Poslastica za ljubitelje narave

Kanada

22 dni
Moteli, hostli
Letalo, avtobus (ali najeti avtomobili v primeru manjše skupine)

Kratek opis

Program je daljši (22 dni), poteka sproščeno in vključuje tudi oglede po lastnih željah. Pot smo začrtali tako, da nas spremlja zelo raznolika narava. Večkrat je v programu hoja peš, lažje kolesarjenje, plavanje, na izbiro bo tudi kajak, rafting in številne druge aktivnosti ali pa le klopca v sončnem parku s čudovitim razgledom. Spoznali bomo dinozavre, Indijance, Divji Zahod, hodili po najlepših poteh sedmih nacionalnih parkov… Lahko si bomo privoščili rafting po zares divjih rekah ali le čolnarjenje po mirnejših rekah in jezerih sredi kulise gozdov in gora. Sprehodili se bomo po kanadski puščavi, kolesarili, poskusili vina v topli dolini Okanagan, videli osrednjo prerijo, preživeli nekaj uric z udomačenimi volkovi… Potovanje smo uspešno izvedli s skupino 13 oseb + vodnik, s tremi večjimi najetimi avtomobili. Potovanje z avtomobili se je izkazalo kot zelo primerno. Program in vodenje ter izbor pešhoje so bili v anketah pohvaljeni. Potovanje lahko pripravimo za zaključeno skupino, pogoj je zgodnja prijava skupine.

Program potovanja

1. dan
Let do Calgaryja
Nočitev Calgary, 446km + 20km

Zjutraj odhod iz Ljubljane, z udobnim avtobusom do letališča Munchen, od koder ob 14:15 direkten let do Calgaryja. Pristanek ob 16:25. Ta dan bo zelo dolg, saj večer v Calgaryju zamuja kar 7 ur. Namestitev in počitek.

2. dan
Calgary
Nočitev Calgary, 0km

Calgary je tretje največje mesto in hkrati eno izmed najhitreje rastočih mest v Kanadi. Po zajtrku najprej skupen ogled centra mesta, nato prosto za oglede po lastni izbiri.

Predlagamo:

Muzej Glenbow – muzej starejše in novejše zgodovine Calgarya in Alberte z atraktivnimi stalnimi in gostujočimi zbirkami. V Fort Calgary Historic Parku boste lahko na lastni koži občutili življenje preprostega človeka v 19. stoletju in pustili da vas zaprejo v zapor. Calgary ZOO je ena najbolj popularnih atrakcij v mestu z 9000 živalskimi vrstami, ima pa tudi botanični vrt s pravim tropskim deževnim gozdom. Tudi v Heritage Park Historical Village se boste lahko sprehodili v preteklost in videli kako je Calgary izgledal nekoč. Z 191 m visokega Calgary Tower pa se odpira čudovit razgled na mesto in okoliško pokrajno. Leta '88 je na vrhu tega stolpa gorel olimpijski ogenj.

3. dan
Dan z dinozavri
Nočitev Calgary, 290km

Odlično ohranjena okostja številnih vrst dinozavrov izkopanih v bližnji okolici si bomo ogledali v odličnem muzeju Royal Tyrell museum of paleontology.

Celotno mestece Drumheeler je v znamenju dinozavrov, tukaj imajo tudi največjega dinozavra na svetu, na katerega se je mogoče povzpeti in ki je kar trikrat večji od njegovih prednikov.

Okoli mesta je prav posebna pokrajina, precej sušna, ponekod skalnata in polna zanimivih geoloških pojavov. Ustavili se bomo pri večičastnem kanjonu Horseshoe canyon, značilnost pokrajine so tudi t. i. Hodoos - skalnati osamelci zanimivih oblik.

Popoldne povratek v Calgary.

4. dan
Head-Smashed-In Buffalo Jump in pleme Črna noga
Nočitev Waterton, 260km

Nadaljevanje poti proti jugu, do prav posebnega mesta v preriji, kjer so indijanci plemena Črna noga lovili bizone tako, da so drvečo čredo usmerili proti skalni polici… Danes stoji na tem mestu interpretacijski center, kjer bomo izvedeli več o plemenu Črna noga.

