Rajski otoki

Fidži

17 dni
Hoteli 3*
Letalo

Kratek opis

Pustite se očarati rajskim otokom deželice Fidži sredi južnega Pacifika, kjer vas vedno nasmejani domačini pozdravljajo z "Bula!" (Zdravo!). Otočje sestavlja kar 333 otokov, z ohranjeno naravo: z zelenimi gozdovi, z belimi peščenimi plažami in s pisanim podvodnim svetom. Tu lahko kakovostno in raznoliko preživite dopustniške dni v tropskem paradižu. Obiskali bomo več otokov, izbrali smo dobre hotele... Otoke ste gotovo že videli v filmih Modra laguna (Blue lagoon) z nepozabno Brooke Shields ali v filmu Brodolom (Cast away) s Tomom Hanksom v glavnih vlogah. Potovanje lahko pripravimo za zaključene skupine. Priporočamo obisk v času prvomajskih praznikov, ko je vreme stabilno, temperature idealne in barve najlepše.

Program potovanja

1. dan
Prevoz do letališča in let na Fidži

Dopoldne odhod iz Ljubljane, od koder se z udobnim avtobusom odpeljemo mimo Maribora do letališča na Dunaju. Let je predviden ob 18.40 uri. Prihod v Nadi (Fidži) 3. dan zjutraj (vmes le dva kratka postanka, zamik datuma nastane zaradi časovne razlike).

3. dan
Otok Nacula (otočje Yasawas)

S katamaranom Yasawa Flyer odplujemo do otoka Nacula (cca. 4 ure) v skupini otočkov imenovanih Yasawas, kjer se namestimo v manjšem hotelu z značilnimi hišicami v neposredni bližini idilične plaže.

4. dan
Otok Nacula

Prijetno okolje in idilična lokacija hotela bosta poskrbela, da se boste dobro počutili in v čistem in toplem morju kmalu pozabili na morebitni napor prejšnjega dne. Na izbiro bo veliko zanimivega: Plavanje v zelo čistem morju, snorklanje, potapljanje, sprehodi ob obali, na voljo so tudi zanimivi izleti… Možne aktivnosti so podrobneje opisane na koncu programa.

5. dan
Otok Nacula

Možne številne aktivnosti:

 • Piknik na morju. Odhod z ladjico iz hotela, BBQ piknik na zasebni obali Pearl islanda, kopanje (cene bodo na voljo na licu mesta),
 • potapljaške ture (cene na licu mesta),
 • »V lov za kosilom« – ribolov ob koralnih grebenih. Organiziran ribolov pod vodstvom lokalnega vodnika (cca. 3h). Vse, kar gostje ulovijo, se jim po vrnitvi pripravi za kosilo,
 • po poteh snemanja filma Blue Lagoon z Brooke Shields. Organiziran izlet pod vodstvom lokalnega vodnika: kopanje in snorklanje v modri laguni bližnjega otoka Nanuya Laiai, kjer so posneli enega izmed filmov Modra laguna,
 • s kajaki do koralnih grebenov. Izlet s kajaki do koralnih grebenov, kjer je na voljo snorklanje in kopanje.
6. dan
Otok Viti Levu

V popoldanskem času se vrnemo s katamaranom Yasawa flyer na otok Viti Levu, v pristanišče Denarau blizu Nadija. Prevoz s turističnim avtobusom do hotela v Korotogu (3h).

Možne aktivnosti na otoku:

 • Celodnevni rafting po kanjonu reke Navua. Izhodišče: Nabukelevu vasica, kjer se gostje opremijo z vso potrebno opremo. Sledi sprehod skozi deževni gozd in priprava na rafting med čudovitimi vulkanskimi stenami in mimo več deset slapov. Kosilo ob reki in nadaljujevanje raftinga. Kopanje ob enem od slapov. Zaključek ture v vasici Wainadiro. (F$ 395/oseba, minimalna starost: 8 let). *Menjalni tečaj (2. 10. 2012): 1 €= 2,2 F$.
 • Brezplačne aktivnosti v okviru hotela: veslanje s kajaki po morju, snorklanje, bowling s kokosi, sprehodi po koralnih grebenih (obuvalo)...
 • Plačljive aktivnosti v okviru hotela: ježa konj po plaži, izleti na otoke, potapljanje, hranjenje morskih psov... (cene bodo na voljo na licu mesta).
 • Izlet z vlakom po železniški progi Coral Coast railway mimo pristnih vasic, kjer se vlak nekajkrat tudi ustavi. V dobri uri in pol imamo priložnost za spoznavanje ljudi in življenja na Fidžiju. Vlak vozi do najznamenitejše plaže na otoku Viti Levu – Natadola beach, kjer je BBQ kosilo (F$ 115/os.).
 • Ogled gigantskih peščenih sipin Sigatoka. Sipine Sigatoka v najvišjem delu presegajo 50 metrov višine! Pred 60 leti so na delu površine posadili mahagonijev gozd, da bi preprečili širjenje sipin na magistralno cesto Queens road, ki vodi okrog otoka (*druga magistralna cesta se imenuje Kings road). V tem edinstvenem narodnem parku so med izkopavanji odkrili tudi ostanke človeških okostij... Ogled po označenih poteh traja približno 2 uri (prevoz in vstopnina: od F$ 18/os.).
 • S kanuji po reki Navua, obisk vasi in kava slovesnost Vožnja s kanuji po reki Navui in skozi tropski deževni gozd. Kopanje pod osvežujočim slapom in obisk vasi s tradicionalno »kava« slovesnostjo in spoznavanjem ostalih vaških običajev: slikanje »tapa«, tradicionalni ples... (F$ 140/os.).
7. dan
Otok Viti Levu: Kula Eco Park

