelujejo tradicionalne koničaste klobuke in si ogledali postopek izdelave.

7. dan
09
Mar
2020
Grički Ba Na, sodobna žičnica in Zlati most
Nočitev Hoi An, 123 km, obroki: Z + K

Vožnja proti jugu do mesta Da Nang, obdanega z grički Ba Na. Gričke povezuje najsodobnejša žičnica v Jugovzhodni Aziji. Z njo se bomo povzpeli na razgledno točko, od koder je panoramski razgled na mesto Da Nang, nato pa si bomo privoščili še kosilo. Obiskali bomo znameniti Zlati most, kjer se bomo počutili, kot bi hodili po oblakih, saj ga držita v zrak dve ogromni kamniti roki. Z mostu bomo lahko občudovali pokrajino gričevja Ba Na. Pozno popoldne prispemo v Hoi An, namestitev v zelo lepem B&B *** z bazenom in v bližini plaže. Prost večer.

8. dan
10
Mar
2020
Staro mestno jedro Hoi An in svetišče My Son
Nočitev Hoi An, 80 km, obroki: Z + K

Zjutraj se odpravimo do svetišča My Son, ki spada pod Unescovo zaščito. Več kot 2000 let stare ruševine svetišča nas bodo popeljale v obdobje kraljevine Champa. Izlet vključuje tudi kosilo, nato se vrnemo v Hoi An, ki je bilo v 16. in 17. stoletju edino mednarodno trgovsko središče v Vietnamu. Ogledali si bomo staro mestno jedro, ki je prav tako uvrščeno na seznam svetovne dediščine (UNESCO) in kjer so številne zanimivosti: hiša Tan Ky, japonski most, vodnjaki, pristanišče, različne tržnice … Za malico bomo lahko pokusili tudi nekaj lokalnih specialitet.

9. dan
11
Mar
2020
Hoi An – prost dan za aktivnosti po izbiri in večerni let v Ho Chi Minh
Nočitev Ho Chi Minh, obroki: Z

Mesto Hoi An ponuja številne zanimive organizirane aktivnosti, prepuščamo vam izbiro po vaših željah. Nekaj predlogov.

Možnost 1: Kuharski tečaj na otoku Thuan Tinh, 39 USD/os.

Najprej se boste odpravili na tržnico in izbrali sveže sestavine za kuharski tečaj. Vožnja z ladjico (40 min) na otok Thuan Tinh, kjer bo potekal kuharski tečaj v kuhinji na prostem, z razgledom na gozd Bay Mau. Več.

Možnost 2: Kolesarjenje, 39 USD/os.

Poldnevno kolesarjenje (4 ure) po podeželju v okolici Hoi Ana. Več.

Zanimiva možnost je tudi kulinarični izlet na kolesih (4 ure), 49 USD/os. Več.

Možnost 3: Kulinarični potep po mestu, od 25 USD/os.

Več možnosti kulinaričnih izletov: http://hoianfoodtour.com/holiday_category/food-tours-2/

Možnost 4: Plaža

Dan lahko preživite na lepi peščeni plaži An Bang. Tu so številne restavracije, lokali, na voljo so tudi različne vodne športne aktivnosti in masaže.

Pozno popoldne prevoz do letališča in kratek polet v Ho Chi Minh.

10. dan
12
Mar
2020
Z ladjico po delti reke Mekong v provinci Ben Tre
Nočitev Ho Chi Minh, 140 km, obroki: Z + K

Vožnja skozi slikovito pokrajino, obdano z riževimi polji. V kraju My Tho se bomo vkrcali na ladjico in se zapeljali po reki ter opazovali hiše na pilotih, plantaže različnega sadja in ribiške vasice ob strugi. Na enem izmed otočkov bomo imeli kosilo, nato pa odpluli naprej po naravnih rečnih kanalih delte s tradicionalnimi čolni v senci obvodnih dreves. Okušali bomo sveže sezonsko sadje in medeni čaj ob zvokih vietnamske ljudske glasbe. Pozno popoldne povratek v Ho Chi Minh, na poti se bomo ustavili še v kraju, kjer ročno izdelujejo sladkarije iz kokosa.

