Dežela tam spodaj

Avstralija in Tasmanija

17 dni
Hostli in hišice s kuhinjami
Avtobus, letalo
 • Koala
 • Grampions
 • Wallabies
 • Dove Lake
 • 12 apostolov
 • Sydney
 • Philip island pingvini

Kratek opis

To zanimivo potovanje smo izvedli v februarju in marcu 2014 z manjšo skupino 10 gostov z vodnikom. Potovanje lahko pripravimo za zaključeno skupino (ob zgodnji prijavi skupine bo cena nižja), razpisano pa bo to potovanje predvidoma ponovno v prihodnjih letih. Povezali smo številne zanimivosti južne Avstralije in Tasmanije s kar najmanj vožnje. Vključili smo le dva notranja leta in tako uspeli obdržati ugodno ceno in prihraniti čas za oglede ter aktivnosti v nacionalnih parkih...

Program potovanja

1. dan
Let proti Sydneyu
Transfer do letališča, 240 km

Ob 9:30 odhod iz Ljubljane do letališča Benetke. Popoldne (ob 15:30) začetek leta z eno najudobnejših letalskih družb okrog zemeljske oble – proti Sydneyu.

2. dan
Prihod v Sydney
Nočitev Bondi beach YHA, 19 km

Zaradi leta proti soncu in časovne razlike bo ta dan pol krajši in bo minil pretežno na letalu. Prostora za noge bo dovolj tudi za tiste z daljšimi, čas, ki ga bomo imeli ta dan vsi v izobilju, pa nam bodo pomagali krajšati številni novejši filmi ter okusna in pogosta hrana in pijača po izbiri. Morda vzamete s seboj še kakšno dobro knjigo… Zvečer (ob 22:30) pristanek "tam spodaj" in transfer do prijetnega hostla v neposredni bližini znamenite sydneyske plaže Bondy beach.

3. dan
Sydney
Nočitev Bondi beach YHA

V Sydneyu živi kar 4,5 milijona ljudi, vendar večina v nizkih hišicah. Ljudje po ulicah še vedno hodijo in ne hitijo, doma so ob čudovitem naravnem pristanišču – zalivu Sydney Harbour, zelo blizu najlepših plaž Avstralije.

Ogledali središče mesta. Do znamenitega mostu Harbour bridge in razgledišča Pylon lookout se bomo sprehodili skozi zgodovinski predel imenovan The Rocks, z ohranjeno kolonialno arhitekturo. V muzeju The Rocks discovery museum bomo spoznali ne ravno zgledno preteklost najstarejše evropske naselbine v teh krajih. Nadaljevali bomo do sydneyske opere, ki je na seznamu svetovne arhitekturne dediščine in obiskali še prelep botanični vrt Royal botanical gardens osnovan že leta 1816, z razgledi na Sydneyski zaliv.

4. dan
Sydney
Nočitev Bondi beach YHA

Dan lahko preživite na več načinov, z vodnikom ali samostojno: 
Predlagamo ogled avstralskega pomorskega muzeja Australian National Maritime Museum z repliko ladje kapitana Cooka HMB Endeavour, ali čudovit akvarij Sydney Aquarium (muzeji so odprti večinoma le do 17h, do območja muzejev z vodnikom), lahko pa se z ladjo družbe Captain Cook zapeljete po zalivu (uro in pol, od 32 AUD online). 
Popoldne/zvečer priporočamo daljši sprehod z vodnikom od plaže Bondy po razgledni poti nad visokimi prepadnimi klifi imenovani Coogey Clifftop walk mimo več lepih zalivov (možnost »snorklanja« na plaži Clovelly) vse do plaže Coogey (2 uri in pol peš), vrnitev z mestnim prometom.
Na voljo bodo vse informacije o cenah vstopnin, odpiralnih časih, mestnem prometu, zemljevidi... Ker je možnosti res veliko, predlagamo da tudi sami že doma preberete kaj o tem zanimivem velemestu.


