Veličastna lepota, samota in tišina

Grenlandija

10 dni
Hostli
Letalo

Kratek opis

Veličastna lepota ledene pokrajine, samota in tišina, povsem čist zrak, hladna voda ter čarobni odsevi svetlobe od ledu puščajo vtis... Kljub nizkim temperaturam ob srečanju z Grenlandijo nihče ne ostane "hladen" :). Otok Disko ob zahodni obali Grenlandije je največji izmed tisočerih otokov ob razčlenjeni grenlandski obali. Posebnost pokrajine so visoki hribi in prisotnost vegetacije. Po prihodu iz Danske se bo potovanje začelo v kraju Kangerlussuaq na "celinskem" delu, nato bomo dva dni na otoku, od tod pa nadaljevali do slikovitega kraja Ilulissat zopet na "celini" ob osrednjem ledeniku. Privoščili si bomo nekaj lažjih pohodov, srečevali bomo zgodbe in ostanke zgodovine, odkrivali floro in favno ter občudovali ledene gore. Obiskali bomo lahko tradicionalno naselje inuitov, se družili z domačini in opazovali kite. Najboljši čas za obisk je poleti, ko noči skoraj ni in je vreme prijaznejše.

Program potovanja

1. dan
Let v Kopengahen in ogled mesta
Nočitev v Kopenhagnu

Prevoz do bližnjega letališča in jutranji let v Kopenhagen. Namestitev v hostlu in popoldanski ogled zanimivega centra Kopenhagna z vodnikom. Prost večer lahko preživite v pisanem Nyhavnu, obiščete Tivoli, ali pa se z ladjico zapeljete po kanalih in doživite to lepo mesto še z vodne strani…

2. dan
Tundra in divje živali
Nočitev Kangerlussuaq

Let z Air Greenland iz Kopenhagna v Kangerlussuaq na zahodu Grenlandije. V drugem delu štiriurnega leta bomo lahko ob lepem vremenu uživali ob pogledu na ledeno Grenlandijo iz zraka. Pristali bomo na letališču, ki je nekoč služilo kot ameriška letalska baza, letališka steza leži na ledeniških naplavinah blizu osrednjega ledenika. Mimo teče ledeno mrzla ledeniška reka, ki tukaj prehaja v ozek morski zaliv. Po namestitvi v hostlu se bomo odpravili na ekskurzijo z 4WD vozili in občudovali tundro in divje živali in nenavadno pokrajino. Morda bomo videli tudi muškatno govedo in izvedeli še kaj več o tej mogočni živali, ki je v celinski Evropi že skoraj izumrla.

3. dan
Otok Disko
Nočitev Qeqertarsuaq

Zajtrk in let do kraja Aasiaat, obmorski kraj na enem od tisočerih otokov. Od tam nadaljevanje z ladjo na večji otok Disko. Že od daleč bomo lahko videli značilne hribe na obzorju in pristanišče. Qeqertarsuaq na otoku Disko je bil zaradi lege, ki ščiti pred ledom in močnimi valovi znan pod imenom »dobro pristanišče«, dansko ime za kraj je Godhavn. Poskrbljeno bo za prevoz prtljage do hostla, sami pa se bomo tja sprehodili po daljši poti.

4. dan
Qeqertarsuaq: ogled kitov ali treking
Nočitev Qeqertarsuaq

Ta dan bodo na voljo dve možnosti.

Prva možnost je opazovanje kitov z ladjico (5 - 6 ur, 160 €, vključeno je kosilo na ladji). Zelo priporočamo.

Druga možnost je nezahteven treking v Kuannit (3-4 ure) z našim vodnikom. Pot bo potekala ob razgibani obali, nekje na pol poti bomo videli Slonovo skalo – skalo s slonovimi ušesi, glavo in rilcem.

Popoldan se bomo skupaj sprehodili do Qaqqaliaqa (skupaj uro), najbolj južnega dela otoka Disko. Rdeče-bel razgledni stolp so postavili lovci na kite za opazovanje gibanja kitov.

