Bogat preplet tradicije, zgodovine in kulinarike

Vietnam

29
Feb
2020
15
Feb
2020
15 dni
Hoteli ***
Minibus
2190 EUR
EUR

1990

Ob prijavi do
30. 9. 2019

Kratek opis

Vietnam je eksotična dežela naravnih lepot, Vietnamci pa narod s tisočletno zgodovino. Apnenčasti osamelci krasijo morske zalive, riževe terase obdajajo zelene gričke, obraze ljudi pa krasijo nasmehi. Odlična hrana je lahko edini razlog za obisk te dežele! Na okuse so vplivali tudi nekdanji kolonizatorji Francozi (ki zelo radi dobro jedo). Pripravo hrane v Vietnamu jemljejo celo tako resno, da so nekateri recepti predmet sporov. Pokusiti boste želeli prav vse :). Vojna je danes le še zgodovinski spomin. Vietnamci so nanjo ponosni, umik Američanov je zanje pomenil dokončno osamosvojitev dežele. Vietnam bomo prepotovali od severa proti jugu. Privoščili si bomo dvodnevno križarjenje po enem najlepših zalivov na svetu, raziskovali starodavne templje, grobnice in palače, pokušali lokalne specialitete in se izgubili na mističnem podeželju med grički tradicionalne Sape. Odpočili si bomo na peščenih plažah v Hoi Anu, se zapeljali po bujno zeleni delti reke Mekong in raziskovali neskončno mrežo podzemnih tunelov iz vietnamske vojne. V ceno je vključeno skoraj vse, tudi hrana večino dni, a ne čisto vsi obroki – da boste lahko pokusili čim več in po svoji izbiri.

Program potovanja

1. dan
15
Feb
2020
Let Zagreb–Doha–Hanoj
Transfer iz Ljubljane, 152 km

Okrog poldneva prevoz iz Ljubljane do zagrebškega letališča. Let v Vietnam z eno najboljših letalskih družb Qatar Airways s krajšim prestopanjem v Dohi.

2. dan
16
Feb
2020
Pristanek v prestolnici in prvi vtis
Nočitev Hanoj, 30 km

Pristanek v prestolnici Hanoj v popoldanskih urah. Prevoz do središča mesta in zaslužen počitek v hotelu. V večernih urah se lahko po želji z našim vodnikom odpravite še kam na večerjo, za prvi kulinarični vtis o Vietnamu.

3. dan
17
Feb
2020
Slikoviti Halong Bay z ladjo
Nočitev na ladji v mirnem zalivu, 180 km, obroki: Z + K + V

Vožnja skozi provinco Hai Duong do zaliva Halong, kjer se vkrcamo na ladjo. Namestitev v dvoposteljnih kabinah in križarjenje mimo čudovitih apnenčastih osamelcev … Postregli nam bodo s kosilom, nato se ustavimo na farmi biserov in obiščemo otok Titop. Na ladji bo na voljo veliko brezplačnih aktivnosti po izbiri: izposoja kajakov, udeležba na kuharskem tečaju, lovljenje lignjev, karaoke, kopanje ali le uživanje v razgledu s palube. Večerja in nočitev na ladji v mirnem zalivu.

4. dan
18
Feb
2020
Zaliv Halong Bay, zvečer v Hue
Nočitev Hue, 190 km, obroki: Z + K

Pred zajtrkom se bomo razgibali – možnost taj čija na ladijski palubi (vključeno, neobvezno). Zajtrk in nadaljevanje vožnje po zalivu. Obiskali in raziskovali bomo jamo Sung Sot. Opoldne še kosilo, nato se izkrcamo in odpeljemo nazaj v prestolnico. Kratek večerni let v Hue.