Nadaljevanje proti Nacionalni park Waterton Lakes, ki leži tik ob meji z ZDA in se nadaljuje v Nacionalni park Glacier. Namestitev na kanadski strani tega zavarovanega območja.

5. dan
Waterton Lakes National Park
Nočitev Waterton, 60km

Večino dneva bomo preživeli v nacionalnem parku. Eden najlepših trekingov v Canadian Rockies- Crypt lake hike (5 ur v obe smeri, 600 m višine, lahka pot). Komur ni do toliko hoje se lahko z manjšo ladjo popelje po čudovitem gorskem jezeru Waterton lake do sosednjega Glacier National Park ali se sprehodi po označenih poteh ob jezeru. Prijetno turistično mestece Waterton na idilični lokaciji in z odlično turistično ponudbo bo prav gotovo pritegnilo vse, ki se ne bodo udeležili trekinga.

 

 

6. dan
Preko Crowsnest pass v Britansko Kolumbijo
Nočitev Fernie, 170km

Mestece Fernie je bilo zgrajeno v enotnem slogu po požaru leta 1908, ima zanimivo zgodovino, v bližini več smučišč in leži sredi ohranjene gorske narave in gozdov, kjer je mogoče srečati veliko vrst živali.

V območju je velika izbira aktivnosti: Reka Elk river ponuja osvežitev v vročih poletnih dneh. Za boljši vtis o prostranih iglastih gozdovih med gorami pa predlagamo hojo po eni od urejenih poti v Mount Fernie Provincial park (od 3 do 8 ur, glede na interes večine na sestanku že pred odhodom) ali v Annex parku na obrobju mesta s krajšimi potmi. V bližini Fernie so urejene proge za gorsko kolesarjenje, sposoditi si je mogoče gorska kolesa ali opremo za ribolov…

Vsem, ki bi si naravo raje ogledali z vode, priporočamo poldnevni rafting na Elk river (60$, brzice stopnje II/III, primerno za vsakogar).

7. dan
Fort Steele in vroči vrelec
Nočitev Radium, 230km

Dopoldne obisk Fort Steele, pomembne utrdbe iz časov prvih naseljencev, kjer bomo lahko iskali zlato s siti, se vozili s konjskimi vpregami ter spoznavali življenje na »divjem zahodu« v 18. stoletju.

Nato si bomo ogledali muzej kanadske železnice v mestecu Cranbrook (Canadium museum of rail travel). Železnica ima v zavesti prebivalcev teh krajev posebno mesto, saj pred zgraditvijo železnice tukaj ni bilo ničesar.

Sprostili se bomo v kopališču v letoviškem kraju Radium Hot Springs, kjer je največji kanadski vroči vrelec – z razgledom na gore nacionalnega parka Kootenay. V mesto večkrat zaidejo kanadske divje koze. Več o živalstvu v Canadian rockies na www.field.ca/yohonationalpark/wildlife.

8. dan
Nacionalni park Banf
Nočitev Banff, 250km

Dan čudovitih razgledov. Zjutraj se bomo odpravili proti Lake Louise, idiličnemu mestecu med gorami, ki leži v nacionalnem parku Banff - prvem in morda najlepšem nacionalnem parku v Kanadi. Ogledali si bomo jezera, ki krasijo številne razglednice: Lake Luise, se povzpeli na razgledišče Peyto Lake lookout , in nato še jezero Lake Moraine. Od slednjega bomo nadaljevali pot peš še do jezera Consolidation lake (v obe smeri 2 uri, lahka pot), možno pa je v tem času tudi najeti kanu in veslati po modrem jezeru (Lake Moraine). Več na www.field.ca/activities/canoeing.

