Dežela kivijev

Nova Zelandija

25 dni
Hostli

Kratek opis

Novo Zelandijo obiščemo skoraj vsako leto. Je pa naš prvi obisk iz leta 2010 zaradi svojega trajanja še vednbo nekaj posebnega. program objavljamo v nadaljevanju. Prvo potovanje smo izvedli s skupino 31 oseb v februarju in marcu 2010 in imamo nanj zelo lepe spomine :). Ogledali smo si zares veliko na obeh otokih in počeli marsikaj nenavadnega. Potovanje z veseljem pripravimo tudi za zaključeno skupino (ob zgodnji prijavi skupine bo cena nižja). Program Nova Zelandija, ki je pred vami, je pravo razkošje vsebin in časa, večkrat ponuja izbiro in omogoča spoznavanje dežele na vam lasten način. Potovanje lahko doživite bolj umirjeno z ogledi zanimivosti in sprehodi ob valovih Pacifika ali Tasmanovega morja, ob spoznavanju okusne kulinarike, zanimive kulture… ALI pa si skoraj vsak dan privoščite eno izmed športnih ali adrenalinskih aktivnosti v čarobni novozelandski naravi… V programu sta dva prosta dneva na severnem otoku: v Aucklandu in Rotorui ter dva prosta dneva na južnem otoku: v Christchurchu in Queenstownu. Potovanje poteka sproščeno, deželo bomo zagotovo doživeli, ne le prevozili!

Program potovanja

1. dan
Let na drug konec sveta

Transfer iz Ljubljane do letališča Benetke.
Popoldne polet do Aucklanda z letalsko družbo Emirates, vmesni postanek v Dubaju: sodobno letališče, možnost počitka na ležalnikih z dvignjenimi nogami. Nadaljevanje leta proti soncu. Časovna razlika med Slovenijo in Novo Zelandijo je 12 ur.

3. dan
Auckland
Nočitev YHA Auckland City, 25km

Pristanek v mestu belih jader Aucklandu ob 13:40 in transfer do hostela v središču mesta. Prosto za počitek.

4. dan
Auckland
Nočitev YHA Auckland City, 0 km

Mnogim obiskovalcem je prav urejen in sodoben Auckland – mesto med dvema morjema z zanimivo okolico in s številnimi možnostmi za oglede in aktivnosti ostal v spominu kot najljubši del Nove Zelandije. Prosto za oglede. Predlagamo: Akvarij Kelly Tarlton, pogled na mesto z nebotičnika Skytower, ki je s 328 metri najvišja stavba na južni polobli.

5. dan
Rudnik zlata in Castle rock
Nočitev YHA Whitianga, 225 km

Po zajtrku se bomo odpeljali proti polotoku Coromandel, kjer so nekoč kopali zlato. Obisk podzemnega rudnika zlata pri mestu Thames in predstavitev rudarjenja nekoč. Obalna cesta proti severu z razgledi na divjo obalo, krajši postanek pri Wilson bay. V bližini mesta Coromandel, ki je do danes ohranilo svoj pionirski značaj, se bomo z ozkotirno gorsko železnico Driving Creek Railway popeljali po razglednih viaduktih in skozi predore in videli tudi, kako poteka ponovno pogozdovanje veličastnih dreves Kauri... Po zanimivi večinoma makadamski cesti bomo nato prečkali polotok (25 km), se povzpeli na razgledni Castle rock (521 m, skupaj uro in pol, tik pod vrhom precej strmo, potrebni pohodni čevlji) in se sprehodili med redkimi še ohranjenimi 600 letnimi drevesi Kauri v Kauri grove. Drevesa kauri lahko dosežejo 4000 let in so najdebelejša drevesa na svetu. Zvečer namestitev in prosto v prijetnem letoviškem mestecu Whitianga ob dolgi peščeni plaži. Možnost večerne izposoje kajakov (za goste brezplačno) ali vkrcanje na trajekt preko pristanišča (trajekt vozi do 22. ure) in večerni sprehod do Whitianga rock, morda večerno kolesarjenje ali le sprehod ob valovih južnega Pacifika...