5. dan
19
Feb
2020
Hue: pagode, palače in citadela
Nočitev Hue, obroki: Z + K

Nekoč znano kot cesarjevo mesto je danes uvrščeno na seznam svetovne dediščine (UNESCO). Mesto, ki stoji na bregovih reke Parfume, slovi po palačah, trdnjavi z obzidjem in kraljevih grobnicah. Sprehodimo se skozi glavno mestno tržnico in se z ladjico zapeljemo po reki do pagode Thien Mu, ki je bila zgrajena leta 1601 med reko in borovim gozdičkom. Gre za enega najstarejših in najlepših verskih objektov v državi. Ogledamo si mogočno citadelo, iz katere je vladala dinastija Nguyen med letoma 1802 in 1945. Kosilo v lokalni restavraciji, nato obiščemo tudi grobnici dveh cesarjev: Minh Mang in Khai Dinh. Obe obdajajo čudoviti vrtovi, palače, paviljoni in templji. Obiskali bomo vasico, kjer izdelujejo tradicionalne koničaste klobuke in si ogledali postopek izdelave.

6. dan
20
Feb
2020
Grički Ba Na, sodobna žičnica in Zlati most
Nočitev Hoi An, 123 km, obroki: Z + K

Vožnja proti jugu do mesta Da Nang, obdanega z grički Ba Na. Gričke povezuje najsodobnejša žičnica v Jugovzhodni Aziji. Z njo se bomo povzpeli na razgledno točko, od koder je panoramski razgled na mesto Da Nang, nato pa si bomo privoščili še kosilo. Obiskali bomo znameniti Zlati most, kjer se bomo počutili, kot bi hodili po oblakih. Most držita v zrak dve ogromni kamniti roki, z njega pa bomo lahko občudovali pokrajino gričevja Ba Na. Pozno popoldne prispemo v Hoi An, namestitev v zelo lepem B&B *** z bazenom in v bližini plaže. Prost večer.

7. dan
21
Feb
2020
Staro mestno jedro Hoi An in svetišče My Son
Nočitev Hoi An, 80 km, obroki: Z + K

Zjutraj se odpravimo do svetišča My Son, ki spada pod Unescovo zaščito. Več kot 2000 let stare ruševine svetišča nas bodo popeljale v obdobje kraljevine Champa. Izlet vključuje tudi kosilo, nato se vrnemo v Hoi An, ki je bilo v 16. in 17. stoletju edino mednarodno trgovsko središče v Vietnamu. Ogledali si bomo staro mestno jedro, ki je prav tako uvrščeno na seznam svetovne dediščine (UNESCO) in kjer so številne zanimivosti: hiša Tan Ky, japonski most, vodnjaki, pristanišče, različne tržnice … Za malico bomo lahko pokusili tudi nekaj lokalnih specialitet.

8. dan
22
Feb
2020
Hoi An – prost dan za aktivnosti po izbiri
Nočitev Hoi An, obroki: Z

Prost dan v Hoi Anu. Mesto ponuja številne zanimive organizirane aktivnosti, prepuščamo vam izbiro po vaših željah. Nekaj predlogov.

Možnost 1: Kuharski tečaj na otoku Thuan Tinh, 39 USD/os.

Najprej se boste odpravili na tržnico in izbrali sveže sestavine za kuharski tečaj. Vožnja z ladjico (40 min) na otok Thuan Tinh, kjer bo potekal kuharski tečaj v kuhinji na prostem, z razgledom na gozd Bay Mau. Več.

Možnost 2: Kolesarjenje, 39 USD/os.

Poldnevno kolesarjenje (4 ure) po podeželju v okolici Hoi Ana. Več.

Zanimiva možnost je tudi kulinarični izlet na kolesih (4 ure), 49 USD/os. Več.

Možnost 3: Kulinarični potep po mestu, od 25 USD/os.

Več možnosti kulinaričnih izletov: http://hoianfoodtour.com/holiday_category/food-tours-2/

Možnost 4: Plaža

Dan lahko preživite na lepi peščeni plaži An Bang. Tu so številne restavracije, lokali, na voljo so tudi različne vodne športne aktivnosti in masaže.

9. dan
23
Feb
2020
Let v Ho Chi Minh in tuneli Cu Chi
Nočitev Ho Chi Minh, 100 km, obroki: Z + K

Kratek dopoldanski let v Ho Chi Minh. Postanek za kosilo, nato bomo obiskali tunele Cu Chi, ki so jih izkopali vietnamski gverilci (vietkongovci) med vietnamsko vojno. Mreža tunelov meri kar 200 km. Tuneli so bili skrivališča in bivališča za številne borce ter hkrati komunikacijske in dobavne poti, bolnišnice, skladišča hrane in orožja. Vietkongovcem so zelo pomagali pri uspešnem uporu proti ameriškim silam. Povratek v Ho Chi Minh in nočitev.