9. dan
Nacionalni park Banff
Nočitev Banff, 0km

»Garden path trail and Twin Cairns Meadow«

Da bi lepoto tega območja spoznali od blizu, se bomo odpravili na po mnenjih številnih obiskovalcev najlepšo pešpot v območju, lahko do srednje zahtevno pot »Garden Path Trail and Twin Cairns Meadow«. Peš bomo dvakrat prečkali kontinentalno razvodnico - mejo med Alberto in Britansko Kolumbijo sredi visokih gora, se povzpeli na dve prav posebni razgledišči in pustili za seboj tri jezerca. Pot je dobila ime po obilju poletnega cvetja, pogoste so tu tudi prijazne zemeljske veverice. Hodili bomo okrog 3 ure in pol / 8 km, potrebni so pohodni čevlji / gojzarji.

Tistim, ki se morda ne bodo udeležili tega pohoda, priporočamo ob lepem vremenu gondolo Banff, s katero se lahko v samo desetih minutah povzpnete na vrh gore Sulphor Mountain (2451m) s čudovitim razgledom.

Druge možnosti z malo hoje:

Sprehod po utrjeni široki poti do kilometer oddaljenih Bow Falls (15 min) ali najem koles in kolesarjenje do 5 km oddaljenih skal zanimivih oblik imenovanih Hoodoos v bližini Banffa,

Ob toplem vremenu se lahko sprehodite okrog jezerca Minnewanka (Johnston lake), se osvežite v jezeru in si privoščite piknik v senci mogočnih iglavcev (skupaj 3 km / 45 minut hoje).

Prosto popoldne v Banffu:

Mestece Banff je zanimiv turističen kraj s čudovito okolico in bogato turistično ponudbo za vse okuse. O zanimivem nastanku mesteca boste izvedeli več priporočenem Whyte muzeju (6$), o nastanku nacionalnega parka zaradi zdravilnih toplih vrelcev v prvem urejenem toplem vrelcu »Cave and basin national historic site« (4$), o Indijancih v Luxton museum (8$), o grizlijih in živalstvu v parku pa v 100 let starem Banff park museum (3$). Na voljo so tudi številne aktivnosti: kopanje v termalnem kopališču Banff Upper Hot Springs (8$), rafting s transferom tudi do najbolj divjih rek: Kanaskis river in Kicking horse river ali po bolj mirni bližnji reki Bow river, ribolov, jahanje v naravi in tudi golf. Časa za vse bo zagotovo premalo.

10. dan
Golden ob reki Kicking Horse
Nočitev Golden, 90km

Vožnja preko slikovitih prelazov in mimo NP Yoho do mesteca Golden, kjer je možnost najtežavnejšega komercialnega raftinga v Kanadi po znameniti reki Kicking Horse River (stopnja težavnosti III/IV, globoki kanjoni in čudovita okolica) ali po mirnejši Kootenay River (stopnja težavnosti II/III). Rezervacije bomo uredili glede na vaš interes že pred odhodom, več informacij najdete na www.field.ca/activities/rafting.

V mestu je zanimiv informacijski center, ki ponuja širok nabor aktivnosti v naravi. Golden je namreč na odlični lokaciji zelo blizu kar 6 nacionalnim parkom.

Posebnost tega mesta so volkovi v Norther Lights Wildlife Wolf Centre, katere lahko obiščete. Volkovi so socializirani, vzgojeni v ujetništvu in se dobro počutijo med ljudmi, več na www.northernlightswildlife.com/about_us.html.

V Golden si oglejte najdaljši lesen mostu v Kanadi 46 metrov dolg most preko reke Kicking horse, ki so ga zgradili strokovnjaki iz Kanade, ZDA in Evrope.

11. dan
Nacionalna parka Glacier in Revelstoke
Nočitev Revelstoke, 150km

Glacier national park: Eden najlepših prelazov je Rogers Pass, tu ogled zanimivega informacijskega centra. Sprehodili se bomo tudi po Hemlock Grove Trail skozi pragozd iglavcev (15 minut, lahka pot).

V Nacionalnem parku Rewelstoke bomo hodili po urejeni poti Skunk Cabbage Trail (pol ure, po deskah) in si ogledali orjaške cedre ob Giant Cedars Boardwalk (20 minut, po deskah)

Živahno jedro mesta Revelstoke je zaprto za promet, v veliki meri je ohranilo podobo iz prejšnjega stoletja. Na Grizli plaza bodo so ob poletnih večerih pogosti brezplačni večerni glasbeni nastopi.

