Sever pozimi

Skandinavija pozimi

8 dni
Hostli
Letalo, vlak

Kratek opis

Sever smo obiskali v času zimskih počitnic, v tednu brez lune, ko se najlepše vidi severni sij. Kdaj ponovno, še ni znano. Potovanje lahko pripravimo za zaključeno skupino.

Program potovanja

1. dan
Let v Stockholm

Odhod iz Ljubljane in transfer do Gradca ali Zagreba ter polet do Stockholma, namestitev v centru mesta na ladji Chapman (na fotografiji). Hostel je prijeten in ponuja svojim gostom veliko storitev.

2. dan
Stockholm in nočni vlak na sever

Ogled Stockholma: Muzej potopljene ladje Vasa, zgodovinski Gamlastan, po želji ogled še kakšnega od več kot 100 sodobno urejenih muzejev ... Vodnik bo spremljal skupino ves čas, če pa bi si morda želeli ogledati kaj po svojih željah, bodo v Stockholmu vsem na voljo karte mesta in opisi številnih zanimivosti v angleščini in nemščini.

Pozno popoldne z vlakom skozi širne severne gozdove mimo jezer, rek in samotnih kmetij proti daljnemu severu. Na vlaku možnost večerje v jedilnem vagonu.

3. dan
Kiruna

Ob 10:30 prihod v Kiruno. Kiruna je najsevernejše švedsko mesto, ki se je razvilo tako daleč na severu zaradi rudnika železove rude. V februarju bo tam dolga polarna noč in kratek polarni dan, približno od 8h do 18h. Za obisk severa smo izbrali teden brez lune, da bomo lahko ob jasnem vremenu razen v neskončni belini uživali še v nočnih predstavah severnega sija.

V Kiruni bomo obiskali največji podzemni rudnik na svetu ter si privoščili nočni sprehod po zasneženi naravi (potrebna so zimska oblačila in topla obutev) in ob jasnem vremenu občudovali severni sij (aurora borealis).

4. dan
Ledeni hotel

Dopoldne se bomo zapeljali do bližnjega Jukkasjarvija, kjer vsako leto znova zgradijo znameniti ledeni hotel, ki je zaradi izvirne ideje, lege ob zaledeneli reki in raznolikih ledenih skulptur nekaj posebnega. Bil je prvi in je še vedno največji ledeni hotel na svetu. Vrnitev v Kiruno in ob 14:15 po najsevernejši potniški železnici do Nacionalnega parka Abisko.

V Abisku bomo nastanjeni v hostlu, ki nekoliko spominja na planinsko kočo. Popoldne in zvečer si bo možno izposoditi tekaške smuči in teči po lepo urejeni progi (pozor, ob določeni uri ugasnejo razsvetljavo), iti v savno, ki deluje po starem - na polena, hoditi s krpljami ali se sprehoditi do zamrznjenega jezera.

5. dan
Vožnja s pasjo vprego

Dopoldne se bomo seznanili z vlečnimi psi, med katerimi prevladujejo sibirski husky-ji. Popeljali se bomo s pasjo vprego po zasneženi divjini nacionalnega parka Abisko ... Vožnja bo tiha, poslušali bomo le škripanje snega pod vprego in sapo navdušenih psov.Popoldne se bomo z vlakom zapeljali po čudoviti zimski pokrajini preko gora na Norveško. Zlasti zadnji del trase te železnice - spust v Narvik fjord je zelo razgleden.

Prosto v obmorskem Narviku. Ob interesu nekaj oseb je možnost vožnje po fjordu z gumenjakom s v posebnih zaščitnih oblačilih s hitrostjo 50 vozlov - okrog 80 km/uro (doplačilo).

6. dan
Narvik in let v Oslo

Narvik je pristanišče v zavetju Ofotfjorda. Na hribih tik nad mestom so urejena smučišča. Zanimiva aktivnost: Z gondolo se bomo povzpeli na goro in se z izposojenimi sanmi spustili v dolino (pribl. 3 km). Pozno pololdne transfer na letališče, kjer se bomo ob 19:10 poslovili od severa in poleteli proti Oslu. Namestitev v prijetnem hostlu v središču Osla.

7. dan
Oslo

Dopoldne skupen ogled Vigelandovega parka, sprehod po ožjem mestnem jedru zaprtem za vozila. Popoldne predlagamo vožnjo z ladjico na polotok Bygdoy in ogled katerega od tamkajšnjih muzejev. Številne zanimivosti so tudi v mestu: arhitekturno zanimiva opera, trdnjava Akershus, skakalnica Holmenkolen, zoološki muzej ... 

8. dan
Prihod domov

Transfer do letališča in let domov. Pristanek na bližnjem letališču transfer ter prihod v Ljubljano v popoldanskem času.

    Dodatne informacije

    Cena potovanja? Nazadnje smo potovanje izvedli z majhno skupino 8 oseb. Cena potovanja je znašala 1.330 €/os.

    Prenočevanje? Izbrali smo prijetne hotele in hostle z dvoposteljnimi sobami (z rjuhami, brisačami in zajtrki), ki omogočajo bivanje v urejenem, toplem in čistem okolju. V hostlih so na voljo dodatno tudi kuhinje in skupni prostori, s TV, pralnimi stroji itd. Vse namestitve so na dobrih lokacijah.

    Kako se obleči? Povprečna temperatura na severu Švedske je v februarju - 12 stopinj C, ob našem obisku v 2009 je bila tempreatura okrog - 7 stopinj C. Priporočamo debela in topla večplastna zimska oblačila ter toplo zimsko obutev, v hostlih pa copate. Dodatna zaščitna oblačila in obutev so vključeni pri vožnje pasje vprege in vožnji z gumenjakom po fjordu, ne pa pri sprehodih v Kiruni in Abisku.