*Zanimivo je vodeno jutranje veslanje s kajaki po Sydney Harbour (doplačilo ob prijavi, 90 AUD/3,5 ure).
*Lahko se s trajektom iz centra zapeljete 12 km po Sydney Harbour (mimo Sydney Harbour National Park in Taronga ZOO - z razgledom na zaliv in mimo nekaterih najlepših vil) do predela Manly in še ene čudovite plaže Manly beach, kjer se lahko kopate v morju ali v velikem bazenu z morsko vodo ali pa se sprehodite po delu sprehajalne poti Manly Scenic Walkway.

5. dan
Blue mountains – celodnevni izlet
Nočitev Bondi beach YHA, 270 km

Območje 1100 m visokega platoja iz peščenjaka Blue mountains, ki ga prekinjajo prepadne skalnate soteske pokrivajo strnjeni evkaliptusovi gozdovi, je dolgo veljalo za neprehodno in je preprečevalo širjenje poselitve Avstralije proti notranjosti. Danes so »Modre gore« na seznamu svetovne dediščine UNESCO, ime je nastalo zaradi izparevanja eteričnih olj evkaliptusa in prosojnih modrikastih meglic…
Po postanku v bližini 300 m visokih slapov Wentworth falls se bomo ustavili v turističnem mestecu Katoomba in se nato sprehodili po zelo razgledni poti najprej na vrhu visokih pečin, nato pa pod njimi. S platoja se bomo po več kot 800 strmih stopnicah Giant stairway spustili 300 metrov nižje mimo znamenitih skalnih osamelcev Three sisters, nadaljevali po poti Federal Pass pod klifi proti slapu Katoomba Cascades in se iz dna doline povzpeli nazaj na plato po stopnicah Furber stairs ali se zapeljali navzgor z železnico ali z žičnico (3 ure in pol hoje, pot je dobro zavarovana). 
Postanek v Scenic World, kjer se lahko popeljete preko doline z gondolo s steklenim dnom.
Po panoramski cesti »Bells Line of Road« bomo po nekaj razglednih postankih zapustili Blue mountains. Vrnitev v Sydney v večernih urah.

6. dan
Polet na Tasmanijo in soteska Cataract Gorge
Nočitev Launceston, transfer 15 km

Dopoldne polet na Tasmanijo. Tasmanija je miren otok zmernega podnebja in slikovitih obal, kjer se je v številnih nacionalnih parkih ohranilo največ prvobitnih avstralskih živali. Na avstralski celini so avtohtono živalstvo v veliki meri spremenili iz Evrope pripeljani psi (dingi), zajci, mačke in živinoreja, na Tasmaniji pa so prvo (evropsko) lisico opazili šele pred nekaj leti! Nacionalni park pokrivajo dobro tretjino dežele in s svojo divjino nudijo življenjski prostor večim vrstam kengurujev, simpatičnim wombatom, koalam, avstralskim vragom in številnim bolj in manj glasnim pticam, v morju okrog Tasmanije pa srečamo obilje rib, pingvinov, tjulnjev, delfinov...
Namestitev v prijetnem hostlu v simpatičnem mestu Launceston, ki se ponaša s slikovito sotesko Cataract Gorge na reki South Esk river kar v samem mestu. Do soteske se bomo sprehodili od mostu Kings bridge po urejeni sprehajalni poti ob reki (pol ure v eno smer) in se vrnili po drugi strani reke. Preko reke vodi viseči most pa tudi sedežnica z razmakom med stebroma kar 308 metrov, kar je svetovni rekord. V bližini soteske tudi je brezplačen bazen na prostem. Po želji si lahko pred vrnitvijo v hostel ogledate še lepo urejen Royal park.

7. dan
Nacionalni park Cradle Valley
Nočitev Launceston, 310 km

Podali se bomo v gore v nacionalni park Cradle Valley (zgodnji odhod), kjer se dviga najvišja gora Tasmanije Cradle Mountain (1.545 m). Park je vsaj ob lepem vremenu zagotovo eden vrhuncev obiska Tasmanije: peš po krajših urejenih poteh Rainforest walk (10 min), Knyet Falls (pol ure) in po eni najlepših poti na Tasmaniji - okrog slikovitega jezera Dove lake (2 uri). Videli bomo visoka avtohtona drevesa, zagotovo srečali kakšno simpatično žival in občudovali divjo gorsko pokrajino s povsem drugačno vegetacijo, kot smo je vajeni v evropskih gorah. Sledi povratek v Launceston.