11. dan
13
Mar
2020
Tuneli Cu Chi in let v Kambodžo
Nočitev Siem Reap, 100 km, obroki: Z + V

Dopoldne obiščemo tunele Cu Chi, ki so jih izkopali vietnamski gverilci (vietkongovci) med vietnamsko vojno. Mreža tunelov meri kar 200 km. Tuneli so bili skrivališča in bivališča za številne borce ter hkrati komunikacijske in dobavne poti, bolnišnice, skladišča hrane in orožja. Vietkongovcem so zelo pomagali pri uspešnem uporu proti ameriškim silam. Povratek v Ho Chi Minh in let v Kambodžo, v Siem Reap. Večerja s predstavo kmerskega plesa, imenovanega apsara, v lokalni restavraciji. Apsara ni le ples, ampak vedno pripoveduje tudi zgodbo. Nočitev v Siam Reapu.

12. dan
14
Mar
2020
Angkor Wat, Banteay Srei, muzej min, Banteay Samre in Roluos
Nočitev Siem Reap, obroki: Z + K

Dan začnemo zgodaj in sončni vzhod pričakamo pri največjem verskem objektu na svetu Angkot Watu. Privoščimo si zaslužen zajtrk (piknik), nato pa se odpravimo na podeželje, kjer obiščemo sicer dosti manjši, a čudovit tempelj Banteay Srei. V bližini si ogledamo muzej zemeljskih min. Ustanovil ga je nekdanji otrok vojak Rdečih Kmerov, ki je posvetil svoje življenje odstranjevanju min. Obiščemo čudoviti tempelj Banteay Samre. Njegove stene iz rožnatega peščenjaka so okrašene z rezbarijami in reliefi, ki veljajo za najbolj dovršene v Angkorju.

Popoldne raziščemo eno najstarejših prestolnic na območju Angkorja, Hariharilayo, danes znano kot Roluos. Ogledamo si opečnati tempelj Lolei, ki je prvotno stal na umetnem otoku sredi vodnega zajetja, in tempelj Preah Ko (slo. sveti bik), posvečen Šivi. Nazadnje obiščemo še Bakong, prvo tempeljsko goro Kmerov in nekdaj največjo zgradbo v Jugovzhodni Aziji. Bakong je bil model za gradnjo številnih večjih in slavnejših templjev v kasnejših obdobjih.

13. dan
15
Mar
2020
Angkor Wat, Angkor Thorm in Ta Phrom
Nočitev Siem Reap, obroki: Z + K

Zajtrk, nato pa obiščemo Angkor Thom, pravo mojstrovino kralja Jayavarmana VII. Ko so Čami med letoma 1177 in 1181 zasedli Angkor, se je novi kralj odločil zgraditi nepremagljivo trdnjavo v središču svojega imperija. Kraljevo mesto z obzidjem obsega kar 10 km2, za obzidjem pa skriva najlepše arhitekturne stvaritve. V središču Angkor Thoma stoji tempelj Bayon, ki je ekscentrična mojstrovina najbolj opevanega kamboškega kralja. Od tu se sprehodimo do Baphuona, najlepšega piramidnega templja v Angkorju, in nadaljujemo do terase gobavega kralja Leperja in terase slonov.

Odpeljemo se do templja Ta Phrom, ki se ga zagotovo spomnimo iz filma Tomb Rider. Ta Prohm je namenoma zapuščen tempelj. Opomnja na moč narave, ki ni odvisna od drame človeške zgodovine. Medtem ko se cesarstva širijo in padajo, narava nemoteno deluje naprej.

14. dan
16
Mar
2020
Narodni muzej in povratek domov
Obroki: Z

Zjutraj obiščemo Narodni muzej Angkor in se odpravimo do pagode, kjer se preoblečemo v oblačila, v katerih se bomo zmočili, saj bomo tu doživeli slovesnost "Srouch Teok", ki pomeni "blagoslov vode". Menih bo na starodavnem paliju prepeval in izpiral naše grehe in nesrečo. Po obredu bomo tako lahko srečni začeli povratek domov :). Let z dvema kratkima prestopanjema v Bangkoku in Dohi proti Zagrebu.