6. dan
Polotok Coromandel
Nočitev YHA Opoutere, 75 km

Z avtobusom do bližnjega zaliva Hahei s čudovito peščeno plažo in apnenimi otočki raztresenimi po zalivu. Dopoldne na morskih kajakih, veslali bomo ob slikoviti obali do Cathedral cove, znamenitega naravnega loka nad peščeno plažo. Naslednji postanek bo nekaj kilometrov južno na plaži Hot Water Beach, z dvema izviroma tople vode (64 st. C), kjer si je možno z lopatami izkopati vroč bazenček v času oseke. Povzpeli se bomo še na hrib s čudovitim razgledom z imenom Paku (pribl. ura hoje). Maorska legenda pravi, da se tisti, ki stopijo na vrh hriba Paku, zagotovo vrnejo čez sedem let.
Namestitev v prijetnem hostelu na mirni lokaciji v bližini plaže Opoutere beach. Na voljo so kajaki, odbojka… Predlagamo večerni sprehod!

7. dan
Jama "svetlečih črvov" Waitomo in maorsko mesto Rotorua
Nočitev YHA Rotorua Treks, 350 km

Jame Waitomo in Rotorua: Vožnja do Waitomo in ogled dveh izmed številnih podzemnih jam v tem območju: Glowworm cave in Aranui cave. Po Glowworm cave se bomo zapeljali s čolnom in občudovali flourescentni odboj jamskih živalic nad nami, jama Aranui pa je bolj podobna našim jamam s stalaktiti do 6m in stalagmiti do 3 m višine. 

Pozno popoldne prihod v znamenito Rotoruo, eno najpomemnejših središč Maorske kulture. Rotorua je zelo turistično mesto ob jezeru z bogato izbiro različnih aktivnosti in zanimivosti. Rotorua je tudi zelo nenavadno mesto. Vroča para se dviga celo iz odtočnih jaškov, na vsakem koraku pa presenečajo različni geotermalni pojavi. 

Prost večer, predlagamo da ga preživite z vedno razpoloženimi Maori: predstavitev »maorske vasi«, veličastna predstava z maorskimi plesi in tradicionalna pojedina (Tamaki Maori Village, ali Whakarewarewa Thermal Village ).

8. dan
Rotorua
Nočitev YHA Rotorua Treks, 0km

Dopoldne udeležba na angleško govoreči vodeni turi po območju maorske kulture in termalni »čudežni deželi« Te Pua z gejziri in brbotajočimi blatnimi vrelci. Nato obisk novozelandskega kiwija in drugih avtohtonih živali in rastlin v Rainbow Springs Nature Park. Ogledali si bomo tudi Agrodome in predstavitev striženja ovac v živo ter spoznali delo psa ovčarja.

Prosto popoldne za katero od zares številnih aktivnosti v turistični prestolnici NZ. Možnosti: Plovba po jezeru Rotorua z ladjico, namakanje v toplem vrelcu, vrt orhidej, vladni vrtovi, Rotorua Museum, zorbing (v napihnjeni mokri žogi po pobočju navzdol)…

Priporočamo: Rotorua gondola in "vozičkanje" z razgledom ("bob" na kolesih), rafting po eni od treh divjih rek v bližnji okolici, npr. po Kaituna river (s spustom preko 7 m visokega slapa!). Po divji reki se je mogoče peljati tudi s hidrogliserjem in to do sosednjega geotermalnega območja prav tako zanimivega kot je Rotorua. Našteli smo le del ponudbe, več informacij in cene aktivnosti na www.rotoruanz.com.

9. dan
Rotorua in Taupo
Nočitev Extreme Backpackers Turangi, 120 km

Prosto dopoldne v Rotorua. Popoldne (14h) vožnja do največjega jezera v Novi Zelandiji jezera Taupo, ki leži v nekdanjem ognjeniku in od koder se odpira pogled na kadeči se ognjenik Mt. Ruapehu (2797m). Spotoma postanek pri geotermalnem območju Waiotapu, ogled geotermalne elektrarne z razgledišča pri Wairakei in sprehod do brzic Huka falls. Nadaljevanje do manjšega mesta Turangi.