8. dan
Vzhodna obala - Nacionalni park Freycinet
Nočitev Bicheno, 212 km

Vzhodno tasmansko obalo krasijo številni zalivi s peščenimi plažami. Najprej bomo obiskali Nacionalni park Freycinet, ki slovi po idiličnih obalah in zalivih belega peska. Privoščili so bomo enega najpopularnejših vzponov v Tasmaniji - vzpon do razgleda na slikoviti zaliv Wineglass bay (Wineglass bay lookout, uro in pol v obe smeri), tisti z več kondicije pa vzpon še naprej na razgledni vrh Mt. Amos (454 m, dodatna ura in pol hoje po zahtevnejši poti). Vožnja po polotoku ter več kratkih sprehodov do urejenih razgledišč na divjo naravo in do slikovite plaže Friendly Beach. 
Obiskali bomo Freycinet Marine Farm, kjer bo možno kupiti in poskusiti okusne in sveže domače ostrige (14 AUD za 12 ostrig), pijačo se lahko prinese s seboj ali kupi pri njih (prodajajo odlično vino), izpolnjeni so torej vsi pogoji za odličen piknik sredi dneva.
Popoldne namestitev v prijetnem v obalnem mestecu Bicheno, ki je ustvarjeno za mirne sprehode ob nikoli mirnem oceanu. Predlagamo sprehod po obalni poti ali vzpon na Whalers hill, od koder so se v času kitolova razgledovali za kiti. Zanimiva je luknja v skalah (blowhole), iz katere ob razburkanem morju razpenjena voda brizga visoko v zrak (priporočamo varnostno razdaljo tudi, ko je morje mirno). Posebnost Bichena so tudi najmanjši pingvini na svetu, ki tukaj ob mraku prihajajo na obalo. Možen je voden ogled iz neposredne bližine (25 AUD).

9. dan
Klifi na polotoku Tasman in zgodovinski Port Arthur
Nočitev Hobart, 317 km

Polotok Tasman je bil zaradi visokih klifov in divje obale leta 1830 določen kot kaznilnica za tiste britanske kaznjence, ki so tudi v koloniji zagrešili zločine. Kraj Port Arthur je danes urejen kot muzej in je najpomembnejša kulturna znamenitost Tasmanije, ogledali si ga bomo dopoldne (zgodnji odhod iz Bichena).
Popoldne se bomo ustavili na več slikovitih krajih in občudovali razgibano obalo: v bližini drugega zgodovinskega kraja Eaglehawk Neck bomo videli Blowhole, Tasmans Arch, the Devils Kitchen in se zapeljali še do idiličnega zaliva Fortescue bay, kjer bo ob lepem vremenu možno kopanje. V mesetecu Doo town vsebujejo imena številnih ribiških hišic besedico »doo« (npr. »Love me doo«, »We doo« ali celo »Doo me«).
Ob povratku zvečer postanek pri Dunalley fish market, kjer prodajajo odličen fish and chips (riba s krompirčkom, 10-15 AUD).

10. dan
Hobart
Nočitev Hobart

Hobart je simpatično zgodovinsko mesto številnih zanimivosti ob ustju reke Dervent River. Njegovo kuliso zaznamuje gora Mt. Wellington s številnimi urejenimi pešpotmi, do njih pa vozi kar mestni avtobus. Na nedeljsko dopoldne ogled živahne tržnice Sunday market in predela ob morju Hobart Waterfront. Popoldne je možnosti več: predlagamo ogled prav posebnega muzeja Mona, ki ga vodniki omenjajo kot eno osrednjih avstralskih zanimivosti, lahko pa počnete karkoli po svojem okusu, npr. najamete kolo in kolesarite z gore Mont Wellington v dolino (zanimiva možnost le za izkušene kolesarje)...