12. dan
Vinorodni Okangan Valley in plaže v Kelowni
Nočitev Kelowna, 210km

Zapustili bomo visoke gore in se po topli vinorodni dolini Okanagan Valley pripeljali do prijetnega mesta Kelowna s številnimi urejenimi parki in vinskimi kletmi. Kelowna leži ob jezeru Okanagan, ki je poleti zaradi vročega podnebja in številnih urejenih parkov ter peščenih plaž kraj, kjer Kanadčani preživljajo počitnice ob vodi in kjer so na voljo poleg kopanja tudi številne vodno-športne aktivnosti na jezeru Okanagan. Ta dan tudi obisk ene od vinskih kleti in pokušina odličnih vin. Popoldne kopanje na kateri od kar 22 urejenih plaž v mestu Kelowna. Več o plažah na www.hellobc.com/en-CA/SightsActivitiesEvents/RestRelaxation/BeachesSwimming/ThompsonOkanagan.html

13. dan
Kolesarjenje in kopanje v toplem jezeru
Nočitev Osoyoos, 160km

Vožnja do bližnjega Myra Canyon. Tu si bomo izposodili kolesa in kolesarili po nekdanji železniški progi z ohranjenim lesenim viaduktom v Myra Canyon. Popoldne vožnja do mesteca Osoyoos s puščavskim podnebjem. Jezero Osoyoos je eno najtoplejših jezer v deželi, ima lepe peščene plaže in je primerno za kopanje.

14. dan
Peš po puščavi
Nočitev Hope, 330km

Sprehod po tematski poti v Osoyoos Desert Centre, kjer bomo morda slišali zvok klopotače, zagotovo pa od blizu spoznali puščavsko rastje v pravi kanadski puščavi.

Vožnja med vinogradi nato pa mimo treh »provincial parks«: Cathedral park, E. C. Manning park in Skagit valley park do mesteca Hope ob reki Fraser river.

15. dan
Fort Langley in živahna Victoria
Nočitev Victoria, 230km

Prosto v zanimivem zgodovinskem Fort Langley, živahnem mestecu blizu Vancouvra. Prihod do obale Pacifika, s trajektom na Vancouver Island. Pozno popldne prihod v najbolj živahno mesto na otoku – Victoria. Predlagamo vsaj daljši sprehod po tem simpatičnem mestu, morda najem koles, kajakov ali obisk plaže (s kabinami za preoblačenje) v Victoria Harbour Provincial park in večerno kopanje v morju.

16. dan
Divja obala Nacionalnega parka Pacifc Rim
Nočitev Tofino 350km

Zapustili bomo simpatično Victorio in prečkali gozdnati Vancouver Island do njegove divje zahodne obale, do Nacionalnega parka Pacific Rim. Spotoma postanek v Raincoast Interpretive Centre ter krajša hoja po več tematskih poteh (zapuščina staroselcev, najdaljša peščena plaža, mogočen starodaven gozd…) in mestecu Ucluelet.

17. dan
Aktivnosti v Tofinu
Nočitev Tofino, 0km

Ta dan je na izbiro več možnosti: vodeno veslanje med orkami s kajaki, ogled medvedov z manjšo ladjo/čolnom, ogled kitov z večjega čolna. Vsem predlagamo vsaj najem kajaka in veslanje do bližnjega zelenega otočka Meares Island, med potjo morda srečamo orke, tjuljne, delfine in še koga. V Tofinu je tudi lepo urejen botanični vrt s številnimi zanimivimi rastlinami. To divje območje zaradi svoje mirne lege in bližine največjega oceana pušča vtis pri vsakem obiskovalcu.

18. dan
Viseči most nad reko Capilano
Nočitev Vancouver, 260km

Vožnja do mesta Nanaimo, od tu trajekt preko Salish sea nazaj na celino (Nanaimo - Horseshoe Bay). Sledi pustolovščina: prečkanje visečega mostu v Capilano Suspension Bridge Park kar 70m nad reko Capilano. V bližini mostu je park z indijanskimi totemi »Story center« ter interaktivna predstavitev rastja v parku. Prihod v Vancouver.