10. dan
Nacionalni park Tongariro ali dan v Turangi
Nočitev Extreme Backpackers Turangi, 0km

Eden najlepših enodnevnih trekingov v Novi Zelandiji se nahaja v najstarejšem nacionalnem parku Nove Zelandije - Tongariro National Park - in se imenuje Tongariro crossing (5-7 ur ali 9-11 ur z vzponoma na Mt. Ngauruhoe (2291 m) in Mt. Tongariro (1978 m). Za udeležbo na tem trekingu je potrebna dobra fizična pripravljenost in pohodniška oprema: gojzarji, nahrbtnik, večplastna oblačila. Iz Turangi do izhodišča in nazaj z lokalnim prevozom (35 NZD).

Vsem, ki se ne boste odločili za celodnevni treking, lahko ta dan izkoristite po svojih željah. Mesto Turangi je priljubljeno pri ribičih, saj reka Tongariro slovi po velikih postrvih. Priporočamo obisk Tongariro National Trout Center (4 km iz mesta, vstopnine ni, le donacija), na lepi lokaciji z urejenimi potmi, od tam sprehod do podvodnega razgledišča. Priporočamo tudi rafting na čudoviti in divji reki Tongariro (2 uri in pol, III. stopnja, okrog 60 brzic, 109 NZD)! V okolici Turangi je tudi več dobro označenih pešpoti (1 do 3 ure)... Če vam morda ni do hoje, si lahko privoščite namakanje v termalnih bazenčkih Tokaanu Thermal pools (5 NZD) ali cel dan lovite postrvi. Ta dan lahko obiščete (lokalni prevoz) tudi sosednji Taupo, ki ponuja še več aktivnosti, je tudi svetovna prestolnica skokov s padalom s kar 30.000 skoki letno…

11. dan
Napier
Nočitev YHA Napier, 190 km

Nadaljevanje poti proti jugu do Hawkes bay wine country. Območje je vinorodna dežela z dolgimi in toplimi poletji, dežela lepih plaž med Novozelandci cenjena po kvaliteti življenja tukajšnjih prebivalcev. 
Mesto Napier je bilo zgrajeno po uničujočem potresu leta 1931 v enotnem Art Deco arhitekturnem slogu in nekoliko spominja na letoviška mesteca na jugu Anglije.

Na voljo sta dve zanimivi aktivnosti (za doplačilo). Najeli boste lahko kolesa in večji del dneva kolesarili po prijetni precej ravni okolici, med vinogradi in ob morju. Obiskali boste več vinarjev in poskusili zares odlična novozelandska vina.
Druga možnost ta dan je ogled velike kolonije morskih ptic pri 20 minut oddaljenem rtu Cape Kidnappers. Ogled s traktorske prikolice s prijetnimi NZ vodniki traja z vsemi postanki in vzponom na razgledni klif okrog 4 ure. Polotok Cape Kidnappers je poimenoval kapitan Cook »Rt ugrabiteljev«, ker so tukaj domači Maori poskusili ugrabiti sina Cookovega prevajalca, mladega fanta s Tahitija. Območje je zanimivo zaradi geologije in še bolj zaradi kolonij morskih ptic (gannet = beli morski vran), ki jih je tu mogoče videti čisto od blizu.

12. dan
Proti Wellingtonu
Nočitev YHA Wellington City, 350 km

Po zajtrku odhod iz mesta Napier proti Wellingtonu. Najprej se bomo zapeljali na razgledno točko Te Mata Peak (399 m) pri kraju Havelock North. Pred prihodom v glavno mesto se bomo v času kosila ustavili še v manjšem mestu Paraparaumu z dolgo peščeno plažo (postanki v času kosila večinoma tudi ostale dni)… Popoldanski prihod v Wellington, nastanitev v središču mesta in prost večer.

13. dan
Wellington
YHA Wellington City, 0km

Dopoldne skupen ogled mesta. Znamenita rdeča gondola na hrib nad mestom, kjer se nahaja velik lepo urejen botanični vrt, po katerem se bomo sprehodili nazaj do mesta. Popoldne prosto za katerega od lepo urejenih muzejev: nujen je ogled Te Papa – New Zealand s National Museum, ki je verjetno najboljši muzej v deželi (brez vstopnine), zanimiv je tudi Museum of Wellington City and Sea (brez vstopnine, predstavitev potopitve ladje Vahine), morda ogled kakšnega novozelandskega filma v Mediaplex ali pa še en razgled na mesto in zaliv z Mt Victoria (196m), obiščete lahko Otaki - Wilton s bush - urejen gozd s potmi (800 let staro drevo Rimu). Tudi večer v tem zanimivem mestu se splača izkoristitisaj je Wellington poznan tudi po nočnem življenju...
Več informacij o mestu: www.wellington.nz.com.