11. dan
Nacionalni park Mt. Field
Nočitev Hobart, 170 km

Izlet v nacionalni park Mt. Field: gorska pokrajina, visoka barja in jezera, bujni gozdovi, slapovi in obilje živalstva. Obiskali bomo informacijski center, šli peš do 45 metrov visokih slapov Russels Falls (20 min), in nadaljevali po urejeni poti mimo slapov Horse-shoe Falls in Lady Barron Falls, kjer bomo videli tudi najvišje cvetnice na svetu, drevesa vrste gorski evkaliptus (Eucalyptus regnans) (skupaj 2 uri).
Pred vrnitvijo v Hobart bomo obiskali tudi bližnje zavetišče za živali Bonorong (
www.discoverwildlife.com/tasmania/letter-bonorong), kjer zdravijo in skrbijo za osirotele divje živali ter nudijo dom tistim, ki ne morejo živeti v divjini. Videli bomo lahko koale, wombate, tasmanske vrage, quolle in nekatere od njih tudi pobožali...

12. dan
Let na celino in Melbourne
Nočitev Melbourne, 18 km

Jutranji let preko preliva Bass Strait v Melbourne, oddaja prtljage v naši namestitvi in nato popoldanski voden ogled središča Melbourna. To naravno pristanišče je eno najstarejših mest v Avstraliji, je mesto prijetnega podnebja in danes med drugim znano po odlični kavi.

Voden sprehod po centru mesta: od osrednjega trga Federation Square, kjer se vedno kaj dogaja, mimo cerkva Scots church in St Michaels Uniting Church, do parlamenta, gledališča Princess Theatre, skozi živahno kitajsko četrt do tržnice Bourke Street Mall. Nato se bomo vrnili do reke Yarra, jo prečkali po mostu za pešce in si po pribl. 2 km sprehoda privoščili počitek na južni strani reke ob Southbank promenade. Prost večer.

*Komur ni do vodenega ogleda centra mesta, lahko obišče razgledni grič Flagstaff Gardens (starodavna drevesa ter en najlepših pogledov na zaliv) ter živahno tržnico Queen Victoria Market, kjer je mogoče kupiti vse od domače hrane do didgeridooja v pristnem ambientu.

 *Zanimiva možnost: Večerno vodeno veslanje s kajaki po Yarra River (min. 4 osebe, trajanje 2 uri in pol, vključen je fish and chips, doplačilo 99 AUD ob prijavi na potovanje).

13. dan
Spoznavanje kulture aboriginov
Nočitev Phillip Island (140 km + 30 km)

Dopoldne bomo spoznali tradicionalno dimno ceremonijo aboriginskega ljudstva Kulin v čudovitem Royal Botanical Gardens, ki je sam po sebi ena osrednjih zanimivosti Melbourna, ter spoznali tradicionalno rabo rastlin za prehrano, zdravila in za izdelavo orodij. Sledi vožnja proti jugu do Phillip island, kjer si na avstralski kmetiji ogledamo predstavitve: ovčarske pse pri delu, striženje ovac, pokanje z bičem in metanje bumeranga. Nato si od daleč ogledamo zares veliko kolonijo tjulnjev in sodobno urejen Nobbies center, ob mraku pa bomo iz neposredne bližine opazovali prihod najmanjših pingvinov iz morja na plažo.

14. dan
Ljubke koale na otoku Phillip Island
Nočitev Torquay, 200 km

Zjutraj se bomo sprehodili po poteh med krošnjami v Koala Conservation Centre in opazovali koale v njihovem naravnem okolju. Nato vožnja po polotoku Mornington, ki je med prebivalci Melbourna vse od najzgodnejših časov priljubljen kraj za oddih na plaži. Oceanske obale so divje, notranje pa idilične in poleti vabijo h kopanju. Prosto v zgodovinskem danes pa letoviškem mestecu Sorento na ozkem koncu polotoka med obema obalama, mestecu lepih hiš iz apnenca. Sem je že leta 1803 iz Anglije prispela ekspedicija zapornikov, mornarjev, uradnikov in svobodnih naseljencev in postavila prvo evropsko naselbino v Victoriji. Pozno popoldne s trajektom Sorento – Queenschliff preko ustja zaliva Phillip bay. Morda bomo s trajekta videli delfine, zagotovo pa trdnjavo Fort Queenschliff, ki je dolgo varovala vhod v zaliv. Tudi Queenschliff je prijetno zgodovinsko mestece, po želji razgled nanj z novega razglednega stolpa. Namestitev pri kraju Torquay.