10. dan
24
Feb
2020
Z ladjico po delti reke Mekong v provinci Ben Tre
Nočitev Ho Chi Minh, 140 km, obroki: Z + K

Vožnja skozi slikovito pokrajino, obdano z riževimi polji. V kraju My Tho se bomo vkrcali na ladjico in se zapeljali po reki ter opazovali hiše na pilotih, plantaže različnega sadja in ribiške vasice ob strugi. Na enem izmed otočkov bomo imeli kosilo, nato pa odpluli naprej po naravnih rečnih kanalih delte s tradicionalnimi čolni v senci obvodnih dreves. Okušali bomo sveže sezonsko sadje in medeni čaj ob zvokih vietnamske ljudske glasbe. Pozno popoldne povratek v Ho Chi Minh, na poti se bomo ustavili še v kraju, kjer ročno izdelujejo sladkarije iz kokosa.

11. dan
25
Feb
2020
Staro mestno jedro Hanoja in gledališče vodnih lutk
Nočitev Hanoj, obroki: Z

Jutranji let v Hanoj (dve uri). Po pristanku si ogledamo staro mestno jedro vietnamske prestolnice. Obiščemo predel, imenovan "36 starih ulic", s številnimi starimi trgovinicami, ki prodajajo najrazličnejše izdelke. Vsaka ulica je specializirana za določene izdelke, v eni ulici prodajajo nakit, v drugi svilo, v tretji sadje, v četrti določeno vrsto hrane in tako naprej. Sprehodimo se po nekaterih ulicah, čas bo tudi za kakšen nakup in pokušanje lokalnih specialitet. Nadaljujemo v predel ob jezeru Hoan Kiem in obiščemo tempelj Ngoc Son. Zvečer si ogledamo predstavo z vodnimi lutkami v gledališču Thang Long.

12. dan
26
Feb
2020
Sapa, obisk tradicionalnih skupnosti in mistično podeželje
Nočitev Sapa, 320 km, obroki: Z + K + V

Zjutraj se odpravimo proti severu, skoraj do meje s Kitajsko. Ko bo megla napolnila nebo in se bodo na obzorju prikazali zeleni griči, boste vedeli, da ste prispeli v Sapo. Obdalo nas bo skorajda mistično vietnamsko podeželje, kjer bomo lahko občutili pristno kulturo živopisno oblečenih domačinov.

Opoldne prispemo v mesto Sapa, ravno pravi čas za okusno tradicionalno vietnamsko kosilo. Krajša vožnja do vasi Cat Cat, ki se nahaja na dnu globoke doline ob vznožju vrha Fansipan. Tu živijo svojevrstne etnične skupnosti Black H'mong, Tay in Dzao. Vsaka od njih ima svoj jezik, tradicionalna oblačila in običaje, ki jih boste lahko spoznali. Sprehodili se bomo v dolino do slapa, kjer so Francozi zgradili hidroelektrarno. Skupaj bomo z vmesnimi postanki prehodili 3,5 km (okrog ura hoje). Povratek v Sapo, večerja in nočitev.

13. dan
27
Feb
2020
Sapa in riževe terase pod gorami
Nočitev Hanoj, 320 km, obroki: Z + K

Zajtrk in kratka vožnja do kraja Ban Y Linh Ho, kjer se sprehodimo med riževimi terasami in ob potoku Muong Hoa do tradicionalne vasice Lao Chai. Pokrajina pod gorsko verigo Hoang Lien Son je tu res osupljiva. Nadaljujemo še do vasice Ta Van, kjer je doma etnična skupnost Dzao. Skupaj bomo z več daljšimi postanki ta dan prehodili 10 km (dobri dve uri hoje).

Vrnitev v Sapo, kjer bomo imeli kosilo, nato se odpeljemo nazaj v Hanoj.

14. dan
28
Feb
2020
Hanoj in povratek domov
Obroki: Z

Prost dopoldan za aktivnosti po izbiri in zadnje nakupe. Predvidoma ob 14. uri zapustimo mesto in se odpeljemo na letališče Noi Bai. Večerni let v Doho.