V dopoldanskem času se odpravimo v Kula Eco Park v Korotogu (10 €/os.). Po lesenih mostovih prečkamo potoke in opazujemo bujno rastlinje južnih morij, ogrožene morske želve, plazilce, ptice (papiga kula je nacionalna ptica Fidžija), tropske ribe in ribice ter živopisane korale. Park vodi mnoge vzrejne programe za zaščito ogroženih vrst, na primer fidžijske črne race. Zvečer si ogledamo ognjeni ples.

8. dan
Otok Viti Levu: kolesarjenje po obali Coral Coast

Sposodimo si kolesa (20 €/dan) in se ob slikoviti obali zapeljemo do Sigatoke, kjer si ogledamo tržnico, trgovinice s curryjem...

9. dan
Živahna Suva

Z avtobusom se odpeljemo v glavno mesto Fijija – Suva. Suva je zelo živahno mesto: dopoldne si bomo ogledali kolonialne zgradbe, barvito in živahno tržnico, muzej Fidžija (3,5 €/os.), botanične vrtove Thurston, se sprehodili skozi nakupovalne ulice z zanimivimi in nenavadnimi izdelki, opazovali lokalne policaje v njihovih belih sulusih in stražo pred vrati predsedniške palače... Potem se odpravimo do letališča in odletimo (1 ura leta) proti Savusavu na drugem največjem otoku Vanua Levu. Namestitev v hotelu.

10. dan
Otok Vanua Levu: obisk farme črnih biserov

Z lokalnim vodnikom se odpravimo na snorklanje (snorklanje pomeni plavanje z masko in dihalko, običajno tik pod morsko gladino med barvitimi ribicami) na farmo črnih biserov (12 €/os.), kjer se bomo seznanili z gojenjem biserov na školjčiščih. Tu je tudi trgovina z biseri, kjer si je mogoče kakšnega tudi kupiti.

11. dan
Otok Vanua Levu

Na voljo so številne aktivnosti:

 • Opazovanje delfinov v zalivu Natewa Plovba do zaliva Natewa, v katerem domujejo delfini. Izlet je omejen na 6 oseb, (F$ 120/os.).
 • Snorklanje s pomorskim biologom Jean-Michelom Cousteaujem, sinom slavnega raziskovalca oceanov Jacquesa Cousteauja in ustanoviteljem neprofitne pomorske organizacije za zaščito in izobraževanje Ocean Futures Society, v zalivu Natewa. (F$ 55-60/os.).
 • Navdušenci joge se lahko priključijo uri joge v resortu. 10. Potapljanja željni se lahko z agencijo Jeana-Michela Cousteauja odpravijo tudi na potapljaško avanturo (F$ 240/os. za dva potopa, ponujajo več možnosti).
12. dan
Otok Taveuni

Z ladjo Lomaiviti Princess odplujemo (5 ur) na tretji največji otok Fidžija, imenovan »Vrt Fidžija«, saj je zaradi svoje klime bogat z vegetacijo in zato zelo zelen. Otok v obliki cigare je vulkanskega izvora in se ponaša z bujnim dežnim gozdom, bogato floro in favno ter s koralnimi grebeni polnimi življenja. Namestitev v hotelu.

V bližini hotela se lahko potapljanja željni oglasijo v potapljaški trgovini Taveuni Ocean Sports (TOS) in se z lastnico in odlično ocenjeno (vir: Trip Advisor) strokovnjakinjo na tem področju - Julie Kelly dogovorijo za potapljanje (»brifing« v bazenu in en potop: F$ 240, »brifing« v bazenu in dva potopa: F$350).

13. dan
Treking v narodnem parku Bouma

Z vozili 4 x 4 (25 €/os.se pod vodstvom našega vodnika odpravimo proti narodnem parku Bouma (40 min.). Potem peš do prvega od treh slapov Tavoro ter naprej do drugih dveh. Potrebna je ustrezna obutev, saj so tla ponekod blatna in drseča. Pri vsakem od slapov so osvežilni bazeni, primerni za kopanje, zadnji pa bo še posebej všeč ljubiteljem snorklanja, ki bodo v njem lahko opazovali kozice.

14. dan
Veslanje s kajaki ob obali Lavene

V dopoldanskem času se odpeljemo do vasice Lavena, kjer si sposodimo kajake in se zapeljemo do dveh slapov Wainibau, kjer se okopamo. Nadaljujemo peš ob slikoviti obali, mimo vasic do izhodiščne točke. Celotna tura traja približno 3-4 ure.

15. dan
Povratek v Nadi (Viti Levu)

Z letalom zapustimo letališče Matei in otok Taveuni in se vrnemo na glavni otok na letališče v Nadiju (let 90 minut). Nočitev v hotelu Nadi Bay.