14. dan
Trajekt na južni otok in Kaikoura
Nočitev YHA Kaikoura, 160km

S trajektom bomo prečkali Cookov preliv in nato pluli po slikovitem fjordu Queen Charlotte Sound. Pristanek in krajši postanek v simpatičnem Picton-u. Z avtobusom do obalnega mesteca Kaikoura, ki je najboljša lokacija na Novi Zelandiji za srečanje z morskimi sesalci. Tu predlagamo ogled kitov z ladjo (3 ure, 145 NZD) ali obisk velike jate delfinov z ladjo (3 ure, 80 NZD), kjer je tudi možnost plavanja z delfini v morju (165 NZD). Zaradi rezervacije izbranih aktivnosti ta dan, zlasti za plavanje z delfini, potrebujemo vašo prijavo že ob prijavi na potovanje, saj je število mest za to aktivnost omejeno. Več informacij: www.dolphinencounter.co.nz

Priporočamo sprehod okrog polotoka (Kaikoura peninsula walk, kolonija tjulnjev, 3 ure). V Kaikouri je tudi možnost nakupa svežih jastogov.

15. dan
Dopoldne Kaikoura, popoldne do Christchurcha
Nočitev YHA Christchurch City Central, 200km

Dopoldne prosto za aktivnosti v Kaikouri, popoldne nadaljevanje proti jugu, prihod v Christchurch in namestitev v hostlu v centru mesta.

16. dan
Christchurch
Nočitev YHA Christchurch City Central, 0km

Prosto za ogled tega mesta, ki po svojem videzu (stara arhitektura, katedrala, parki…) nekoliko spominja na angleška mesta. Predlagamo obisk odlične predstavitve južne celine v »Antarctic centre« (55 NZD), sprehod po botaničnem vrtu in potkah ob reki Avon ali romantično veslanje po mirni reki Avon: www.boatsheds.co.nz. V muzeju Canterbury (prost vstop) so na ogled tudi maorske rezbarije in maorski izdelki iz žada. Informacije o mestu: www.christchurch.nz.com. Prijetna možnost za ogled mesta in parkov je najem koles (www.cyclehire-tours.co.nz/new-zealand/bike_rentals/ kolesa pripeljejo pred vrata hostla, 25 NZD/pol dneva, 0800 343 848).

V bližini Christchurcha je možnost udeležbe na enem najbolj ekstremnih raftingov v NZ: Rangitata gorge (5. stopnja težavnosti, 2,5 - 3 ure na vodi, s prevozom iz CHC 218 NZD, www.rafts.co.nz/rafting-trips/spectacular-gorge/ ). Aktivnost je celodnevna, potrebna je predhodna prijava.

17. dan
Prečkanje Novozelandskih Alp
Nočitev YHA Franz Josef Glacier, 390 km

Iz Christchurcha le nekaj metrov nad morjem do prelaza Arthur s Pass na nadmorski višini 924 metrov bomo lahko nazorno kot nikjer drugje na Novi Zelandiji opazovali spreminjanje pokrajine in vegetacije z višino. Iz Christchurcha se bomo najprej vozili po ravni Canterbury Plains in skozi podeželska mesta kot so Kiwee, Darfield, Sheffield in Springfield. Zanimiva cesta se nato vijuga navzgor do smučišč Porter Heights in Craigieburn, nato pa sledi rekama Waimakariri in Bealey vse do prelaza Arthur s Pass, ki je hkrati najvišje ležeče mesto Nove Zelandije.
Na prelazu bomo morda srečali radovedne Kee, nato pa se bomo sprehodili do 131m visokega slapa Devil's Punchbowl (pol ure v eno smer).
Sledi spust po gorski pokrajini do obalnega mesta Hokitika, postanek v času kosila, in nato proti jugu po manj naseljeni in s padavinami bogati zahodni obali, do ledenika Franz Josef. Ta dan si bomo ogledali še znameniti ledenik (40 minut peš do ledenika).