15. dan
17
Mar
2020
Prihod domov

Kratko prestopanje v Dohi in let v Zagreb. Pristanek v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni prevoz iz Ljubljane do letališča Zagreb,
  • letalsko karto Zagreb–Hanoj in Siem Reap–Zagreb z vsemi taksami,
  • notranje lete Hanoj–Hue, Da Nang–Ho Chi Minh in Ho Chi Minh–Siem Reap,
  • vse prevoze po programu z minibusom,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • vse izlete in vstopnine po programu, na vseh izletih je poleg slovenskega še lokalno vodenje,
  • nočitve z zajtrki v prijetnih, lepo ocenjenih in čistih hotelih ***,
  • prehrano po programu (12x zajtrk, 8x kosilo in 1x večerja),
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Morebitna doplačila:

  • enoposteljna soba 220 €/os.,
  • dodatna prehrana (povprečno en obrok dnevno ni vključen, okusna hrana je v Vietnamu sorazmerno poceni),
  • pijača na potovanju, 
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja: 4,3 % cene aranžmaja, sklepa se lahko le ob prijavi,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris, osnovno kritje do 25.000 €: 19 € ali 11,80 € (ob prijavi vsaj 7 oseb),
  • morebitni dodatni ogledi ali izleti v prostem času,
  • napitnine (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo).

   

  Nujno doplačilo:

  • vizum za Vietnam 25 USD/os. in vizum za Kambodžo 35 USD/os., oboje se plača ob vstopu v državo.

   

  Velikost skupine: 10–20 oseb.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja in ima najmanj dve prazni strani (vizum za Kambodžo zahteva eno celo prazno stran).

  Priporočamo, da naredite kopijo potnega lista, ki vam bo v pomoč ob njegovi morebitni izgubi. Eno kopijo pošljite na svoj e-naslov, drugo shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Vizum: Slovenski državljani za vstop v Vietnam in Kambodžo potrebujemo vizum. Pridobimo ju na letališču ob prihodu v Vietnam oziroma Kambodžo, povabilno pismo pa bomo vnaprej uredili mi za celotno skupino.

  Za ureditev vizumov boste potrebovali:

  • tri barvne fotografije za osebni dokument,
  • izpolnjeni vlogi za vizuma,
  • potni list, veljaven še vsaj šest mesecev po koncu potovanja,
  • urejeno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
  • 60 USD v gotovini.

  Zdravje: Vietnam in Kambodža sta deželi tretjega sveta, zato je koristno upoštevati nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna, zaradi česar se izogibajte tudi ledu v pijačah. Sadje je dobro olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežel lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje dežel brez zdravstvenih motenj.

  Obveznih cepljenj za potovanje v Vietnam in Kambodžo ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ter tetanusu, ki se prenašajo s hrano, vodo in neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo (predvsem ruralni gozdni predeli, na območju mest tveganja ni). Dodatne informacije o boleznih in morebitni predhodni zaščiti lahko dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo ali na njihovi spletni strani KLIK. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

  Za vstop v deželo se zahteva zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

  Varnost: Deželi sta varni. Domačini tujce toplo sprejmejo, če ti pokažejo zanimanje in spoštovanje. Zaradi visoke stopnje revščine v bolj turističnih krajih in gneči priložnost radi izkoristijo žeparji, zato svetujemo nekaj previdnosti.

  Priporočamo, da imate med potovanjem večje količine denarja in osebne dokumente varno shranjene, npr. v potovalni denarnici pod obleko ločeno od denarnice, s katero plačujete. V sobi dokumentov in denarja ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak udeleženec potovanja sam.

  Denar: Uradna valuta v Vietnamu je vietnamski dong (VND). 1 EUR = pribl. 26.100 VND (avgust 2019). Ob odhodu iz menjalnice se boste počutili kot milijonar, saj ima najmanjši bankovec vrednost 10.000 dongov, kar je 0,40 evra. Bankovci so si med seboj precej podobni. Uradna valuta v Kambodži je kamboški riel. 1 EUR = pribl. 4.560 KHR. V Kambodži je mogoče plačevati tudi v ameriških dolarjih.