5. dan
Ilulissat in ledeni fjord
Nočitev Ilulissat

Dopoldne ogled mesta z vodnikom. Sprehodili se bomo mimo arktične postaje, ki jo je leta 1906 ustanovila Univerza v Kopenhagenu in je center za raziskave s področja botanike, zoologije, geografije in geologije.

Popoldne se bomo z ladjico odpeljali naprej na celinski del Grenlandije, v slikovito mestece Ilulissat. Ilulissat je eden izmed tistih krajev, ki se jih ne da z ničemer primerjati. Le kratek sprehod iz mesteca bomo lahko opazovali nenavadne oblike ledenih gor v fjordu. Ilulissat namreč leži v ustju 40 kilometrov dolgega poledenelega fjorda, ki proizvaja kar 20 milijonov ton ledu na dan. Količina je enaka porabi vode v New Yorku v celotnem letu!

Kosi ledu, ki padajo v vodo, lahko povzročijo tudi do 10 metrov visoke valove, zato previdnost ob hoji po obali ne bo odveč. Ledeni fjord je uvrščen na seznam svetovne dediščine UNESCO.

6. dan
Nočna plovba med ledenimi gorami
Nočitev Ilulissat

Zjutraj sprehodom po mestu, nato pa do Sermermiuta, od koder je še en čudovit razgled na poledeneli fjord. Sermermiut je zaščiteno a zapuščeno zimsko naselje z inuitsko zgodovino in ruševinami, staro okoli 3500 let.

V večernih urah se bomo odpravili na nočno plovbo med ledenimi gorami, z nekaj sreče bomo videli tudi tjulnje in kite. V času polarnega poletja in svetlih noči se ponoči, ko je sonce tik nad obzorjem in kratek čas tudi za obzorjem, sence podaljšajo, nočne barve in spremenjene oblike nam tuje ledene pokrajine ter popoln mir zbujajo posebno razpoloženje.

7. dan
Izlet v Ilimanaq ali treking v Vandsøen
Nočitev Ilulissat

Ta dan bo spet možnost izbire. Izberete lahko izlet z ladjico v Ilimanaq. Ilimanaq je naselje južno od Ilulissata, kjer živi 80 prebivalcev v sožitju z naravo, od lova in ribolova. Gre za staro in še zelo tradicionalno inuitsko naselje, kjer se boste lahko seznanili z inuitsko kulturo. Plovba z ladjico do naselja, tam sprehod z vodnikom, po želji pa bodo postregli tudi s kosilom. Izlet traja 6 ur. Doplačilo okoli 123 € (+25 € kosilo). Več o izletu: http://www.ilulissattn.com/English/Ilimanaq.htm

Druga možnost je treking mimo petih jezerc v Vandsøen (5 - 6 ur hoje) z našim vodnikom po neverjetno lepi pokrajini.

Prosto popoldne.

8. dan
Druženje z domačini in vzpon na Holms Bakke
Nočitev Ilulissat

Dopoldne je namenjeno druženju z domačini, imenovano Kaffe-Mik. Kaffe-Mik je grenlandski način praznovanja rojstnih dni in porok, je pa tudi izraz za druženje. Postregli vam bodo s kavo in domačim pecivom.

Popoldne bo prosto za aktivnosti po izbiri.

Lahko se udeležite vzpona na hrib Holms Bakke z našim vodnikom (1h hoje v eno smer), od koder od koder se odpira širen pogled na ledene gore.

Dan lahko preživite tudi čisto po svoje in se udeležite katere izmed zanimivih celodnevnih ekskurzij. Priporočamo izlet v Rodebay (doplačilo 123 €) ali ledenik Eqi (doplačilo 245 €).

Več informacij:

Rodebay: http://www.ilulissattn.com/English/Rodebay.htm

Eqi ledenik: http://www.ilulissattn.com/English/EqiTour.htm

9. dan
Let nazaj in prost večer v Kopenhagnu.
Nočitev Kopenhagen

Čas za odhod z Grenlandije. Leteli bomo iz Ilulissata preko Kangerlussuaqa v Kopenhagen. Prost večer v Kopenhagnu.

10. dan
Prihod domov

Dopoldanski let v Zagreb (ali drugo bližnje letališče) in transfer do Ljubljane.