19. dan
Vancouver
Nočitev Vancouver, 0km

Zjutraj z vodnikom skupen ogled centra mesta, popoldne prosto. Vodnik bo na voljo za vse informacije.

Vancouver se uvršča na vrh seznama mest, v katerih je najprijetneje živeti. V Stanley Parku, največjem mestnem parku Kanade, je na razpolago veliko število zanimivosti. Priporočamo piknik pri Lumberman's Archu ali pa obisk plaže Second Beach. Po parku vozijo zastonj avtobusi, možna je tudi vožnja s kočijo. V parku je tudi Vancouver Aquarium, ki nudi dom kar 9000 različnim živalim vključno z morskimi psi in delfini.

20. dan
Vancouver
Nočitev Vancouver, 0km

Gastown je najstarejša četrt v Vancouvru. Nekoč propadla pristaniška četrt je danes zaželen naslov za restavracije in butike. V tej četrti stoji tudi slavna vancouvrska parna ura, ki je ena izmed največjih znamenitosti v mestu. Zanimivo je, da uro v bistvu poganja elektrika.

China town je popolnoma drug svet. Na vsakem koraku so na voljo eksotične azijske specialitete. V kitajski četrti lahko vidite tudi eno najožjih zgradb Sam Kee Building, ki je široka samo 1,80 m in stoji ob vhodu v kitajsko četrt.

Predlagamo pobeg iz živahnega utripa v oazo miru - Tradicionalni kitajski vrt, več nawww.vancouverchinesegarden.com.

21. dan
Začetek poleta proti domu

Polet iz Vancouvra ob 15:30.

22. dan
Prihod domov

Pristanek v Munchenu naslednji dan ob 12:30. Na letalu bomo doživeli kratko noč, saj bomo leteli dnevu naproti. Transfer do Ljubljane, prihod v Ljubljano okrog 18h.

  Dodatne informacije

  Cena potovanja? V letu 2011 je bila cena tega potovanja 2.590 €/os., potovanje pa smo naredili za skupino 13 oseb z vodnikom. Cena potovanja je vključevala:

  · avtobusni transfer Ljubljana - letališče Munchen - Ljubljana,

  · direkten polet s kanadsko letalsko družbo Air Transat: Munchen – Calgary in Vancouver – Munchen, z vključenimi letališkimi taksami.

  · namestitve v motelih (80%), hostlih in hotelih na dobrih lokacijah v dvoposteljnih in štiriposteljnih sobah, povsod s posteljnino, brisačami.

  · zajtrke: kjer je bilo na voljo v restavracijah namestitev, drugod preproste samopostrežne, z lastnim kuhanjem kave / čaja.

  · prevoze z udobnimi avtomobili in 2x trajekt na Vancouver island,

  · številne vstopnine in aktivnosti: Royal Tyrell Museum, Head Smashed in Buffallo Jump, vstopnine v nacionalne parke Waterton, Banff, Yoho, Glacier, Revelstoke, Kopališče Radium hot springs, Canadian Museum of Rail travel, Fort Steele, izposoja koles v Myra Canyon, Osoyos Desert Centre, Fort Langley, Raincoast Interpretive centre, Capilano bridge.

  · vodenje izkušenega slovenskega turističnega vodnika z licenco GZS,

  · turistično zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco Coris,

  · organizacija potovanja ter DDV.

  Kako je s kosili in večerjami? V Kanadi, zlasti v večjih mestih, je na voljo velika izbira restavracij z vsega sveta, v gorati notranjosti je moč najti sveže ribe, telečje zrezke, divjačino, pa tudi zelenjavo (solate so včasih sladkane, preverite)... Povsod bo dovolj časa za večerje. Pogosto bodo postanki v času kosil, včasih pa bo ravno v času kosila katera od rezerviranih aktivnosti. Takrat bo namesto kosila čas za malico, o tem boste obveščeni že vnaprej. Zvečer bo razen izjemoma možnost lastnega kuhanja v dobro opremljenih kuhinjah naših namestitev. Tudi za nakupe hrane bo dovolj časa. Kava in slaščice: Starbucks, Super Cup, predvsem pa kanadski Tim Hortons (v Kanadi je št. 1) - ekstra velike kave za s sabo, donuts, pravi smoothie.