  V večjih mestih je plačevanje s kreditnimi karticami mogoče v večini hotelov, restavracij in večjih trgovinah. V manjših mestih in vaseh jih žal ne sprejemajo, zato boste potrebovali gotovino. Evre (zaželeni so novejši in nepoškodovani bankovci) bo mogoče zamenjati za lokalno valuto že na letališču, ugodnejši tečaj pa je v bankah, menjalnicah in zlatarnah v glavnem mestu Hanoj.

  Denar lahko dvignete tudi na bankomatih, vendar z bolj ali manj visokimi provizijami (Maestro, Visa, Mastercard). Enkraten dvig je v Vietnamu večinoma omejen na 2.000.000 VND (77 €), v Kambodži pa večinoma na vaš limit v Sloveniji. Bankomati so v večjih mestih pogosti, na podeželju pa redki ali jih sploh ni, zato priporočamo, da imate pri sebi vedno dovolj gotovine. Denar je dobro menjati v uradnih menjalnicah, ga pozorno prešteti, potrdilo o menjavi pa shraniti do izhoda iz države.

  Dodatni stroški na potovanju: Dodatnih stroškov bo le malo, saj so zajtrki vključeni, na dnevnih izletih je vključeno tudi kosilo (8x), večerja pa je vključena 1x (prvi večer v Siem Reapu ob plesni predstavi).

  Cene v obeh državah so za slovenske razmere precej nizke. Nacionalna vietnamska jed, juha pho stane od 0,7 do 1,5 €. V povprečju obrok (krožnik riža s poljubno vrsto mesa in solato) v restavraciji z lokalno hrano stane 3 €, v restavraciji z zahodnjaško hrano pa so cene obrokov zaradi davkov dvakrat višje. Za pollitrsko točeno domače pivo (bia hoi) boste v cenejših lokalih odšteli 0,30 €, pločevinka ali steklenica vas bo stala okrog 1 €, uvoženo pivo pa kar 4 €. Steklenica kokakola stane manj kot pol evra, približno toliko kot 1,5 l ustekleničene vode. V barih in v boljših restavracijah so lahko cene precej višje. Več o hrani v nadaljevanju. 

  Priporočamo 10–20 € dnevno za hrano, pijačo in morda za kakšen nakup.

  Napitnine niso v navadi, vendar jih bodo prijazni domačini veseli in so lepa gesta, če ste bili s storitvijo zadovoljni.

  Predvsem v turističnih krajih tujcem blago ponujajo po občutno višjih cenah kot domačinom. Ceno lahko z nekaj spretnega pogajanja vedno še malo spustite ali pa počakate do večera, ko cene znižajo kar za dvakrat.

  Hoteli: Izbrali smo zelo lepo ocenjene hotele ***, eno noč pa bomo prespali tudi na ladji, v zasebnih dvoposteljnih kabinah prav tako kategorije ***. Hoteli so na osrednjih lokacijah, v Hoi Anu pa smo izbrali zelo prijetno namestitev le dve minuti od peščene plaže (ima tudi bazen).

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Prevoz: Po Vietnamu in Kambodži se bomo vozili s 16 do 26-sedežnim minibusom. Daljše razdalje bomo preleteli (trije krajši leti).

  Vreme: Podnebje v Vietnamu je zelo raznoliko, država je ozka in dolga ter se razprostira preko več podnebnih pasov. Razlike v vremenu in temperaturah so med severom in jugom precejšnje. Na severu so prisotni vsi štirje letni časi, osrednja regija ima dva vremenska vzorca - hladne zime in vroča poletja, v južnem vročem delu države pa se izmenjujeta mokro in suho obdobje. Monsunsko obdobje z več dežja traja tu od maja do septembra. Vietnam bomo obiskali v obdobju suhega vremena, ki traja od oktobra do aprila. Takrat je manj padavin, ni več tako vroče in prevladuje lepo vreme.