15. dan
29
Feb
2020
Prihod domov

Kratko prestopanje v Dohi in let v Zagreb. Pristanek v zgodnjih jutranjih urah in prevoz do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • povratni prevoz iz Ljubljane do letališča Zagreb,
  • letalsko karto Zagreb–Hanoj–Zagreb s Qatar Airways z vsemi taksami,
  • notranje lete Hanoj–Hue, Da Nang–Ho Chi Minh in Ho Chi Minh–Hanoj,
  • vse prevoze po programu z minibusom,
  • kakovostno slovensko vodenje,
  • vse izlete in vstopnine po programu, na vseh izletih je poleg slovenskega še lokalno vodenje,
  • nočitve z zajtrki v prijetnih, lepo ocenjenih in čistih hotelih ***,
  • 1x nočitev s polnim penzionom v dvoposteljni kabini na ladji ***,
  • prehrano po programu (12x zajtrk, 9x kosilo in 2x večerja),
  • organizacijo potovanja in DDV.

   

  Morebitna doplačila:

  • enoposteljna soba 210 €/os.,
  • dodatna prehrana (povprečno en obrok dnevno ni vključen, okusna hrana je v Vietnamu sorazmerno poceni),
  • pijača na potovanju, 
  • zavarovanje rizika odpovedi potovanja: 4,3 % cene aranžmaja, sklepa se lahko le ob prijavi,
  • turistično zavarovanje z asistenco Coris, osnovno kritje do 25.000 €: 19 € ali 11,80 € (ob prijavi vsaj 7 oseb),
  • morebitni dodatni ogledi ali izleti v prostem času,
  • napitnine (niso obvezne, so pa zaželene in lepa gesta, če ste zadovoljni s storitvijo).

   

  Nujno doplačilo:

  • vizum za Vietnam 25 USD/os., plača se ob vstopu v državo.

   

  Velikost skupine: 10–20 oseb.

  Dokumenti: Za potovanje potrebujete potni list, ki mora veljati še vsaj šest mesecev po koncu potovanja.

  Priporočamo, da naredite kopijo potnega lista, ki vam bo v pomoč ob morebitni izgubi potnega lista. Eno kopijo pošljite na svoj e-naslov, drugo shranite v nahrbtnik ali kovček ločeno od dokumentov.

  Vizum: Slovenski državljani za vstop v Vietnam potrebujemo vizum. Pridobimo ga na letališču ob prihodu v Vietnam, povabilno pismo pa bomo vnaprej uredili mi za celotno skupino.

  Za ureditev vizuma boste potrebovali:

  • dve barvni fotografiji za osebni dokument,
  • izpolnjeno vlogo za vizum,
  • potni list, veljaven še vsaj šest mesecev po koncu potovanja,
  • urejeno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini,
  • 25 USD v gotovini.

   

  Zdravje: Vietnam je dežela tretjega sveta, zato je koristno upoštevati nekatera pravila prehranjevanja, s katerimi se preprečijo morebitne prebavne motnje. Predvsem je treba upoštevati, da voda iz vodovoda ni pitna, zaradi česar se izogibajte tudi ledu v pijačah. Sadje je dobro olupiti. Dobro razkužilo je kozarček žganja ali kokakola. S prejšnjih obiskov dežele lahko potrdimo, da upoštevanje teh pravil uspešno prepreči črevesne težave in omogoči doživetje te zanimive dežele brez zdravstvenih motenj.

  Obveznih cepljenj za potovanje v Vietnam ni. Priporoča se cepljenje proti hepatitisu A in B, tifusu ter tetanusu, ki se prenašajo s hrano, vodo in neposrednim stikom. Na nekaterih območjih obstaja možnost okužbe z malarijo (predvsem ruralni gozdni predeli, na območju mest tveganja ni). Dodatne informacije o boleznih in morebitni predhodni zaščiti lahko dobite na Zavodu za zdravstveno varstvo ali na njihovi spletni strani KLIK. Nekaj praktičnih nasvetov bomo predstavili tudi na sestanku udeležencev pred odhodom.

  Za vstop v deželo se zahteva zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini, npr. Coris (lahko uredimo za vas).