  Bo priložnost tudi za aktivnosti po lastnih željah? Seveda. Program poteka sproščeno, postanki so dovolj dolgi, da je mogoče načrtovati tudi lastne aktivnosti. Poleg aktivnosti, ki so vključene v ceno, bomo glede na vaš interes nekatere dodatne aktivnosti rezervirali skupaj - po sestanku vseh udeležencev mesec pred odhodom. Glede na sproščen potek potovanja bodo svoje želje lahko uresničili ljudje z različnimi interesi: ljubitelji živali, narave, navdušenci nad športom ter udeleženci, ki jih zanima kultura, kanadska družba ali pa le sprostitev in zamenjava okolja za nekaj časa. Tudi otroci si bodo zapomnili vsak dan posebej.

  Kakšne so cene aktivnosti? Nekaj cen smo napisali v program, nekatere pa navajamo tukaj (v kanadskih dolarjih, veljavno leta 2011, cena za odrasle, večinoma s taksami): Gondola Banff 29 $, Calgary tower 14 $, Ladjica Waterton 36 $, Calgary Heritage Park Historical Village 13 $, Calgary Glenbow museum 14 $, Fort Calgary 11 $, Calgary ZOO 19 $, Kicking horse river rafting 87 $, Kootenay river rafting 69 $, Whyte museum Banff 6 $, Cave and basin national historic site Banff 4 $, Luxton Museum Banff 8 $, Banf Park Museum 3 $, kopališče Banff Upper hot Springs, Tofino ogled medvedov s čolnom 79 $, Ogled kitov s čolna 79 $, Ogled ork s kajaki 113 $, Tofino botanic gardens 10 $, Chinese Garden Vancouver 12 $, Plaža Second Beach Vancouver 5,10 $, S kočijo po Stanley parku 29 $. 

  Koliko denarja moram vzeti s seboj, kakšne so cene? Žal vam na to vprašanje ne bomo mogli zadovoljivo odgovoriti, saj so navade različnih udeležencev zelo različne. Hrana v trgovinah stane podobno kot pri nas. Cene v restavracijah so nekoliko višje, v večjih mestih je na voljo tudi cenejša hrana »na ulici«. Cene kosil so 12 – 15 $, večerij 30 – 40 $, dodati je potrebno napitnino 10-20%.

  Kje menjati, pri nas ali v Kanadi? V Kanadi so zelo razširjene plačilne kartice (Visa, Mastercard). Z uporabo teh se izognete menjavi denarja in menjalnim provizijam. Menjavi se izognete tudi z dvigom kanadskih dolarjev na bankomatu s kartico Maestro. V Kanadi je mogoče v bankah in menjalnicah menjati EUR, vendar so lahko banke ob našem prihodu v mesto že zaprte, bankomatov pa ni povsod... Zato vseeno predlagamo, da nekaj kanadskih dolarjev kupite že v Sloveniji, za manjša gotovinska plačila prve dni. Kanadska posebnost je označevanje cen BREZ DAVKA. K navedeni ceni v trgovini boste na blagajni prišteli še od 7 do 15 %, odvisno od izdelka in od province, kjer kupujete. Druga posebnost je nanapisano pravilo, da se natakarjem v restavracijah ob plačilu plača tudi 10 – 20% NAPITNINE. Napitnina je običajna tudi pri plačevanju taksijev, frizerja…

  Je potovanje vodeno? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik z licenco GZS. Skrbel bo za nemoten potek potovanja in predstavil mnogo zanimivosti Alberte in Britanske Kolumbije. Večino programa si boste ogledali skupaj z vodnikom, nekajkrat je v programu predvidenih več možnosti ali prosto. Že pred prihodom v mesta, kjer je po programu tudi prosto, bo vodnik podal osnovne informacije o priporočenih ogledih. Tako Calgary kot Vancouver si boste ogledali najprej skupaj. Svetujemo tudi lastno pripravo udeležencev na potovanje s pomočjo interneta in vodničkov, vsaj na mesta Calgary, Banff in Vancouver, kjer bo znamenitosti, muzejev in možnih aktivnosti precej več, kot bo časa zanje.