  V severnem Vietnamu in v okolici Sape bo v zraku več vlage, v jutranjih urah je pogosta megla. Noči so precej sveže, čez dan pa pričakujemo do 18 °C. Tu boste potrebovali dolge hlače in jopico. Višje temperature nas bodo pričakale na jugu Vietnama, kjer bo toplo in lahko podnevi pričakujemo med 25 in 30 °C, ponoči pa med 18 in 25 °C. 

  Kambodža ima značilno tropsko podnebje, in sicer sušno in deževno sezono. Temperature so skozi leto zelo podobne in se gibljejo med 25 in 35 °C. Vlaga je prisotna skozi vse leto in se med deževnim obdobjem poveča. Sušno obdobje traja od novembra do aprila, deževno pa od maja do oktobra in prinaša nižje temperature, ki pa se redko spustijo pod 20 °C.

  Oblačila: Potrebovali boste oblačila za toplo tropsko vreme. Za večji del potovanja priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom), kratke majice in hlače. Na hladnejšem severu boste potrebovali tudi lažje zaprte pohodne čevlje za hojo med riževimi terasami, vsaj eno toplo jopico in kakšno pelerino. Na jugu bo pomembna zaščita pred tropskim soncem. Seveda ne pozabite na kopalke in brisačo. Za večere priporočamo topla oblačila, ki bodo prišla prav tudi v klimatiziranih prostorih. Za vstop v templje je treba pokriti ramena in noge. Pri tem bo ženskam prišel prav kakšen sarong, moškim pa ¾ ali dolge hlače.

  Telefon, internet: Da bi se izognili visokim cenam mednarodne telefonije, za komunikacijo z domačimi priporočamo uporabo interneta (Viber, e-pošta ...).

  Mobilna omrežja delujejo brezhibno v vseh večjih mestih. Brezžična povezava (wi-fi) bo na voljo v večini hotelov in kavarn, v nakupovalnih središčih in na letališčih.

  Če bi želeli domov telefonirati, predlagamo, da pred potovanjem pri svojem operaterju preverite cene mednarodnih klicev. Mednarodno je mogoče klicati v skoraj vseh hotelih. Telefonirati je mogoče tudi iz javnih govorilnic, za kar potrebujete kartico, ki jo lahko kupite na pošti. Klicna številka iz Vietnama in Kambodže v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Vietnam je 0084 + območna št. (brez 0) + klicana številka, iz Kambodže pa 00 855 + območna št. (brez 0).

  Elektrika: Električna napetost je 220 V/50 Hz. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili šest ur naprej (časovni pas UTC +7).

  Vera: Prevladujoča vera je vietnamska različica budizma Tam Giao (trojna vera), ki se je skozi stoletja razvila na podlagi medsebojnih vplivov budizma, konfucionizma, taoizma in vietnamskega animizma. Še dandanes je v veri Vietnamcev namreč čutiti tudi močno prisotnost starodavnih verovanj, ki so starejša od konfucionizma in budizma. Muslimanska skupnost šteje okrog 0,5 % populacije in je sestavljena pretežno iz Kmerov in Čamov. Z okoli 8–10 % krščansko verujoče populacije je Vietnam na drugem mestu, takoj za Filipini, po razširjenosti krščanstva v Aziji.

  Tudi v Kambodži je prevladujoča vera budizem (96 % prebivalstva), popotnik se povsod srečuje s templji, pagodami in stupami. Muslimanska skupnost predstavlja 2 % prebivalstva (Čami), toliko je v Kambodži tudi kristjanov.

  Jezik: Uradni jezik v Vietnamu je vietnamščina. To je materni jezik mnogih Vietnamcev ter prvi ali drugi jezik mnogih etničnih manjšin. Jezik spada v avstro-azijsko jezikovno skupino z nekaj sposojenimi kitajskimi besedami, čutiti pa je tudi francoski vpliv. Za pisavo uporabljajo latinsko abecedo z nekaj dodatki. Večina prebivalcev v večjih mestih sicer govori tudi osnovno angleščino, kar omogoča preprostejše sporazumevanje. Bogato kulturno in jezikovno dediščino ohranjajo številne etnične manjšine, ki prihajajo iz sosednjih dežel. Večina jih živi v goratem severozahodu države, njihovi pripadniki govorijo svoj jezik ter imajo svojevrstne navade in običaje, ki dajejo Vietnamu posebno raznolikost in barvitost.