  Varnost: Vietnam je varna dežela. Domačini tujce toplo sprejmejo, če ti pokažejo zanimanje in spoštovanje. Zaradi visoke stopnje revščine v bolj turističnih krajih in gneči priložnost radi izkoristijo žeparji, zato svetujemo nekaj previdnosti.

  Priporočamo, da imate med potovanjem večje količine denarja in osebne dokumente varno shranjene, npr. v potovalni denarnici pod obleko ločeno od denarnice, s katero plačujete. V sobi dokumentov in denarja ne puščajte. Za svojo lastnino je odgovoren vsak udeleženec potovanja sam.

  Denar: Uradna valuta je vietnamski dong (VND). 1 EUR = pribl. 26.100 VND (maj 2019). Ob odhodu iz menjalnice se boste počutili kot milijonar, saj ima najmanjši bankovec vrednost 10.000 dongov, kar je 0,40 evra. Bankovci so si med seboj precej podobni, bodite pozorni na vrednost.

  V večjih mestih je plačevanje s kreditnimi karticami mogoče v večini hotelov, restavracij in večjih trgovinah. V manjših mestih in vaseh jih žal ne sprejemajo, potrebovali boste gotovino. Evre (zaželeni so novejši in nepoškodovani bankovci) bo mogoče zamenjati za vietnamske donge že na letališču, ugodnejši tečaj pa je v bankah, menjalnicah in zlatarnah v glavnem mestu Hanoj.

  Denar lahko dvignete tudi na bankomatih, vendar z bolj ali manj visokimi provizijami (Maestro, Visa, Mastercard). Enkraten dvig je večinoma omejen na 2.000.000 VND (77 €). Bankomati so v večjih mestih na vsakem koraku, na podeželju pa jih je manj ali jih sploh ni, zato priporočamo, da imate pri sebi vedno dovolj gotovine. Priporočamo, da denar zamenjate v uradnih menjalnicah in ga pozorno preštejete, potrdilo o menjavi pa shranite do izhoda iz države.

  Dodatni stroški na potovanju: Dodatnih stroškov bo le malo, saj so cene v Vietnamu za slovenske razmere nizke. Nacionalna jed, juha pho stane od 0,7 do 1,5 €, odvisno od sestavin, lokacije in priljubljenosti restavracije. V povprečju obrok (krožnik riža s poljubno vrsto mesa in solato) na stojnici ali v restavraciji z lokalno hrano stane 3 €, v restavraciji z zahodnjaško hrano pa so cene obrokov zaradi davkov dvakrat višje. Za pollitrsko točeno domače pivo (bia hoi) boste na stojnicah odšteli 0,30 €, pločevinka ali steklenica vas bo stala okrog 1 €, uvoženo pivo pa kar 4 €. Cene so precej višje tudi v barih in restavracijah. Steklenica kokakola stane manj kot pol evra, približno toliko kot 1,5 l ustekleničene vode. Priporočamo 10–20 € dnevno za hrano, pijačo in morda kakšen nakup, spominke.

  Zajtrki so vključeni pri vseh nočitvah, na dnevnih izletih smo vključili tudi kosilo (9x), večerja pa je vključena 2x (na križarjenju po Halong Bayu in v Sapi).

  Napitnine v Vietnamu niso v navadi, vendar jih bodo prijazni domačini veseli in so lepa gesta, če ste bili s storitvijo zadovoljni. Predvsem v turističnih krajih tujcem blago ponujajo po občutno višjih cenah kot domačinom. Ceno lahko z nekaj spretnega pogajanja vedno še malo spustite ali počakate do večera, ko cene znižajo kar za dvakrat.

  Vera: Prevladujoča vera je vietnamska različica budizma Tam Giao (trojna vera), ki se je skozi stoletja razvila na podlagi medsebojnih vplivov budizma, konfucionizma, taoizma in vietnamskega animizma. Še dandanes je v veri Vietnamcev čutiti tudi močno prisotnost starodavnih verovanj, ki so starejša od konfucionizma in budizma. Muslimanska skupnost šteje okoli 0,5 % populacije in je sestavljena pretežno iz Kmerov in Chamov. Z okoli 8–10 % krščansko verujoče populacije je Vietnam na drugem mestu, takoj za Filipini, po razširjenosti krščanstva v Aziji.