18. dan
Neokrnjena narava nacionalnih parkov
Nočitev YHA Wanaka, 300km

Ledenik Fox Glacier, jezero Matheson, reka Haast, jezero in mesto Wanaka
Ta dan bomo videli še drugega od obeh velikih ledenikov v nacionalnem parku Westland – Fox Glacier. Do ledenika je pol ure peš. Nato se bomo sprehodili okrog gorskega jezera Matheson, ki velja za najlepše jezero v »Deželi dolgega belega oblaka«. Približno ura hoje. Z oddaljene strani bomo ob jasnem vremenu lahko posneli kakšno lepo fotografijo Mt. Cooka in Mt. Tasmana z njunima odsevoma na mirni jezerski gladini.
Nadaljevanje ob obali proti jugu do mesta Haast. Postanki na razgledih v Bruce bayu, Knights point... Po spodnjem toku čudovite reke Haast, ki teče po docela neokrnjeni naravi, se bomo peljali s posebnim zaprtim hidrogliserjem, nato pa nadaljevali v notranjost med gore do jezera in mesteca enakega imena Wanaka. Wanaka je prijetno mestece ob jezeru in izhodišče za odkrivanje nacionalnega parka Mt Aspiring. Predlagamo sprehod do jezera.

19. dan
Arrowtown in Queenstown
Nočitev YHA Queenstown Lakefront, 380km

Vožnja med najjužnejšimi vinogradi na svetu in sadovnjaki do zgodovinskega mesteca zlatokopov Arrowtown in naprej do Queenstowna, prestolnice adrenalinskih športov med gorami. Postanek pri mostu na reki Kawaran in ogled prvega bungee jumpinga v Novi Zelandiji. Prihod v Queenstown popoldne.

20. dan
Queenstown
Nočitev YHA Queenstown Lakefront, 0km

Queenstown je simpatično mesto z lepo lego med gorami ob jezeru. Lahko ga doživite bolj umirjeno ali zelo adrenalinsko. Prosto za aktivnosti po izbiri, tukaj ponujajo skoraj vse! Več o mestu ter seznam aktivnosti na www.queenstown-nz.co.nz aliwww.queenstown.comPri izbiri aktivnosti in prijavah se lahko obrnete tudi na vodnika in na recepcijo hostla. Nekatere aktivnosti je smiselno rezervirati že od doma in si zagotoviti mesto (npr. gliser po reki Shotover/119 NZD/www.shotoverjet.com). Priporočamo vzpon z gondolo ali peš (50 min) na razgledno točko nad mestom, kjer je možno "vozičkanje" (www.skyline.co.nz/queenstown/luge), najem kajakov, helikopter na Cecil peak, Dart river jetboat.

21. dan
Fjord Milford Sound
Nočitev YHA Te Anau, 410km

Dan je namenjen izletu v znameniti fjord Milford Sound. Vozili se bomo skozi Fjord National Park. Čudoviti razgledi in postanki za fotografiranje (Engelton valley, Mirror lakes, Knobs Flat, Homer tunnel) s ceste Milford road, ki je svojevrsten inženirski dosežek. V Milford Sound se bomo vkcali na turistično ladjo in uro in pol (angleško vodenje) pluli po fjordu vse do ustja, do Tasmanovega morja. Videli bomo mogočne slapove, strme gore, srečali tjulnje, morda delfine.
Po prihodu v Te Anau prosto, možnost večernega ogleda čudovitih Te Anau Glow Worm Caves (2h15, 63 NZD).

22. dan
Te Anau - Cromwell - jezero Pukaki - jezero Tekapo
Nočitev YHA Lake Tekapo, 420km

Zjutraj sprehod po Te Anau Wildlife Centre, kjer bomo lahko videli zanimive avtohtone ptice: redko takahe, tui, kaka, weka, drobnega in spredaj oranžnega parakeet-a pa tudi vodne ptice.
Zgodovinsko vasico Cromwell so po izgradnji velikega jezu in potopitvi doline preselili na pobočje. Vasica je znana tudi po gojenju okusnega koščičastega sadja. Priporočamo "Steward Island seafod chowder" v Brewhouse bar.
Postanek sredi pokrajine McKenzie na Lindis pass. Modro jezero Pukaki leži ob vznožju Mt. Cooka in je zaradi bližnjih visokih gora nacionalnega parka Mt Cook nekaj posebnega. Lep postanek.
Ob sosednjem jezeru jezeru Tekapo pa bomo prenočili. Najbolj fotogeničen pogled na to prav tako zelo modro jezero s kuliso visokih gora se odpira pri cerkvici Church of the good Shepherd, ki stoji ob izlivu reke Tekapo v jezero. V bližini je zanimiv kip ovčarskega psa.