15. dan
Great Ocean Road
Nočitev Port Fairy, 280 km

Vožnja po znameniti obalni cesti Great Ocean Road proti zahodu, mimo slikovitih zalivov velikih valov, kjer so posneli že veliko filmov o surferjih, med njimi film »Point Break« s Keanu Reeves in Patrick Swayze v glavnih vlogah, mimo visokih apnenčastih pečin in skalnih osamelcev v morju, skozi žepe deževnega gozda, mirna obmorska mesteca, ter pod krošnjami dreves s koalami… Ustavljali se bomo na razgledih in si privoščili več sprehodov pourejenih poteh do naravnih znamenitosti. Eden najznamenitejših razgledov se ponuja na skalne osamelce v morju imenovane »12 apostolov«. Prečkali bomo nacionalni park Cape Otway, se po želji spustili do Gibsonove plaže po strmih v skalo vklesanih Gibsonovih stopnicah...

Ker je ob razgibani obali med Cape Otway in Port Fairy nasedlo doslej že več kot 200 ladij, se je tega dela obale prijelo ime »Shipwreck coast«.

Popoldne daljši postanek v slikovitem obmorskem mestecu Port Campbell s peščeno plažo med strmimi pečinami. Sledi še nekaj postankov in razgledov, nato pa vožnja do namestitve v obalnem mestu Port Fairy (*fairy = dobra vila).

16. dan
Nacionalni park Grampians
430 km

Zgodnji odhod iz Port Fairy. Divjina nacionalnega parka Grampians, ki med prostimi plezalci slovi zaradi nenavadnih previsnih skal iz peščenjaka, je pravo bogastvo flore in favne in odprtih pogledov na naravo, kot je bila pred prihodom belega človeka. V območju je precej aboriginskih risb na skalah in svetih krajev, pa tudi številne lepo urejene in označene pešpoti. Celo v mestecu Halls Gap je zrak poln zvokov papig in kukabur, kengoruji pa se pasejo kar na zelenicah pred hišami.

Najprej se bomo v sodobno urejenem informacijskem centru Brambuk Cultural Centre seznanili z tukajšnjimi Aborigini. Center, ki se vključuje v okolje tudi s svojo arhitekturo, vodi pet plemen ljudstva Koori skupaj z upravo parkov države Victoria. Nato se bomo sprehodili do Bunjil s shelter in si ogledali aboriginske risbe na skalah ter nato še do največjega slapa v Victoriji MacKenzie Falls. Sledi povratek po hitri cesti mimo mest Stawell, Ararat in Ballarat proti Melbournu.

Prihod na letališče Melbourne in zvečer (ob 22:25) začetek leta proti domu.

17. dan
Let domov
Transfer z letališča Benetke v Ljubljano 240km

Zaradi časovne razlike bo ta dan približno za polovico daljši :). Ob 13:45 bomo pristali v Benetkah. Transfer in prihod v Ljubljano okrog 18h.

  Dodatne informacije

  Cena potovanja? V letu 2014 je cena potovanja ob zgodnji prijavi znašala 3.030 €. Redna cena potovanja je bila 3.330 €.

  Kaj smo vključili v ceno?

  Vključeno: transfer iz Ljubljane do letališča Benetke, povratni let s taksami do Avstralije, let Sydney-Launcheston in Hobart-Melbourne, prevozi in letališki transferi po programu, trajekt Phillip bay, namestitve v dvoposteljnih sobah v hostlihin ponekod v hišicah s kuhinjami v tourist parkih (rjuhe in brisače so vključene), samopostrežni zajtrkiV ceni so bile vstopnine: v nacionalne parke: NP Blue mountains, NP Cradle mountain, NP Freycinet, NP Tasman, NP Mt. Field, NP Grampians; vstopnina v muzej ter ladjica v Port Arthur, vstopnine na Phillip Island (ogled tradicionalne kmetije, kolonija tjulnjev, pingvini, koale), vstopnina Bonorong, kakovostno slovensko vodenje, organizacija potovanja in strošek prijavnine, DDV.