  Jezik: Uradni jezik v Vietnamu je vietnamščina. To je materni jezik Vietnamcev, uporablja pa se tudi kot prvi ali drugi jezik mnogih etničnih manjšin. Jezik spada v avstro-azijsko jezikovno skupino z nekaj sposojenimi kitajskimi besedami, čutiti pa je tudi francoski vpliv. Za pisavo uporabljajo latinsko abecedo z nekaj dodatki. Večina prebivalcev v večjih mestih sicer govori tudi osnovno angleščino, kar omogoča preprostejše sporazumevanje. Bogato kulturno in jezikovno dediščino ohranjajo številne etnične manjšine, ki prihajajo iz sosednjih dežel. Večina jih živi v goratem severozahodu države, njihovi pripadniki govorijo svoj jezik ter imajo svojevrstne navade in običaje, ki dajejo Vietnamu posebno raznolikost in barvitost.

  Hrana: Preprosto pripravljena, a izjemno okusna kulinarika izpod rok uličnih kuharskih mojstrov je nepogrešljiv del Vietnama. Hrana je sveža, lahka, zdrava in pestrega okusa. Uporabljajo veliko svežega sadja, zelenjave in začimb, kot so limonska trava, meta, ingver, koriander, cimet, čili in bazilika. Tipične sestavine vietnamske hrane so še ribja omaka, pasta iz kozic, sojina omaka in sadje. Vietnam ima več kot 500 tradicionalnih jedi, tako da boste vedno lahko našli kaj zanimivega. Veliko je različnih juh, morske hrane, riža in lokalnih specialitet, ki jih ponujajo na vsaki tržnici. Najbolj znana jed in vietnamski nacionalni obrok je juha pho. To je goveja juha z riževimi rezanci in koščki na tanko narezanega govejega mesa, začinjena s česnom, čebulo, ingverjem in janežem, na jugu države pa ji dodajo še svežo zelenjavo in kalčke. Jedo jo skozi cel dan, najpogosteje zjutraj. Zelo okusni so tudi mleti rakci v testu, imenovani white rose, ki so posebnost mesta Hoi An. Ob morju hrano postrežejo kar na plaži. Izbirate lahko med raki, tunami, mečaricami, mini hobotnicami in številnimi drugimi ribami, sadjem in slaščicami.

  Priljubljeni vietnamski pijači sta zeleni čaj in kava, najpogosteje črna. V ponudbi imajo tudi veliko brezalkoholnih pijač, tipičnih le za Vietnam. Od alkoholnih pijač so med Vietnamci priljubljena piva številnih vietnamskih pivovarn, ki so zelo poceni. Na voljo imajo tudi veliko žganih lokalnih pijač. Na jugu Vietnama, kjer so temperature višje, svetujemo pitje dovolj vode (iz plastenk).

  Hoteli: Izbrali smo zelo lepo ocenjene hotele ***, eno noč pa bomo prespali tudi na ladji, v zasebnih dvoposteljnih kabinah prav tako kategorije ***. Hoteli so na osrednjih lokacijah, v Hoi Anu pa smo izbrali zelo prijetno namestitev le dve minuti od peščene plaže (ima tudi bazen).

  Potujete sami in ne bi želeli doplačati enoposteljne sobe? Sporočite nam ob prijavi, če ste pripravljeni deliti sobo z drugim posameznikom/posameznico. Če nam ob prijavi sporočite, da ste pripravljeni deliti sobo, a se morda primeren sopotnik/sopotnica do odhoda ne najde, bomo stroške enoposteljne sobe pokrili mi.

  Prevoz: Po Vietnamu se bomo vozili s 16- oz. 26-sedežnim minibusom (odvisno od končne velikosti skupine). Daljše razdalje bomo prevozili z letalom (trije notranji leti).

  Vreme: Podnebje v Vietnamu je zelo raznoliko, saj je država ozka in dolga ter se razprostira preko več podnebnih pasov. Razlike v vremenu in temperaturah so med severom in jugom lahko precejšnje. Na severu so prisotni vsi štirje letni časi, osrednja regija ima dva vremenska vzorca, in sicer hladne zime in vroča poletja, v južnem delu države pa se izmenjujeta mokro in suho obdobje. Monsunsko obdobje z več dežja traja od maja do septembra. Vietnam bomo obiskali v obdobju suhega vremena, ki traja od oktobra do aprila. Takrat je manj padavin, ni več tako vroče in prevladuje lepo vreme, zato je prijetno potovati.