23. dan
Od jezera Tekapu do Christchurcha
Nočitev YHA Christchurch City Central, 230 km

Poslovili se bomo od gora in se po pokrajini Mackenzie vozili proti Christchurchu. Ogledali si bomo ohranjen novozelandski gozd z vrstami dreves totara, kahikatea in matai. Ptičji živelj zastopajo rifleman, bellbird, fantail in grey warbler… Morda jih srečamo na našem sprehodu po Big Tree Walk do vsaj tisoč let starega drevesa totara z obsegom kar 9 metrov.
Nekoliko daljši postanek bo sredi dneva v prijetnem podeželskem mestecu Geraldine, kjer je mogoče kupiti okusno domačo hrano (npr. siri Talbot Forest) in tudi zanimive izdelke umetne obrti. Možnost kosila v prijetnem ambientu Kafeteria/Bar Verde. Popoldne prihod v Christchurch, namestitev in prosto za ogled mesta.

24. dan
Christchurch in začetek poleta domov

Dopoldne prosto Christchurch. Če ste si 16. dan ogledali naj zanimivosti, predlagamo tokrat zaključek potovanja z dobrim kosilom v kateri od odličnih restavracij. Popoldne transfer na letališče in ob 17h polet domov.

25. dan
Prihod domov

Pristanek v Benetkah je predviden ob 14:00, transfer in večerni prihod v Ljubljano.

  Dodatne informacije

  Kaj je vključeno v ceno potovanja? Cena potovanja je vključevala:

  • namestitve v izbranih hostelih (dobro ocenjene od uporabnikov, pogosto dvoposteljne sobe, občasno podobno bivanju v naših planinskih kočah, povsod s posteljnino, brisačami),
  • samopostrežne preproste zajtrke,
  • prevoze z udobnimi avtobusi in trajekt med otokoma,
  • nekatere vstopnine in aktivnosti: ladjico po Milford Sound, turistični vlak na polotoku Coromandel, ogled dveh jam Waitomo, veslanje z morskimi kajaki - polotok Coromandel, lokalno vodenje z vstopninami po Rotorui, obisk rudnika v Thames, gondolo Wellington, ogled vrta Tree crop farm Akaroa, Haast river safari, za ostale vstopnine in aktivnosti je potrebno doplačilo,
  • avtobusni transfer Ljubljana - letališče Benetke - Ljubljana,
  • polet z letalsko družbo Emirates do Nove Zelandije (Benetke – Auckland in Christchurch – Benetke), z nekajurnim vmesnim postankom na letališču v Dubaju (tu je možnost počitka na ležalnikih z dvignjenimi nogami),
  • vključene so letališke takse,
  • skupino spremlja izkušen slovenski turistični vodnik z licenco GZS,
  • turistično zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris,
  • riziko odpovedi,
  • organizacija potovanja in DDV.

  Kako je s kosili in večerjami? V Novi Zelandije je mogoče jesti odlično hrano z vsega sveta, steake, jagnjetino, morsko hrano, v restavracijah po nekoliko višjih cenah kot doma. Za kulinarične dogodivščine bo dovolj časa ob večerih, več izbire je v večjih mestih. Potrudili se bomo za postanke v mestih in mestecih v času kosil, včasih pa bo ravno v času kosila v programu katera od aktivnosti ali npr. celodnevni treking Tongariro. Takrat bo namesto kosila čas za malico. Vedno bo dovolj časa za večerjo, saj bomo v hostele prihajali okrog 19h. Zvečer bo možnost lastnega kuhanja v popolnoma opremljenih kuhinjah naših namestitev. V dobro založenih trgovinah je med drugim na voljo pestra izbira raznovrstne, v večjih mestih tudi biološko pridelane hrane.