  Nujna doplačila: kosila in večerje, povsod možno lastno kuhanje večerij v urejenih in opremljenih kuhinjah, ali prehranjevanje v bližnjih restavracijah. Ni vključen strošek mestnega prometa v Sydneyu in Melbournu (skupaj cca. 12 €/os.).

  Možna doplačila: Zavarovanje rizika odpovedi 4,3% cene potovanja, zavarovanje Coris (13,80 € ob zavarovanju vsaj 9 oseb oz. 23 € ob zavarovanju manj oseb).

  Možna doplačila za vstopnine in dodatne aktivnosti: Australian National Maritime Museum 7 – 25 AUD, Sydney Aquarium 24,5 AUD online, trajekt do Manly 7 AUD v eno smer, železnica ali žičnica Blue mountains 21 AUD, Gondola Blue mountains 16 AUD, sedežnica Launceston 12 AUD, Muzej Mona 20 AUD,…

  Koliko denarja moram vzeti s seboj? Potrebnih doplačil je malo, edino nujno doplačilo je prehrana (vključeni so le samopostrežni zajtrki) in mestni promet v Sydneyu ter Melbournu, morda se boste odločili za zgoraj navedene oglede ali si ogledali kak drug muzej ipd. ali kaj zanimivega kupili... Ker so navade različnih ljudi zelo različne, vam na to vprašanje žal ne moremo natančno odgovoriti.

  Prehrana, samopostrežni zajtrkPovsod bomo poskrbeli za preproste samopostrežne zajtrke ob dogovorjeni uri v kuhinji hostla: toast, različni namazi, sadni sokovi, kava, čaj, po želji jajca…

  Restavracije bodo na voljo v vseh večjih mestih, v manjših krajih bo izbire manj. Povsod bo možno lastno kuhanje v prijetnih urejenih kuhinjah hostlov, kjer bodo na voljo posoda in pribor. V trgovinah je hrana nekoliko dražja kot v Sloveniji, podobno tudi v restavracijah.

  Se bomo veliko vozili? V Avstraliji in na Tasmaniji se ne bomo veliko vozili, kar je za potovanje po tej prostrani deželi prava posebnost, kilometri vožnje so navedeni v programu. Kljub temu bomo videli zelo raznolike pokrajine. Ker bo voženj manj, bo več časa za oglede.

  Ob kateri uri se ponavadi zvečer prihaja v hostel? Potrudili se bomo, da bomo večino dni v hostel prišli okrog 19. ure. Zvečer naj bi bilo dovolj časa za pripravo večerje, ob toplih poletnih večerih pa bo glede na zanimive lokacije prenočišč možen tudi kakšen sprehod po okolici.

  Kaj lahko pričakujem v hostlih in drugih prenočiščih? 
  Izbrane namestitve imajo opremljene kuhinje s posodo in priborom, urejene skupne prostore, praviloma recepcijo z informacijami, so na dobrih lokacijah in v bližini je večkrat možno kopanje. Na voljo so pralni in sušilni stroji.

  Sobe bodo preproste dvoposteljne ali po želji troposteljne, vendar z urejenimi in čistimi sanitarijami za več sob skupaj. Povsod lahko uredimo večposteljno sobo za prijavljene družine.

  Vodnik? Skupino spremlja izkušen turistični vodnik. Na poti vam bomo poskušali predstaviti kar največ informacij o deželi, ljudeh, preteklosti in sedanjosti.

  Vseeno priporočamo tudi lastno predhodno pripravo zlasti na mesta Sydney, Melbourne in Hobart, kjer je znamenitosti, muzejev in možnosti zabave več kot bo časa zanje. Predlagamo izposojo kakšnega novejšega vodnika iz knjižnice ali internet.