  Dodatne informacije

  Cena potovanja? V letu 2013 je bila cena potovanja 2.690 €/os., za skupino od 12 do 18 oseb. Cena je vključevala transfer na letališče in nazaj, letalske in ladijske prevoze po programu, namestitve v dvoposteljnih sobah v hostlih, zajtrke v Kangerlussuaqu in Qeqertarsuaqu, prevoze prtljage na Grenlandiji, polnočno plovbo mimo ledenih gora, vožnjo z vozilom 4WD v Kangerlussuaqu, izlet v Rodenby, Kaffe-Mik (druženje z domačini), slovensko vodenje, turistično zavarovanje Coris (osnovno kritje).

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Natančno je na to vprašanje težko odgovoriti, saj so navade ljudi zelo različne. Edino nujno doplačilo bo prehrana (vključeni so le zajtrki) in mestni promet v Kopenhagnu. Priporočamo, da imate zraven nekaj gotovine v danskih kronah, saj ponekod plačevanje s kreditnimi karticami ni možno in ponekod čez vikend ni dostopa do bankomatov. Bankomati so sicer na voljo v večini krajev, ki jih bomo obiskali. Denar lahko dvigujete z bančno kartico Maestro, ob plačilu provizije pa tudi z Visa in Mastercard karticami. Cene so nekoliko višje kot na Danskem. Skoraj vse razen rib in mesa je potrebno uvoziti od drugod. Cena alkohola, tobaka ter sadja in zelenjave so na Grenlandiji ene najvišjih na svetu.

  Prehrana? Povsod bomo poskrbeli za samopostrežne zajtrke ob dogovorjeni uri v kuhinji hostla. Lastno kuhanje kosila in večerje bo možno v vseh hostlih, na voljo bo posoda in pribor. V vseh krajih bodo na voljo tudi restavracije, tako s tipično grenlandsko hrano kot s cenejšo, hitro prehrano. Hrana v trgovinah in restavracijah je nekoliko dražja kot pri nas.

  Se bomo veliko vozili? Na Grenlandiji je le malo cest, zato ne bo voženj z avtobusom, ampak bomo potovali le z letalom in z ladjo. Iz zraka bomo lahko občudovali divjo pokrajino, na ladji pa je ob pozornem opazovanju precej možnosti videti kite in tjulnje ter manjše in večje ledene gore.

  Kaj lahko pričakujemo v hostlih? Izbrane namestitve imajo opremljene kuhinje s posodo in priborom, urejene skupne prostore, in so na dobrih lokacijah. Sobe bodo dvoposteljne, po želji tudi enoposteljne, z urejenimi sanitarijami za več sob skupaj. V večini namestitev se bo spalo v lastnih spalnih vrečah, potrebovali boste tudi kakšno brisačo.

  Vodnik? Skupino bo spremljal izkušen slovenski turistični vodnik. Na poti vam bomo poskušali predstaviti kar največ informacij o deželi in ljudeh.

  Kakšne so temperature na Grenlandiji? Kakšna oblačila potrebujem? Grenlandija ima arktično podnebje s temperaturo okoli 10 stopinj celzija v najtoplejših poletnih mesecih (julij, avgust). V primeru lepega vremena je lahko tudi topleje. Zrak je bolj suh kot pri nas, zato bomo imeli občutek, da je topleje kot bo pokazal termometer. Priporočamo topla, večplastna oblačila, zaščito proti dežju, udobne in nepremočljive pohodne čevlje (gojzarje). S sabo imejte tudi lastno spalno vrečo. Priporočamo tudi manjši nahrbtnik, ki ga boste lahko uporabili za pohode (za fotoaparat, malico, pijačo in oblačila).

  Se na potovanju veliko hodi? V program smo vključili nekaj hoje, saj je na ta način najlepše odkrivati deželo, hoja pa pripomore k dobremu počutju. Izbrali smo lažje in ne predolge poti, primerne za vsakogar.

  Lahko potujemo z osebno izkaznico? Da. Grenlandija spada pod Dansko in je tako članica Evropske Unije.