  Bo priložnost tudi za aktivnosti po lastnih željah? Seveda. Program poteka sproščeno, postanki so dovolj dolgi, da je mogoče načrtovati tudi lastne aktivnosti. Poleg aktivnosti, ki so vključene v ceno, bomo glede na vaš interes nekatere dodatne aktivnosti rezervirali skupaj, možnosti pa je še veliko več: Raftinga ali vožnje s hidrogliserjem po divji reki se je mogoče udeležiti nekajkrat, prav tako skočiti v tandemu s padalom ali si privoščiti »zorbing«, bungee jumping, plavanje z delfini…. Tudi s kanuji je mogoče veslati marsikje, možno si je izposoditi gorska kolesa v vsakem večjem mestu ali pa hoditi po številnih označenih poteh, pluti z ladjicami, parnikom, tekmovalnimi jadrnicami, si privoščiti namakanje v toplih vrelcih ali degustacijo odličnih vin, vožnjo z gondolo… Našteli smo le polovico vseh možnosti… Ups, ni cela Nova Zelandija adrenalinska, skoraj smo pozabili omeniti vrhunske muzeje in simpatične vinske kleti, pa "angleške" parke, stoletne botanične vrtove, romantične sprehode, 3000 posnetih fotografij, "polet" v globino na elastiki v sposojenih hlačah, 31 udeležencev potovanja, ki so potovali skupaj in vendar vsakdo drugače in bili odlična družba več kot 3 tedne...

  Kakšne so cene aktivnosti (2010)? Cene aktivnosti so podobne kot pri nas, narava pa precej drugačna, modra in zelena, polna čistih rek, jezer, velikih brzic, belih gora in kadečih se vulkanov, posebni so topli vrelci, delfini, prijetni Maori - ponudba aktivnosti je zares bogata! Nekaj cen: odličen rafting Rotorua - Kaituna river 3,5 ure (dobra ura na reki Kaituna, preko 7 m visokega slapa) 90 NZD, Zorbing Rotorua 47 NZD, Jadranje z America cup jadrnico Auckland 2 uri 150 NZD, najem kolesa Wellington pol dneva 30 NZD, učenje surfanja na valovih Christchurch 2 uri 57 NZD, skok s padalom v tandemu Taupo 250 – 300 NZD, ogled delfinov na morju pri Kaikoura 80 NZD, plavanje z delfini v morju pri Kaikoura 165 NZD, ogled kitov na morju pri Kaikoura 145 NZD, Shotover jet Queenstown 119 NZD… *Tudi če se morda ne bi udeležili nobene izmed dodatnih aktivnosti, boste vseeno doživeli polno in raznoliko potovanje, saj smo v ceno vključili zelo zanimive aktivnosti! *Ljubiteljem raftinga priporočamo spust z raftom preko 7 metrskega slapu (pri Rotorua) čisto vsem pa vožnjo z bobom (Rotorua ali Queenstown).

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Žal vam na to vprašanje ne bomo mogli zadovoljivo odgovoriti, saj so navade različnih udeležencev zelo različne. Zelo veliko je vključeno v ceno potovanja, mnogi muzeji v mestih so brezplačni, veliko zanimivosti je dostopnih peš. Hrana v trgovinah stane podobno kot pri nas. Cene v restavracijah so višje kot v Sloveniji. Kje menjati, pri nas ali v Novi Zelandiji? V Novi Zelandiji so zelo razširjene plačilne kartice (Visa, Mastercard). Z uporabo teh se izognete menjavi denarja in menjalnim provizijam. V večjih mestih je ponekod mogoče dvigniti novozelandske dolarje tudi na bankomatu s kartico Maestro. V v vsakem mestu je mogoče menjati EUR, vendar so menjalni tečaji različni, menjalnice so lahko ob našem prihodu v mesto že zaprte. Zato predlagamo, da si že prvi dan v Novi Zelandiji (Auckland) priskrbite nekaj NZD, da pozneje ne bo skrbi.

  Je potovanje vodeno? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik z licenco GZS. Skrbel bo za nemoten potek potovanja in predstavil mnogo zanimivosti »Dežele dolgega belega oblaka«. Večino programa si boste ogledali skupaj z vodnikom, nekajkrat je v programu predvidenih več možnosti ali prosto. Že pred prihodom v mesta, kjer je po programu prosto, bo vodnik podal osnovne informacije o priporočenih ogledih, poskrbel bo za orientiranost in se s skupino dogovoril o času odhoda. Svetujemo tudi lastno pripravo udeležencev na potovanje s pomočjo interneta in vodničkov, vsaj na mesta Auckland, Rotorua, Christchurch in Queenstown, kjer bo znamenitosti, muzejev in možnosti zabave precej več, kot bo časa zanje. 