  Uradni jezik Kambodže je kmerščina, ki ima šest narečnih skupin: Battambang, Phnom Phen, Khmer Surin (severna kmerščina), Khmer Krom (južna kmerščina), Cardamom Khmer (zahodna kmerščina) in Khmer Khe. Jezik spada v avstro-azijsko jezikovno skupino, tako kot vietnamščina. Nanj so močno vplivali izumrli jeziki, kot sta sanskrt in pali, ki se uporabljata le še v verskih obredih. Kmerska pisava je abugida ali zlogovna pisava. Nepismenih je še vedno okoli 20 % prebivalcev.

  Hrana: Preprosto pripravljena, a izjemno okusna kulinarika izpod rok uličnih kuharskih mojstrov je nepogrešljiv del Vietnama. Hrana je sveža, lahka, zdrava in pestrih okusov. Uporabljajo veliko svežega sadja, zelenjave in začimb, kot so limonska trava, meta, ingver, koriander, cimet, čili in bazilika. Tipične sestavine vietnamske hrane so še ribja omaka, pasta iz kozic, sojina omaka in sadje. Vietnam ima več kot 500 tradicionalnih jedi! Veliko je različnih juh, morske hrane, riža in lokalnih specialitet. Najbolj znana jed in vietnamski nacionalni obrok je juha pho. To je goveja juha z riževimi rezanci in koščki na tanko narezanega govejega mesa, začinjena s česnom, čebulo, ingverjem in janežem, na jugu države pa ji dodajo še svežo zelenjavo in kalčke. Jedo jo skozi ves dan, najpogosteje zjutraj. Zelo okusni so tudi mleti rakci v testu, imenovani white rose, ki so posebnost mesta Hoi An. Ne le na tržnicah in okrog njih, ob morju hrano postrežejo tudi na plaži. Izbirate lahko med raki, tunami, mečaricami, mini hobotnicami in številnimi drugimi ribami, sadjem in slaščicami.

  Priljubljeni vietnamski pijači sta zeleni čaj in kava, najpogosteje črna. V ponudbi imajo tudi veliko brezalkoholnih pijač, tipičnih le za Vietnam. Od alkoholnih pijač so med Vietnamci priljubljena piva številnih vietnamskih pivovarn, ki so zelo poceni. Na voljo imajo tudi veliko žganih lokalnih pijač. Na jugu Vietnama, kjer so temperature višje, svetujemo pitje dovolj vode (iz plastenk).

  Osnova kuhinje v Kambodži je riž, ki ga pripravljajo na nešteto načinov. Riž ali riževi rezanci so priloga k vsaki jedi. Čutijo se vplivi kitajske in tajske kuhinje. Velik poudarek je na juhah. Ribolov je v Kambodži razširjen in ena od značilnosti indo-kitajske kuhinje je ravno priprava rib in morskih sadežev na številne načine. Hrana je pogosto začinjena in pikantna, vendar je mogoče najti tudi blažje različice. Seveda ne manjka sveže sezonske zelenjave in raznovrstnega sadja. Obroki v restavracijah so za naše razmere zelo poceni in nekoliko manjši. Za 1,5 € ali 2 € že lahko dobite obrok v restavraciji (npr. riževi rezanci z zelenjavo ali mesom).

  Nacionalna pijača je čaj, ki se pije povsod. Prav tako je mogoče povsod pokušati okusne sveže sokove iz tropskega sadja. Pivo in alkohol sta tudi v Kambodži zelo dostopna, prav tako tudi gazirane pijače. Priporočamo pitje vode iz plastenk.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 600 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Swift/BIC: HDELSI22, namen Vietnam in Kambodža, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 23-09-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.