  Kako velika skupina? Idealna velikost skupine je 15 - 20 oseb. Skupina je lahko tudi večja ali manjša.

  Se bomo veliko vozili? Zaradi sproščenega tempa je to potovanje nekaj posebnega! Voženj bo malo, v povprečju do 3 ure dnevno in kar 5 dni je brez voženj. Potovanje ne bo naporno. V programu so tudi prosti dnevi in veliko daljših postankov, pogosto s sprehodom v naravi ipd.. Vožnje bodo zanimive, vozili se bomo po lepih krajih in videli različne tipe pokrajin.

  Ob kateri uri se zvečer prihaja v namestitve? Večino dni bomo v naše namestitve prišli že pred 19. uro. Zvečer bo čas za večerjo, zanimive lokacije mnogih prenočišč vabijo na kakšen sprehod...

  Kaj lahko pričakujem v namestitvah? Namestitve so skrbno izbrane, na centralnih lokacijah in z dobrimi ocenami gostov. Večinoma so to moteli (v udobnih sobah sta večinoma dve široki »queen« postelji /152 cm × 203 cm/ s kopalnico ter kuhinjo, ožje-evropske postelje so zelo redke), občasno hostli predvidoma z dvo do štiriposteljnimi sobami (izjemoma s skupnimi čistimi kopalnicami, z dobro opremljenimi skupnimi kuhinjami, TV sobami ipd.), in izjemoma hoteli. V sobah je pogosto TV, večinoma je na voljo internet, možnost pranja in sušenja perila, ponekod feni, bazeni, žar, kolesa... Za kopanje v kopališčih, jezerih in morju potrebujete svojo brisačo.

  Kdaj priporočate potovanje? Kako se obleči? Avgusta je v Kanadi tako kot pri nas najtoplejše poletje. Potrebovali boste lahka poletna oblačila. V osrednji preriji, zlasti pa v dolini Okanagan pričakujemo temperature preko 30 stopinj C. Ne pozabite kratkih hlač in kopalk. Pripraviti pa se je potrebno tudi na možnost slabšega vremena. Prav tako bo hladneje v gorah. Priporočamo udobna večplastna oblačila ter termoflis in nepremočljivo vetrovko. V naših namestitvah bodo na voljo pralni in sušilni stroji, zaradi manj prtljage priporočamo vsaj eno pranje na sredini potovanja.

  Nujna oprema? Fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, manjši nahrbtnik, gojzarji za trekinge. Na vsa vprašanja o prtljagi bomo odgovorili tudi na sestanku pred odhodom.

  Kakšne so vtičnice? Napetost je 110 V, potrebovali boste vmesni člen - adapter . Kupiti ga je mogoče na letališčih ali že doma po spletu.

  Potovanje z otroki? Z otroki imamo na potovanjih dobre izkušnje. Največ je odvisno od izkušenj njihovih staršev, od priprave otrok na potovanje, od igrač, ki jih vzamejo s seboj. Sicer je v programu veliko otrokom zanimivih aktivnosti (dinozavri, divji zahod, indijanci…). Še najbolj naporen del potovanja je polet z letalom, ki si ga odrasli znamo skrajšati z dobro knjigo, s filmi na letalu ali s spanjem, otroci pa potrebujejo pri tem kar nekaj pomoči in stalno zaposlitev. Predlagamo, da nas pokličete, če razmišljate o prijavi z majhnimi otroki.

  Lahko v Kanado potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste potni list. Svetujemo vam, da preverite veljavnost vaših potnih listov in da v primeru neveljavnosti starega vlogo za izdajo novega potnega lista vložite vsaj tri tedne preden dokument potrebujete. Zaradi urejanja zavarovanja Coris bomo potrebovali številko vašega potnega lista najpozneje dva tedna pred odhodom.