  Višje temperature nas bodo pričakale na jugu Vietnama, kjer bo toplo in lahko podnevi pričakujemo med 25 in 30 °C, ponoči pa med 18 in 25 °C. V severnem Vietnamu in okolici Sape bo v zraku več vlage, v jutranjih urah je pogosta megla. Noči so precej sveže, čez dan pa pričakujemo do 18 °C.

  Lokalni čas: Uro bomo prestavili šest ur naprej (časovni pas UTC +7).

  Oblačila: Potrebovali boste oblačila za toplo tropsko vreme. Za večji del potovanja priporočamo odprte čevlje (močnejše sandale z dobrim podplatom), kratke majice in hlače. Na hladnejšem severu boste potrebovali tudi lažje zaprte pohodne čevlje za hojo med riževimi terasami, vsaj en topel pulover in kakšno pelerino. Na jugu bo pomembna zaščita pred tropskim soncem. Seveda ne pozabite na kopalke in brisačo. Za večere in noči priporočamo topla oblačila, ki vam bodo prišla prav tudi v klimatiziranih prostorih.

  Za vstop v templje je treba pokriti ramena in noge. Pri tem bo ženskam prišel prav kakšen sarong, moškim pa ¾ ali dolge hlače.

  Telefon, internet: Da bi se izognili visokim cenam mednarodne telefonije, za komunikacijo z domačimi priporočamo uporabo interneta (Viber, e-pošta ...).

  Mobilna omrežja delujejo brezhibno v vseh večjih mestih. Brezžična povezava (wi-fi) bo na voljo v večini hotelov in kavarn, v nakupovalnih središčih in na letališčih.

  Če bi želeli domov telefonirati, predlagamo, da pred potovanjem pri svojem operaterju preverite cene mednarodnih klicev. Mednarodno je mogoče klicati v skoraj vseh hotelih. Telefonirati je mogoče tudi iz javnih govorilnic, za kar potrebujete kartico, ki jo lahko kupite na pošti. Klicna številka iz Vietnama v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka. Klicna številka iz Slovenije v Vietnam je 0084 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

  Elektrika: Električna napetost je 220 V/50 Hz. Uporabljajo enake vtičnice kot v Sloveniji.

  Ali je mogoče plačilo na več obrokov? Seveda. To je smiselno ob zgodnji prijavi, ko je do odhoda še več mesecev. Postopek je preprost. Po prejemu našega računa najprej s plačilom akontacije potrdite svojo prijavo. *Tudi akontacija je lahko po dogovoru ob plačilu v obrokih nekoliko nižja. Za preostali znesek si lahko na svoji banki s predložitvijo računa Turistične agencije Nasmeh uredite trajnik – plačilo na več enakih obrokov. Zadnji obrok v primeru plačila s trajnikom naj bo plačan najpozneje dva tedna pred odhodom.

  Ali bomo imeli pred odhodom še kakšen sestanek? Sestanek vseh udeležencev potovanja bo približno mesec pred odhodom. Na sestanku bomo potovanje podrobneje predstavili in odgovorili na vsa vprašanja.

  Vas zanima še kaj o potovanju? Pišite nam ali nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili. 

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti nam pošljete svoje podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu!), naslov stalnega bivališča, datum rojstva in telefon, na katerega ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun – prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije 600 EUR na naš bančni račun. Razlika se poravna do mesec pred odhodom. *Po dogovoru je možno tudi obročno plačevanje do odhoda.

  Prosimo, da račun poravnate na naš transakcijski račun/IBAN: SI56 6100 0000 7462 945, odprt pri Delavski hranilnici, d. d., Swift/BIC: HDELSI22, namen Vietnam, v polje sklic vpišete datum (npr. 00 7-7-2019), koda namena: SCVE, prejemnik: Damjan Jevšnik, s. p., Dobrič 39, 3313 Polzela.

  Prijavite se lahko tudi v naši pisarni po predhodni najavi. Vsi podatki za plačilo bodo navedeni tudi na računu – prijavnici.