  Kakšne so temperature v Avstraliji in na Tasmaniji? Oblačila? Deželi bomo obiskali v času tamkajšnjega poletja, zato pričakujemo zlasti v Avstraliji vroče poletne temperature in možnost kopanja (Sydney 19 – 26 stopinj C). Na Tasmaniji (pa tudi v Blue mountains) bo predvidoma nekaj stopinj hladneje (12 – 22 stopinj C), v Cradle valley na Tasmaniji pa boste morda potrebovali tudi goreteks, jopico iz flisa in dolge hlače.

  Od decembra do februarja je v Avstraliji in na Tasmaniji najtopleje. Odločili smo se za obisk v februarju, takoj po koncu tamkajšnjih poletnih šolskih počitnic, ko je v turističnih krajih manj gneče, vreme pa še vedno toplo.

  Nujna oprema? Kopalke, brisača za na plažo, za hojo peš lažji gojzarji ali pohodni čevlji (višji nudijo zaščito gležnjem), manjši do srednje velik nahrbtnik (za fotoaparat, kremo proti soncu, malico, pijačo in vetrovko), fotoaparat z dovolj veliko spominsko kartico, kreditna kartica, veljaven potni list.

  Se na potovanju veliko hodi? V programu je približno vsak drugi dan tudi hoja po urejenih poteh v naravi, predvsem v šestih nacionalnih parkih. Na ta način se vidi več, hoja pa po naših izkušnjah pripomore tudi k dobremu počutju. Izbrali smo lažje poti do naravnih zanimivosti, razgledov, slapov ipd. primerne za vse udeležence. Trajanje hoje je navedeno v programu. Če kdo težko hodi, se vedno najde prijeten prostor, kjer se lahko počaka.

  Lahko hrano vzamemo od doma? V Avstralijo žal ni dovoljeno uvažati nobene hrane.

  Kje menjati, pri nas ali v Avstraliji? Priporočamo nakup avstralskih dolarjev v Sloveniji, sicer pa plačevanje s splošno sprejetimi kreditnimi karticami, npr. Mastercard ali Visa, s čimer se izognete skrbem v zvezi z menjavo ter iskanju menjalnic v Avstraliji in njihovim menjalnim provizijam. Ponekod je možno dvigovanje AUD na bankomatih s kartico Maestro, vendar ne povsod.

  Lahko v Avstralijo potujem z osebno izkaznico? Žal ne, potrebovali boste veljaven potni list. Potrebovali boste tudi e vizo, ki si jo lahko na spletu brezplačno uredite sami ali pa vam jo pomagamo urediti mi.

  Predlagamo, da pred odhodom na pot skenirate svoj potni list ali osebno izkaznico z obeh strani, dokumente pa si pošljite na svoj e-naslov. Tako boste lahko dokazali svojo identiteto v primeru izgube ali kraje dokumentov.

  Kako je z ureditvijo avstralskega vizuma? Slovenski državljani potrebujemo vizum za vstop v Avstralijo. Vizum se uredi elektronsko (in brezplačno) preko interneta. Avstralska vlada je uvedla spletni vizumski sistem t.i. »eVisitor«, ki se nanaša na državljane držav članic EU in na državljane nekaterih drugih evropskih držav. Sistem »eVisitors« je stalno dostopen spletni sistem pristojnega avstralskega ministrstva za imigracijo, ki omogoča vložitev vloge (turistični/poslovni obiski) na spletnem naslovu:

  www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm

  Po oddaji izpolnjene elektronske vloge boste na svoj elektronski naslov v nekaj minutah prejeli obvestilo o odobritvi vstopa v Avstralijo. Kljub temu priporočamo, da za vizum zaprosite najmanj 14 dni pred potovanjem. Nekatere naključno izbrane elektronske vloge namreč iz varnostnih razlogov pregledujejo ročno, obvestilo o odobritvi pa pošljejo v 2 do 10 delovnih dneh.

  Vizum za potovanje v Avstralijo lahko tako uredite sami, preko spletnega obrazca, ki je na voljo izključno v angleškem jeziku. Za pomoč pri izpolnjevanju obrazca se lahko obrnete na nas, vam bomo z veseljem pomagali. Prav tako bomo na sestanku pred odhodom na potovanje odgovorili na vsa vprašanja v zvezi z vizumom.