  Se bomo veliko vozili? Potrudili smo se, da potovanje po Novi Zelandiji kljub znatnim razdaljam zlasti na južnem otoku ne bo naporno. V programu so štirje prosti dnevi in veliko dovolj dolgih postankov, pogosto povezanih s sprehodom v naravi ipd.. Vozili se bomo po lepih krajih, mimo gora, rek, pašnikov in ob morju. Kar polovica dni je brez vožnje ali traja vožnja le kakšno uro dnevno - zaradi sproščenega tempa je to potovanje nekaj posebnega!

  Ob kateri uri se zvečer prihaja v hostel? Večino dni bomo v hostel prišli okrog 19. ure. Zvečer bo čas za pripravo večerje, zanimive lokacije prenočišč vabijo tudi na kakšen sprehod, ponekod je možno veslanje...

  Kaj lahko pričakujem v hostlih? Namestitve so skrbno izbrane, večinoma hostli organizacije YHA, z dobro opremljenimi kuhinjami, s TV sobami, internetom, sanitarije so čiste, osebje prijazno. Skoraj povsod ponujajo svojim gostom (pogosto brezplačno) tudi več športnih in družabnih aktivnosti. Rezervirane so dvoposteljne sobe povsod, kjer so na voljo, nekajkrat so sobe štiriposteljne, izjemoma tudi večposteljne. Seznam po sobah pripravimo vnaprej upoštevaje želje udeležencev. Urejene sanitarije so redkeje v sobah, pogosteje so skupne za nekaj sob. Rjuhe, blazine in odeje so vključene, spalne vreče niso dovoljene. Vključili smo še brisače, katere dobite na recepciji. Za kopanja v kopališčih ali morju potrebujete svojo brisačo.

  Kdaj priporočate potovanje na Novo Zelandijo? Kako se obleči? Od decembra do februarja je na Novi Zelandiji poletje, ob lepem vremenu so temperature v senci 20 do 22 stopinj Celzija, ob slabem vremenu lahko tudi 10 stopinj manj. Konec poletja upamo na toplo vreme in ogrete vode ter vsaj na severnem otoku tudi kopanje, ne le v toplih vrelcih. Zato ne pozabite kopalk niti kratkih hlač. Pripraviti se je potrebno tudi na možnost slabšega vremena. Priporočamo udobna večplastna oblačila ter termoflis, nepremočljivo vetrovko, in kapo (južni otok, gore…). V hostlih bodo na voljo pralni stroji, zaradi manj prtljage priporočamo vsaj eno pranje na sredini potovanja.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kakšna knjiga za na letalo, manjši nahrbtnik, gojzarji so potrebni za treking Tongariro, priporočamo jih tudi za hojo po poti do slapa Devils punchbowl, dobra volja. Na vsa vprašanja o prtljagi bomo odgovorili tudi na sestanku pred odhodom.

  Kakšne so vtičnice? Napetost je kot pri nas 220 V, vendar boste zaradi vtičnic s tremi luknjicami potrebovali vmesni člen - adapter (je enak kot v Avstraliji in drugačen kot v Angliji). Kupiti ga je mogoče na letališčih ali že doma po spletu.

  Potovanje z otroki? Z otroki imamo na potovanjih dobre izkušnje. Največ je odvisno od izkušenj njihovih staršev, od priprave otrok na potovanje, od igrač, ki jih vzamejo s seboj. Sicer je v programu veliko otrokom zanimivih aktivnosti, zlasti vse povezano z vodo. Še najbolj naporen del potovanja je dolg polet z letalom, ki si ga odrasli znamo skrajšati z dobro knjigo, s filmi na letalu ali s spanjem, otroci pa potrebujejo pri tem kar nekaj pomoči in stalno zaposlitev. Predlagamo, da nas pokličete, če razmišljate o prijavi z majhnimi otroki.

  Lahko v Novo Zelandijo potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste potni list. Svetujemo vam, da preverite veljavnost vaših potnih listov in da v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega potnega lista vložite vsaj tri tedne preden dokument potrebujete.